Már megint a Femina oldalon találtam egy szuper receptet. Anyukám leszüretelte a ribizlit a lányaimmal és nekem is jutott egy jó adag belőle. Eszembe jutott, hogy készítettem már habos süteményt belőle, most egy új receptet akartam kipróbálni.
Ez annyira telitalálat lett, hogy csak na! :-D
27x34 cm-es tepsiben készült, de mire észbe kaptam, már csak két sor maradt belőle. <3
A recepten csak annyit változtattam, hogy reszelt citromhéj is került a tésztába.
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál forró víz
2 teáskanál sütőpor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
5 dkg vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál forró víz
2 teáskanál sütőpor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
50 dkg ribizli
20 dkg cukor
3 tojásfehérje
1 csipet só
A tésztához a vajat olvaszd fel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját a forró vízzel keverd habosra, majd add hozzá a kétféle cukrot, citromhéjat, olvasztott vajat.
A lisztet keverd el a sütőporral, és a tejjel felváltva adagold a tojásos részhez. Keverj belőle sima tésztát, majd egyengesd el sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, és told 180 fokos sütőbe 15 percre. Ha kész, vedd ki, és tekerd le a sütő hőfokát 150 fokra.
Közben a ribizlit mosd meg, és szárazd le. A tojásfehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, majd adagold bele folyamatosan a cukrot is.
A kisült tésztán oszd el először a ribizlit, egyengesd el a tetején a tojáshabot, és told vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg megpirul a teteje.
7 megjegyzés:
Nagyon guszta finom lehetett egyik kedvenc gyümölcsöm a ribizli. Nem tudom ismered-e a ribizlis lepényt nagyon finom tejbegríz+ ribizli a krémje . Ha van még gyümölcsötök érdemes kipróbálnod 😋
Hű de finomat sütöttél, ezt most én is megkóstolnám 😋.
Nálunk idén alig termett, sajnos.
Nagyon finom sütemény, már enném is!! Sajnos már elfogyott a ribizli, pedig bőven termett idén, így majd csak jövőre sütöm meg. Viszont meggyel már megsütöttem, és anno még a Femina oldalára is feltöltöttem. :)
De jó ötlet, kipróbálom meggyel is. Köszönöm!
De jó ribizlis, roppanós-habos! Nagyon jól néz ki! Hasonlót sütöttem nemrégiban, csak jóval kevesebb ribizlim volt. De biztosan más idénygyümölccsel is működik, vagy befőttel.
Nagyon jól néz ki. Mi is szeretjük a habosakat. Több receptem is van a blogban. A fiúk négyesével eszik. Biztos, hogy ennek se kellett sok, és már el is tűnt.
Nagyon finomnak néz ki. Nekem még csak egy marék ribizlim termett, az még kevés hozzé :))
Megjegyzés küldése