2015. február 11., szerda

Tejszínes epertorta diétásan, miniben /Bálint napra/


http://horsi-orsi.blogspot.gr/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.htmlTejszínes epertortát készítettem a hétvégén, amelyhez nem szabadott finomított cukrot és lisztet használnom. Szerencsére ma már szinte bárhol beszerezhetők a különleges alapanyagok egy ilyen édességhez. Trollanyut kérdeztem meg, hogy milyen édesítőt használjak hozzá, ő az eritritolt ajánlotta. Köszönöm itt is a tanácsát! Nyírfacukorral már sütöttem tortát, ott éreztem némi utóízt a süteményben, most viszont nem. Máskor is eritritolt fogok használni, ha szükség lesz rá.

Egy kisebb, 10 szeletes tortát készítettem, így a recept is egy ekkora, felnőtt-tenyérnyi tortához szól. Az oldalát nem vontam be semmivel, nagyon tetszett "natúran" a lapok széle és a kétféle töltelék látványa.

Utólag jutott eszembe, hogy akár Valentin napra is elkészülhet ez a kis tortácska. A Kiskanál blogon éppen zajlik a témában a receptek gyűjtése, lessetek be oda is! :-)




Hozzávalók (15 cm átmérőjű tortához):

Piskóta:
3db tojás
3 evőkanál eritritol
3 evőkanál Graham liszt
Késhegynyi sütőpor

Eperöntet:
10dkg eper
2 evőkanál eritritol
2evőkanál epres pudingpor

Tejszínréteghez:
4dl habtejszín
2 habfixáló
1 evőkanál eritritol

Díszítés:
4dkg 70%-os étcsokoládé
Gyümölcszselé

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukrot, még egy percig kevertem. Beletettem a tojássárgáját, simára kevertem majd fakanál segítségével - óvatosan - a liszttel elkevert sütőport. Sütőpapírral bélelt lemezre 5 db, 15 cm átmérőjű kört kentem belőle. 180 fokon 12 perc alatt kisütöttem őket.
Az eperöntethez a fagyos eperből, pudingporból eritritolból sűrű krémet főztem, kihűtöttem.
A lehűtött tejszínt elkevertem az édesítővel majd a fixálókkal kemény habbá vertem. 
Négy darab kerek lapon elosztottam az eperöntet majd tejszínhabbal összetöltöttem őket. A tetejére is hagytam habot.
Az étcsokoládét gőz felett felolvasztottam és csokiformába öntöttem dermedni. Készítettem gyümölcszselé porból egy kis zselét és 3 epret zselébe "zártam". Ezekkel, és drótra tűzött fondant szívekkel dekoráltam a tortát. Volt egy kis vajkrémem is, azzal pöttyöztem körbe a zseléket. Persze ez a kissé bonyolult lépés a díszítésből nyugodtan elhagyható....




8 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa - nekem ez nagyon, de nagyon-nagyon tetszik! Gyönyörű!!!!!!!

tejszínhab írta...

Hű, ezt aztán szépen megpakoltad :D Jöhet!

Okki írta...

Hú milyen jól néz ki! :)

Györgyi írta...

Hmmm, de szép, de finom :)

Katalin írta...

Jaj de nagyon jól néz ki! De szívesen megkóstolnám! Olyan vidám, tavaszias már :-)

Csigabige írta...

Nagyon jól néz ki ez a tortácska! Ötletes, szép és biztosan finom is! :)

Vanilin írta...

Gyönyörűen néz ki! :) Kétségem sincs afelől, hogy istenien finom. :)

teller-cake írta...

Köszönöm Nektek, örülök, hogy ilyen sokatoknak tetszik! <3