2021. július 23., péntek

Ribizlis pite (abbahagyhatatlan) :-)

Július elején készült ez a fenséges pite, aminek a receptjét a neten vadásztam. Először túlzásnak éreztem az "abbahagyhatatlan" jelzőt, de aztán a család bebizonyította: tényleg az... 

Omlós tészta, fanyar gyümölcs és roppanós hab... hmmmm... :-P 

A gyerekeim egy gombóc fagyival koronzáták meg még a tányéron. A receptben csak a cukor mennyiségén csökkentettem, amit nagyon soknak találtam. 

Süssétek meg bátran! :-) 

Tészta: (~30 cm átmérőjű pitéhez)
30 dkg liszt (nálam graham)
20 dkg vaj 
10 dkg cukor 
2 teáskanál sütőpor 
1 csipet só 
1 db tojás 
Töltelék és tető: 
40 dkg ribizli 
8 dkg cukor (eredetileg 20) 
3 db tojásfehérje - hozzá két evőkanál cukor 
2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa 
1 csipet só 

A lisztet szórd egy tálba, keverd össze a sóval, a sütőporral, majd add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már jó morzsalékos, tedd hozzá a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, adj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy nagyobb és egy kisebb gombócot kétharmad-egyharmad arányban, takard le, és tedd a hűtőbe fél órára. 

Pihentetés után a nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent piteformát. Szurkáld meg több helyen, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Szórd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, rakd rá a megmosott, lecsepegtetett ribizlit. Nyújtsd ki a kisebb tésztát is, és fedd be vele a gyümölcsöt. Forró sütőben, 170 fokon süsd 20-25 percig. 

Addig a tojásfehérjét kezdd felverni egy csipet sóval, és kanalanként add hozzá a kristálycukrot. Az elősütött tésztát húzd ki a sütőből, és kend rá a tojáshabot, még mutatósabb lesz, ha habzsákból nyomod. Vedd vissza a hőfokot, és süsd 150 fokon 15 percig, hogy a hab rászáradjon, és megpiruljon.

5 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, a ribizlit én is nagyon szeretem sütikbe, finom pikáns ízt ad. Nagyon guszta lett a sütid a roppanós habbal!

Gerdi írta...

Egész helyes ez a kócos a pite! :-) Néha helytállóak a túlzó jelzők- ebben a z esetben biztosan!

Okki írta...

A ribizlit nem szeretem, de más gyümölccsel szívesen elfogadnám. :)

Vanilin írta...

Óóó, ez mennyei süti! :)

Névtelen írta...

Jól néz ki, lerí róla a finomság! :) Én egy idő óta tojásfehérjés sütiket nem csinálhatok a lányok ételallergiája miatt, de a ribizliset meg mindannyian nagyon szeretjük! :) Puszi - Marisz