Talán az egyik legkedvesebb tortatéma az utóbbi időkből ez a lökött kis hóember a Jégvarázs című meséből. Vidám, szerethető, idétlen kis figura, akinek megformázása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé - szerencsére. Láttam mindenféle tortaként megformázva, én most egy egyszerűbb verziót választottam: kékre színezett házi fondanttal burkolt tortára egy félig sík-, félig térbeli figuraként mintáztam meg a kis hóembert. A hópelyhek elmaradhatatlan kellékek mellé, a cseresznye pedig Petuskám óvodai jele. <3
2015. október 29., csütörtök
2015. október 23., péntek
Mákosgubás sajttortácskák szilvaöntettel - díjnyertes receptem :-D
A versenyre 137 recept érkezett és én a harmadik héten heti kiemeltként szerepeltem a verseny facebook oldalán.
Aztán legnagyobb örömömre bekerültem a legjobb 10+1 közé, amitől nagyon boldog voltam és nem is számítottam többre!
Erre jött az e-mail, ami felett percekig bambultam, mire felfogtam: ENGEM VÁLASZTOTTAK GYŐZTESNEK!
A díjátadóra Budapesten került sor, ahol ünnepélyes keretek között átvehettem a hőn áhított KitchenAid gépet!
Íme a recept, ami életem eddigi legnagyobb elismerését hozta meg, ajánlom szeretettel kipróbálásra mindenkinek. :-) :
Mákos guba alaphoz:
- 3db kifli
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 4 evőkanál mák
- 1 evőkanál cukor darálva
- 25 dkg Philadelphia natúr krémsajt
- 1 db nagy tojás
- 8 dkg porcukor
- 1,5 dl habtejszín
- 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
- 6 db szilva
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál keményítő
- késhegynyi fahéj
A
mákos guba alaphoz a kifliket felkarikáztam, a mákot a cukorral
ledaráltam, a tejet a vaníliás cukorral felforraltam. A forró tejjel
leöntöttem a kifliket, megvártam míg beszívja a tejet, majd
hozzáke
vertem a mákot. Ezt a gubát nyomkodtam ~1cm vastagon a szilikon
muffinformák aljába. Nekem 24 db kis tortácskám lett ebből a
mennyiségből. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kevertem, majd a
tálat többször a pulthoz ütögettem, hogy a levegőbuborékok távozzanak
belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe
helyeztem és ujjnyi vastagon vizet töltöttem a formák alá. A sajttorta
krémjével teletöltöttem a formákat és 150 fokon - légkeverős sütőben -
~30 perc alatt készre sütöttem őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a
tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágtam a sajttorták
szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A
szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral
meghintettem, fahéjjal ízesítettem, a keményítővel elkevertem. Kis
lángon, állandó keverés mellett összeforraltam. Ezzel az öntettel
kínáltam a sajttortácskákat.
2015. október 17., szombat
"Nekem miért nem sikerül?" - játék :-)
Éva, a Takarékos konyha háziasszonya hívott meg nemrég egy érdekes játékra, vagy inkább őszinteségi próbára. :-) Mindenkinek végig kell gondolnia, hogy mi az a konyhai művelet, ami neki soha sem sikerül. Ilyen bizonyára mindenkinek van, még nekem is.
Tortaként bezzeg jól megy a dolog.... :-)) |
Kedves Éva, a Te listádhoz azt tenném hozzá, hogy míg a tészta fonásával és a sütemény tetejének zselatinozásával nekem nincs gondom, viszont:
- A rántás - főleg főzeléknél - szinte soha sem sikerül - nekem sem - elsőre...
- Nagy bánatomra képtelen vagyok normális szilvás gombócot készíteni... Túl vastag, vagy szétfőtt lesz a tészta és nagyok a gombócok is. Pedig hányszor segítettem a mamáimnak benne... :-( Ma már inkább megveszem félkészen, vagy készítettek az anyósommal.... :-DD
- Képtelen vagyok olyan hőfokon és lassan rántani a csirkét, hogy az jól átsüljön, pedig imádom a rántott csirkecombot. De ezt is megoldom, ezt anyukámtól szoktam kérni, ha hazautazunk... :-DD
Kíváncsi lennék rá, hogy Dina - akinek hatalmas élvezet olvasni az írásait a problémamegoldásairól - és Janka - akinek imádom a stílusát és a receptjeit - vajon mivel küszködnek meg a legjobban a saját konyhájukban?
Persze bárki leírhatja megjegyzésben a saját nehézségeit, vagy szabadon elviheti a játék logóját és posztot írhat róla. És persze megköszönném ha egy-egy jó tanáccsal segítenétek az én nehézségeimben! :-)
2015. szeptember 25., péntek
Piskótatekercs extra (csíkosan, csokival, ringlódzsemmel)
Az egyik alkalommal kicsit megvariáltam a dolgot: a piskótamassza egyik felébe kevertem egy evőkanálnyi kakaóport némi vízzel felhígítva, és a két masszát felváltva, csíkosan nyomtam ki a sütőpapírra habzsák segítségével. A kakaós részekbe még csokicseppet is nyomkodtam.
A kisült lapot, friss ringlódzsemmel töltöttem meg. Finoman harmonizáltak benne az ízek és a látvány is egy fotóért kiáltott. Vagy többért..... :-DD
Hozzávalók:
6db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor némi vízzel higítva
Csokicsepp vagy csokidarabkák
Ringló- vagy más dzsem
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam kanalanként a cukrot. Addig kevertettem még, míg a cukor elolvadt benne. Ekkor alacsony fokozaton hozzávegyítettem a sárgájákat, majd a legalacsonyabb fokozaton a lisztet. Sütőpapírra kentem centiméter vastagságban. (Csíkos változathoz a kakaóval lásd fent leírva)
180 fokos sütőben készre sütöttem. A papírt rögtön lehúztam róla, megfordítottam és egy tiszta konyharuhába feltekertem úgy, hogy a bőrös része legyen kifelé.
Miután meghűlt, megtöltöttem lekvárral és megszórtam porcukorral. Nem szeletelhető rögtön szépen, de mégis frissen a legfinomabb.... <3
2015. szeptember 17., csütörtök
Francia körtetorta csokoládéval - helló ősz! :-)
Hozzávalók:
3 db tojás
10dkg barnacukor
12,5 dkg liszt
10dkg vaj
10dkg étcsokoládé csepp(ennek hiányában apró
kockákra vagdalt étcsokoládé)
4 db érett körte
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a felolvasztott vajat, végül a lisztet. Ebbe a masszába kevertem óvatosan a csokicseppeket, majd a fehérjehabot. Zsírozott lisztezett kerek formába öntöttem a tészta felét, megszórtam körtekockákkal, majd ráöntöttem a többi tésztát is. 180 fokos sütőben ~25 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).
Langyosan tálaltam fagylalttal.... <3
2015. augusztus 27., csütörtök
Csokimousse pohárkrém szederrel
Maga a krém negyed óra alatt összedobható, aztán már csak arra kell várni, hogy szépen összeálljon.
Hozzávalók:
20dkg étcsokoládé
3 db friss tojás
3 evőkanál cukor
Ízlés szerint gyümölcs, most szeder
A csokoládét felkockázom, a tejszínt felforrósítom. Belekeverem a csokit és simára kavarom. Ekkor mehet bele a három tojássárgája, amikkel szintén jól elkeverem. A fehérjékből kemény habot verek, hozzáadom a cukrot és addig keverem, míg tömör, fényes habot nem kapom. Ezt óvatosan, hogy ne törjön, összevegyítem a csokoládés keverékkel. Poharakra töltöm és hűtőben dermesztem néhány órán át.
Díszíthető tejszínhabbal és különböző gyümölcsökkel.
Nem ettem szedret..... :-DD |
2015. augusztus 21., péntek
Söröző süntorta háton fekve, 60. szülinapra :-)
Édesapám ezen a nyáron töltötte be a 60. szülinapját, amit méltóképpen meg is ünnepeltünk a családdal. Sokat törtem a fejem, hogy milyen tortát kellene neki készíteni, ami igazán hozzá illik. Aki sokat olvasta a soraimat tudja, hogy szeretem a kreatív tortaötleteket a jelentős, kerek évfordulókra.

Szóval a téma már megvolt, már csak a részletek hiányoztak. Valamelyik webcukrász versenyen láttam egy háton fekvő süntortát, hasonlót képzeltem el én is. Sört vagy bort mindenképpen szerettünk volna mellé tenni, én a sört látványosabbnak ítéltem. Maga a torta főtt krémes gesztenyetorta volt házi fondant bevonattal. A szürke színt fekete gélfestékkel értem el, a festegetések ecsettel történtek, a szívószál valódi volt.
Látnotok kellett volna, hogy az ünnepelt és a gyereksereg milyen gyorsan felfalták a sün tüskéit! :-DD Ezeket egyébként szintén fondant-ból sodorgattam egyenként tévénézés közben... :-)))
Isten éltessen sokáig apukám még egyszer! :-))
2015. augusztus 9., vasárnap
Cider cake/ Cider torta málnásan
Ez a torta is jól be lett hűtve, finom málnás krémmel a belsejében. Magához az italhoz a beltartalomnak nem volt köze, csupán a külsőnek.
A bevonat a szokásos házi fonadant volt gélfestékkel és ehető ezüstporral színezve.
Egészségetekre! :-))
2015. augusztus 6., csütörtök
Lófej torta :-)
Anett barátnőm apukájának 60. születésnapjára készült ez a torta, mert Misi igencsak lóbolond. Ezt már az unokái is megörökölték tőle, hiszen rendszeresen járnak lovagolni és számtalan ló témájú tortát sütöttem már nekik. Lófejeset, lovagló figurásat, megint lófejeset, egész alakos ló-figurásat..... :-)
Most igazán szépet szerettem volna csinálni, ezért Dinához kopogtattam be egy kis virtuális segítségért, amit meg is kaptam fázisfotók formájában - amiket viszont M@rti ihletett. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! :-)
Maga a torta egy nagy méretű dobos torta volt, amiről az égetett cukor most hiányzott. Helyette házi fondant bevonatot kapott, amit gélfestékekkel és kakaóporral színeztem meg. A maradék bevonóból még egy patkót is formáztam a fej mellé, ami most szerintem nagyon jól sikerült, elégedett voltam....kivételesen. :-)
Boldog szülinapot Misi még egyszer!!!
2015. július 30., csütörtök
Ribizlis-túrós, kikavarós torta - gyorsan
Így a jól bevált, kikavarós tésztámhoz folyamodtam, amelyet a piteformába való töltés után bőven megszórta ribizlivel valamint egy kevés túró-tejföl-cukor keverékével.
180 fokon ~20 perc alatt kis is sült, és mire kihűlt a sütő, már a torta is tálalható volt - természeten fagylalttal - a nagy hőségre való tekintettel. :-DD
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)