2014. június 14., szombat

Étcsokoládés-epres-tejszínes torta lovacskával


Anett barátnőm kislánya pont ma 9 éves! :) Vandánál a lovas mánia úgy látszik tartós, kapott már tőlem miniben - csokisan és nagyban, - szintén epresen - pacis tortát. Idén pedig újra ezt a témát választotta a tortájára epresen - csokisan.

Igazából többször készítettem már Anettéknak ilyen étcsokis-epres tortát, de valahogy elmaradt a recept bepötyögése. Most pótolom ezt is az utókor számára. :))

Amúgy is csavartam egyet a díszítésen a szélére állítgatott babapiskótákkal, és így lett számomra "egész" ez a recept beltartalomra és látványra egyaránt.

A lovacska egyébként házi fondant-ból készült kakaóporos színezéssel és fekete ételfesték filctollal.

Isten éltessen Vanda nagyon sokáig!! <3

Hozzávalók:

Piskóta:
5 tojás
16dkg cukor
5 evőkanál víz
13dkg liszt
3dkg kakaópor

Gyümölcspüré:
25dkg eper (és esetleg ribizli)
6dkg cukor (ízlés szerint)
4dkg epres vagy vaníliás pudingpor
1 dl víz

Étcsokoládés hab:
3dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé
3dl tejszín vagy növényi hab
8g zselatin 8dkg vízben oldva

Gyümölcsöntet (helyettesíthető szörppel is):
10dkg eper (és esetleg ribizli)
1 evőkanál cukor
0,5dl víz

Díszítés:
Kakaópor
20 db babapiskóta
10 db eper szem
Pár kocka csokoládé

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal, óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180fokon 35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).

A gyümölcspüréhez egy lábosban a gyümölcsöt, vízet, cukrot, pudingport sűrűre főzőm, hagyom kihűlni.

A gyümölcsöntethez a gyümölcsöt, cukrot, vizet összefőzőm, botmixerrel pürésítem majd hagyom kihűlni.

Az étcsokoládés krémhez a tejet, cukrot, pudingot sűrűre  főzőm, beleolvasztom csokoládét majd hagyom kihűlni. A zselatint a vízben feloldom. A tejszínt (vagy növényi habot) kemény habbá verem. Egy kis adagot félreteszek a díszítéshez. A megduzzadt zselatint felolvasztom és a csokikrémbe keverem. Óvatosan hozzávegyítem a tejszínhabot is.

A torta töltéséhez a piskótát 3 lapba vágom. Mindhárom lapot megkenem gyümölcspürével. Ezután a lapokat összetöltöm a csokoládés habbal, bevonom vele az oldalát és a tetejét is.

Díszítéskor a félretett tejszínnel körbedíszítem a tortát. Az oldalára gyümölcsöntetbe forgatott babapiskótákat állítok. Kakaóporral meghintem, félbevágott eprekkel dekorálom. Gőz felett kevés olajjal olvasztott csokoládéval lespienelem az epreket.




11 megjegyzés:

Millye írta...

Eszméletlen jó lett :) Hmmm azok a csokiba mártott eprek... imádnám :)

Kati írta...

Csodaszép, harmónikus ízben , látványban :)

Luca írta...

Megint sikerült egy csodaszépet alkotnod!

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon szép :))

tejszínhab írta...

Csodaklassz torta! Imádom a díszítését :)

Anett Almásiné Laluska írta...

Amellett, hogy nagyon szép, nagyon finom is volt! Még egyszer köszönjük!!!

teller-cake írta...

Köszi lányok! :)

teller-cake írta...

Nincs mit, máskor is - bármikor! :))

janka kovács írta...

Csodás :)

Gabriella konyhája írta...

De szép!! Biztos örült neki a pici lány... :)

teller-cake írta...

Janka, Gabi, örülök, hogy nektek is tetszik. :)