2015. április 20., hétfő

Citromkrémes pite - Blogkóstoló 22-re



22. fordulójához érkezett a Blogkóstoló játék, amelynek keretében egy sorsolás útján kiválasztott blogról kell sütni - főzni. Az izgalmas játéknak magam is házigazdája voltam a 12. fordulóban, most pedig Vöröskaktusznál landolt a stafétabot. A házigazda saját magát sorsolta ki nekem :-D , így nála kutakodtam valami finomságos recept után. A keresés közben többször elcsábultam, aztán ráakadtam erre a pitére, amibe rögtön beleszerettem

Egy egyszerűen összedobható, könnyű pitéről van szó, ami krémes - és a nevéhez híven - istenien citromos. A recepten csak egy ponton változtattam: a krémes részhez adtam egy evőkanál pudingport. Igazából a megérzés és a fotón szereplő szelet adta az ötletet, kicsit féltem tőle, hogy nem fog megszilárdulni kellően a krémes réteg. Nagyszerű állagú lett így a végeredmény, bár lehet, hogy a puding nélkül is az lett volna... :-) 

Próbáljátok ki bátran!








Hozzávalók:

Tészta:
17,5dkg liszt 
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
10dkg vaj 
(esetleg egy kevés víz)

Krém:
1 tojásfehérje habbá verve
3 egész tojás
15dkg cukorű
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 evőkanál pudingpor(nálam tejszín ízű)
1 dl tejszín

Díszítéshez:
1,5 dl tejszín

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam (ha nem állna össze, vízzel lehet rásegíteni). A készre gyúrt tésztát 20 percig pihentettem a hűtőben.

A megpihent tésztát kinyújtottam lisztezett deszkán és kibéleltem vele a piteformámat úgy, hogy pereme is legyen. (A leeső tésztából kis szíveket szúrtam ki, ezeket a citromkrémmel együtt tettem a pite szélére sütésre) Letakartam alufóliával és két marék szárazbabot dobtam rá, így végeztem vaksütést. (A bab, mint nehezék, megakadályozza, hogy felpúposodjon a tészta.) 180 fokon 15 percig sütöttem így.

Közben a kimaradt fehérjét kemény habbá vertem. A félig sült tésztáról leszedtem a babot és az alufóliát, rákentem a tojáshab felét és még 10 percig sütöttem.

Ezalatt a  maradék habot az egész tojásokkal és a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a citromhéjat és levet, majd a tejszínt és a pudingport. Ezt a keveréket öntöttem az elősütött tésztára. A sütő hőmérsékletét 135 fokra mérsékeltem, így sütöttem a pitét készre 30 perc alatt.

A kihűlt pitét habbá vert tejszínhabbal dekoráltam, így kínáltam.




13 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon vonzónak néz ki biztos nagyon finom ha citrom van benne! Kipróbálom egyszer:)

Katalin írta...

Fincsi lehet! És milyen gyönyörű a tetején a díszítés, meg is jött az étvágyam hozzá :-)

tejszínhab írta...

Szinte érzem a citromízt a számban :D

marisz57 írta...

Nagyon jól választottál Zsuzsa, ami citromkrémes, az csak finom lehet! No, és mutatós is.
Én a vaksütéstől valamiért ódzkodom, pedig illő lenne már kipróbálni...:)

teller-cake írta...

Éva: tégy egy próbát nyugodtan, megéri. :-)
Katalin: örülök, hogy teszik a díszítése is, köszönöm. :-)
Tejszínhab: az a jóóóó... :-DD
Marisz: ne félj a vaksütéstől, semmi különös nincs vele, 10 perc és lehajítod róla az alufóliát és a babokat... :-)

Györgyi írta...

A lányommal a közös kedvencünk a citromos pite, imádom :) Dobhatnál belőle, nincs most időm sütögetni :)

Luca írta...

Nagyon jól néz ki. Biztosan nagyon finom is.

teller-cake írta...

Janka: dobom..... :-DD
Luca: köszi! <3

Csigabige írta...

Ez valami gyönyörű lett és biztosan finom is! A legegyszerűbb süteményt és csodássá varázsolod! :)

teller-cake írta...

Köszönöm! :-))

Gerdi írta...

Aztaaa! Előbb csak a villán lévő falatkát néztem ki, de legyen inkább egy egész szelet! :-) Persze tudom, már elkéstem, de egyszer azért is megsütöm!

Vanilin írta...

Ó, micsoda finomság! És milyen gyönyörű a díszítése! :) A citromos pite nálam is fel van véve a listára.

Barbi konyhája írta...

Ez nagyon finom lehet és milyen mutatós!