2015. november 7., szombat

Paraszt torta (Gyulafirátót) mákkal-túróval Blogkóstoló 25-re


Xsara konyhájában landolt a 25. Blogkóstoló stafétabotja, melynek sorsolásán Éva Takarékos konyháját kaptam meg páromnak. Évánál napi szinten követem konyhája eseményeit, így könnyen és jól eligazodtam a rengeteg recept között. 
Természetesen tortát választottam, de nem is akár milyet! Egy kelt tésztából készült, ízőrző paraszt tortát rengeteg mákkal és szilvalekvárral, ami a kedvenc ízkombinációm! A recepthez írt kommentárok között olvastam, hogy valaki túróval és fahéjjal ismeri ezt a finomságot, így a felét mákos, a másik felét túrós töltelékkel kentem meg.
Köszönöm a fantasztikus receptet, máskor is meglepem vele a családot! Egy pohár tej mellé és kész a legfinomabb uzsonna. :-)

Hozzávalók:
30dkg liszt
2dl tej
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál zsír melegítve
Csipet só
1 tojás

Feltétek:
10dkg darált mák
2evőkanál porcukor
Fél citrom reszelt héja és leve
Szilvalekvár 
-----------------
25dkg túró
2evőkanál porcukor
2evőkanál tejföl
Fél evőkanál mazsola
Fél citrom reszelt héja
Fahéj

A tészta hozzávalóiból a langyos tejben felfuttatott élesztővel lágy tésztát gyúrtam. 25 percig langyos helyen kelesztettem. ~22 cm nagyságú körré nyújtottam és sütőpapírra helyeztem. 
A felét megkentem bőven szilvalekvárral és megszórtam a cukorral, citromlével- és héjjal elkevert mákkal.
A másik felét megkentem a tejföllel, cukorral, mazsolával, citromhéjjal elkevert túróval. Ezt a részt meghintettem fahéjjal.
~180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.



30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja,

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve.Zsír a tepsi kenéséhez./24x29 cm. tepsiben sütöttem/

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
30 dkg. liszt, 2 dl tej, 1 ek cukor, 1,5 dkg. élesztő, csipet só, 1 ek zsír langyosra melegítve, 1 db tojás. Tetejére: 6 ek szilvalekvár, 20 dkg. darált mák,5 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve.Zsír a tepsi kenéséhez./24x29 cm. tepsiben sütöttem/

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

9 megjegyzés:

Györgyi írta...

Annyira elhavaztam mostanában, hogy lemaradtam a blogkóstolókról, és amikor ilyen finomságokat látok nagyon bánom. Szuper ötletes a kettő az egyben :)

Vicuska írta...

Milyen különleges :) Nekem nagyon tetszik így, felesben készítve, ez jó ötlet volt!

Éva írta...

Örülök hogy ezt választottad nagyon ízlett nekünk is ! A kétféle íz még különlegesebbé teszi nagyon guszta!

Ani írta...

Nagyon szép lett, jó ötlet a kettéválasztás.

Roza írta...

Kreatív gondolkodásra vall a kettéválasztás!:) Szuper lett!

Vanilin írta...

Nagyon jó ez a kettéválasztás. :) Isteni lehet. :)

Luca írta...

Hú, ki kell ezt próbálnom. Nagyon finom lehet.

Muskátli Büfé írta...

Ötletes :) - én a mákos szeletet kérném szépen!

teller-cake írta...

Köszönöm nektek! Próbáljátok ki ti is így, egy morzsa sem marad belőle! :-))