Most két verziójáról is hoztam képeket, az egyik egy kisebb zsúrtorta méretű volt a férjemnek a 8. házassági évfordulónkra.:)
A másikat pedig a férjem vitte a munkahelyére egy szülési szabadságra készülő kolléganőjének a búcsúztatására. Erre természetesen egy marcipán bébifigura dukált. :)
Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortához):
Tészta1 (sütéssel):
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom a cukrot és tovább keverem. Elkeverem benne a tojássárgákat, majd óvatosan a lisztet is. Papírral fedett tepsiben centi vékonyra kikenem, 180 fokon készre sütöm. Még melegen leválasztom a papírról a kisült lapot majd a sütőpapírral együtt feltekerem és így hagyom kihűlni. Széttekerem, lekvárral vékonyan megkenem és szorosan roláddá formázom. Vékony szeleteket vágok belőle, ezekkel bélelem a kapcsos tortaforma alját.
Tészta2 (sütés nélkül):
20dkg darált kesz
10dkg darált dió vagy mandula
15 dkg margarin vagy vaj
A felolvasztott margarint összekeverem a száraz hozzávalókkal, az így kapott masszát a kapcsos tortaforma aljába nyomkodom.
20g zselatin
25dkg túró
7,5 dl joghurt
Apró gyümölcsdarabok (elhagyható)
8dkg porcukor (ízlés szerint)
1 citrom leve és reszelt héja (elhagyható)
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
Díszítés:
Gyümölcsök
Tortazselé
A zselatint 1,5dl hideg vízbe beáztatom.
A túrót, joghurtot, citromot és cukrokat sima péppé turmixolom.
A zselatint felolvasztom, a tejszínt kemény habbá verem.
A túrós krémbe keverem a folyékony, de nem forró zselatint, a gyümölcsdarabokat, majd óvatosan belevegyítem a tejszínhabot, úgy hogy az minél kevésbé törjön. Az így kapott krémet a tésztával kibélelt aljú tortaformába simítom és 6 óra hosszára a hűtőben hagyom dermedni.
A túrót, joghurtot, citromot és cukrokat sima péppé turmixolom.
A zselatint felolvasztom, a tejszínt kemény habbá verem.
A túrós krémbe keverem a folyékony, de nem forró zselatint, a gyümölcsdarabokat, majd óvatosan belevegyítem a tejszínhabot, úgy hogy az minél kevésbé törjön. Az így kapott krémet a tésztával kibélelt aljú tortaformába simítom és 6 óra hosszára a hűtőben hagyom dermedni.
Tetszőleges gyümölccsel kirakom a tetejét és tortazselével vékonyan bevonom. Ha megkötött a zselé eltávolítom a tortakarikát.
11 megjegyzés:
NAnananaaaa, ez merénylet a javából! Én ezt most hogy meg tudnám enni!Eszméletlen guszta! :-)
Hú, de szépek :)
Mindkettő nagyon jó! Joghurtos, gyümölcsös örök kedvenc.
Nagyon jól néznek ki!! Igazi nyári finomságok:) Mi is szeretjük az ilyesmit ám:)))))
Látom az elmúlt bejegyzéseidet, egyik süti jobb mint a másik!!! Dínós, tenyérlenyomatos meg tovább a többi. Ötletekből nem tudsz kifogyni:))
Nagyon vonzó mind a két tortád, a joghurtos gyümölcsös most nekem is jöhetne egy kicsi belőle! A házassági évfordulótok mostanában volt? Sok boldogságot kívánok nektek, gondolom azért a férjed neked is adott kicsi szeletkét a tortájából?:)
Mindkettő, de az a tekercses ...
Nyelek itt nagyokat....
;-)
Nagyon guszta mindkettő!:)
A piskótatekercses és a kekszes alap is nagyon jó, finom lehet mindkettővel! :)
Marka: merénylet bizony! ;-))
Tejszínhab: köszi! :)
HajniZoli: én sem tudnék választani, bármilyen gyümölccsel befalnám. :-P
Judóca: köszi! Remélem hamarosan Te is raksz fel új képeket!
MuskátliBüfé: ugye? Az magában sem semmi...
M@rti: velem együtt...;-)))
Okki: köszi! :)
Hankka: igazad van, mindkettővel fincsi, a lényeg úgyis a vastag töltelék...:)
Eszméletlen ügyes vagy! Ahogy a kinézetét és a belevalókat nézem isteni finom lehet ! :)
Megjegyzés küldése