2014. február 22., szombat

Szapáry-torta, egy újabb klasszikus

 

Úgy vélem a Szapáry-torta is beleillik a Dobos torta alapján készült klasszikusok közé, bár itt csak a piskótalapot használjuk a neves tortaelődtől:

"Az öt vagy hat doboslapból készített tortát kávés vajkrémmel töltjük. A tetejét és oldalát bevonjuk kávékrémmel, oldalát piskótamorzsával panírozzuk. A tortára nyomózsákkal formálunk díszítést kávékrémmel és barackízzel körkörösen." Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)

A torta névadója egyébként Szapáry Gyula egykori politikus, a konyhai örömök nagy barátja volt.

Kicsit reformra vettem az elkészítést, így a piskótalapokhoz Graham lisztet és nádcukrot használtam. A főtt, puding alapú kávékrémbe is nádcukor került míg a tetejére díszítésként a saját főzésű sárgabarackdzsemem.

Higgyetek nekem, ez a torta megérdemel egy esélyt a kóstolásra, isteni harmóniában van a kávékrém a barackízzel! Petrámnak készítettem egy előrehozott szülinapi köszöntéshez és egyszerűen imádta ezt a tortát - velünk együtt... :)



Hozzávalók:

Piskóta:
5db tojás
5evőkanál Graham liszt
5 evőkanál nádcukor

Krém:
1 csomag tiramisu ízű pudingpor
12dkg nádcukor
1 csésze erő kávé (0,7dl)
1 teáskanál instant kávé
4 dl tej
20dkg vaj vagy margarin
1 csomag vaníliás cukor

Sárgabarackdzsem

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütőpapírral fedett sütőlemezre 5 kerek lapot kentem ki belőle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket.

A krémhez a tejből, kávékból, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam a pudingot és a vaníliás cukrot. Egynemű, habos krémmé kevertem. 

A kész krémmel összetöltöttem az 5 db lapot, bevontam az oldalát is. A tetejére a maradék krémből koncentrikus köröket rajzoltam nyomózsák segítségével. A körök közti hézagot barackdzsemmel töltöttem ki.


25 megjegyzés:

  1. Azta! Körzővel húztad a vonalakat, mielőtt habzsákot ragadtál, vagy beépített cyberkörző van a kisujjadban? :D Nagyon érdekes a lekvár-kávé kombináció, egészen izgalmas lehet!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép, még olvasni is jó, gondolom mennyire finom volt. Nagyon boldog szülinapot előre is a kicsi lánynak :)

    VálaszTörlés
  3. Mesés kinézetű, nagyon kívánatos torta! Úgy vélem, nálatok is a családban inkább a hagyományos tortákat szeretitek, a fondantosokkal szemben. Én is imádom, nemcsak Petra. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett! Nekem jobban bejön, mint a dobos. :) Sok boldogságot Petrának! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina: nem volt körző...:-DD Először azt gondoltam, hogy előkarcolom a köröket de aztán nekiálltam "lesz ami lesz", és sikerült... :)
      Lilla: köszike! :)
      Farci: örülök, hogy tetszik!
      Janka: izgi, ugye? ;-))
      Marisz: jól látod, jobban kedvelem az ilyen tortákat viszont imádom készíteni a cukorbevonatúakat. Ha olyan készül a család számára én a bevonatot sokszor meg sem eszem. :)
      Vicuksa. köszönöm!!
      ForomJuci: egyet értek, nálam is ez viszi a pálmát! :)

      Törlés
  5. Nem semmi, megint milyen finomságot hoztál. Mesteri :)

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, én hiszek neked, hogy ez megér egy kóstolást:-) Sőt, többet is. De ha neked nem is hinnék, a szememnek igen: gyönyörű, csábító, és kávés:-)

    VálaszTörlés
  7. Csodás színe van, gondolom az íze is ilyen lehet

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű lett! Mikor még csak a kis képet láttam, azt hittem dobostorta :-)

    VálaszTörlés
  9. Annyira szép ez a torta!!! De szívesen megkóstoltam volna... ;)

    VálaszTörlés
  10. Régebben kóstoltam és nem tudtam a nevét. Nem baracklevárt hanem málnát használtak hozzá valami ,,isteni" aki szereti a kávés ízt. Végre,hogy rátaláltam, meg fogom sütni! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  11. Annyira mutatós, látszik rajta, hogy mennyire finomságos. :) Boldog szülinapot előre is a kis ünnepeltnek! :)

    VálaszTörlés
  12. Csodásan szép lett, nagyon jók ezek a körök a tetején! Sok boldogságot az ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab: köszike! :-)
      Gerdi: örülök, hogy hiszel nekem és, hogy a látszat is ezt sugallja! :)
      Mónika: köszönöm!
      Luca: jó kávés volt, fincsi!
      Katalin: nem jártál messze az igazságtól, a lapok stimmelnek. ;-)
      Gabriella: köszönöm!
      Zsóka: örülök, hogy segíthettem, málnalekvárral is isteni lehet. Először én is azzal akartam csinálni de aztán inkább ragaszkodtam a cukrászkönyv leírásához.
      Hankka: aranyos vagy, most már lezajlottak a köszöntések is. :)
      Ildikó: lehetett volna csigavonal alakban is csíkozni, de ezt választottam. :)

      Törlés
  13. Zsuzsa, nem találok szavakat -annyira gyönyörű ez a torta! Tökéletes a torta krém-tészta aránya :) Boldogságosat mégegyszer :)

    VálaszTörlés
  14. Eszméletlen szép lett! :) Nagyon helyes Petra is :) Boldog szülinapot neki :)

    VálaszTörlés
  15. Szeretem a Szapáry tortát, volt olyan, hogy az volt a szülinapi tortám is :) Nagyon szép lett a tiéd is! :)

    VálaszTörlés
  16. Azta, nagyon szép! :) Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muskátlim: köszi mindent, a bókot és a köszöntést! :)
      Millye: :))))
      Csigabige: de jó, akkor fincsi tortád volt! ;-)
      Okki: tégy egy próbát, megéri. :)

      Törlés
  17. Gratulálok a recepthez , én is megcsináltam, finom!!

    VálaszTörlés