2015. október 29., csütörtök

Olaf torta - nálam is :-)


Talán az egyik legkedvesebb tortatéma az utóbbi időkből ez a lökött kis hóember a Jégvarázs című meséből. Vidám, szerethető, idétlen kis figura, akinek megformázása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé - szerencsére. Láttam mindenféle tortaként megformázva, én most egy egyszerűbb verziót választottam: kékre színezett házi fondanttal burkolt tortára egy félig sík-, félig térbeli figuraként mintáztam meg a kis hóembert. A hópelyhek elmaradhatatlan kellékek mellé, a cseresznye pedig Petuskám óvodai jele. <3




2015. október 23., péntek

Mákosgubás sajttortácskák szilvaöntettel - díjnyertes receptem :-D


Szeptemberben volt egy interaktív sajttorta - Budapest Cheescake - verseny, amelyen a főnyeremény egy KitchenAid konyhai robotgép volt. Mivel ez mindig is álmaim netovábbja volt, elkészítettem életem első sajttortáját. A téma Budapest sajttortája volt, így a magyar ízvilághoz igazodva egy mákos-szilvás ízvilágú finomságot álmodtam meg. Meg kell mondanom, nagyon finomra sikeredett, nem győzte falni a család.

A versenyre 137 recept érkezett és én a harmadik héten heti kiemeltként szerepeltem a verseny facebook  oldalán.
Aztán legnagyobb örömömre bekerültem a legjobb 10+1 közé, amitől nagyon boldog voltam és nem is számítottam többre!

Erre jött az e-mail, ami felett percekig bambultam, mire felfogtam: ENGEM VÁLASZTOTTAK GYŐZTESNEK!

A díjátadóra Budapesten került sor, ahol ünnepélyes keretek között átvehettem a hőn áhított KitchenAid gépet!

Íme a recept, ami életem eddigi legnagyobb elismerését hozta meg, ajánlom szeretettel kipróbálásra mindenkinek. :-) :

Hozzávalók:
Mákos guba alaphoz:
  • 3db kifli
  • 3,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál mák
  • 1 evőkanál cukor darálva
Sajttortához (24 db minitortához):
  • 25 dkg Philadelphia natúr krémsajt
  • 1 db nagy tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
Szilvaöntethez:
  • 6 db szilva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A mákos guba alaphoz a kifliket felkarikáztam, a mákot a cukorral ledaráltam, a tejet a vaníliás cukorral felforraltam. A forró tejjel leöntöttem a kifliket, megvártam míg beszívja a tejet, majd hozzáke
vertem a mákot. Ezt a gubát nyomkodtam ~1cm vastagon a szilikon muffinformák aljába. Nekem 24 db kis tortácskám lett ebből a mennyiségből. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kevertem, majd a tálat többször a pulthoz ütögettem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe helyeztem és ujjnyi vastagon vizet töltöttem a formák alá. A sajttorta krémjével teletöltöttem a formákat és 150 fokon - légkeverős sütőben - ~30 perc alatt készre sütöttem őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágtam a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintettem, fahéjjal ízesítettem, a keményítővel elkevertem. Kis lángon, állandó keverés mellett összeforraltam. Ezzel az öntettel kínáltam a sajttortácskákat.


2015. október 17., szombat

"Nekem miért nem sikerül?" - játék :-)


Éva, a Takarékos konyha háziasszonya hívott meg nemrég egy érdekes játékra, vagy inkább őszinteségi próbára. :-) Mindenkinek végig kell gondolnia, hogy mi az a konyhai művelet, ami neki soha sem sikerül. Ilyen bizonyára mindenkinek van, még nekem is.
Tortaként bezzeg jól megy a dolog.... :-))

Kedves Éva, a Te listádhoz azt tenném hozzá, hogy míg a tészta fonásával és a sütemény tetejének zselatinozásával nekem nincs gondom, viszont:
  • A rántás - főleg főzeléknél - szinte soha sem sikerül - nekem sem - elsőre...
  • Nagy bánatomra képtelen vagyok normális szilvás gombócot készíteni... Túl vastag, vagy szétfőtt lesz a tészta és nagyok a gombócok is. Pedig hányszor segítettem a mamáimnak benne... :-( Ma már inkább megveszem félkészen, vagy készítettek az anyósommal.... :-DD
  • Képtelen vagyok olyan hőfokon és lassan rántani a csirkét, hogy az jól átsüljön, pedig imádom a rántott csirkecombot. De ezt is megoldom, ezt anyukámtól szoktam kérni, ha hazautazunk... :-DD
Ezek a legfontosabb problémák, amelyeket a legjobban zavarnak és szívesen úrrá lennék rajtuk.

Kíváncsi lennék rá, hogy Dina - akinek hatalmas élvezet olvasni az írásait a problémamegoldásairól - és Janka - akinek imádom a stílusát és a receptjeit - vajon mivel küszködnek meg a legjobban a saját konyhájukban? 

Szóval             Csak, mert szeretem             és                     Dina világa            ??? :-)))


Persze bárki leírhatja megjegyzésben a saját nehézségeit, vagy szabadon elviheti a játék logóját és posztot írhat róla. És persze megköszönném ha egy-egy jó tanáccsal segítenétek az én nehézségeimben! :-)

2015. szeptember 25., péntek

Piskótatekercs extra (csíkosan, csokival, ringlódzsemmel)


Nyár végén rákaptunk a piskótatekercsre, ami a férjem nagy kedvence. Nem egy extra sütemény, de pillanatok alatt megvan és egy zamatos, házi lekvárral istenien finom. Főleg frissen! :-)

Az egyik alkalommal kicsit megvariáltam a dolgot: a piskótamassza egyik felébe kevertem egy evőkanálnyi kakaóport némi vízzel felhígítva, és a két masszát felváltva, csíkosan nyomtam ki a sütőpapírra habzsák segítségével. A kakaós részekbe még csokicseppet is nyomkodtam.

A kisült lapot, friss ringlódzsemmel töltöttem meg. Finoman harmonizáltak benne az ízek és a látvány is egy fotóért kiáltott. Vagy többért..... :-DD




Hozzávalók:


6db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor némi vízzel higítva 

Csokicsepp vagy csokidarabkák
Ringló- vagy más dzsem

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam kanalanként a cukrot. Addig kevertettem még, míg a cukor elolvadt benne. Ekkor alacsony fokozaton hozzávegyítettem a sárgájákat, majd a legalacsonyabb fokozaton a lisztet. Sütőpapírra kentem centiméter vastagságban. (Csíkos változathoz a kakaóval lásd fent leírva)
180 fokos sütőben készre sütöttem. A papírt rögtön lehúztam róla, megfordítottam és egy tiszta konyharuhába feltekertem úgy, hogy a bőrös része legyen kifelé.
Miután meghűlt, megtöltöttem lekvárral és megszórtam porcukorral. Nem szeletelhető rögtön szépen, de mégis frissen a legfinomabb.... <3



2015. szeptember 17., csütörtök

Francia körtetorta csokoládéval - helló ősz! :-)


Már nagyon rég nem jelentkeztem, de most itt köszöntöm ezt a csodás évszakot egy francia, körtés csokoládétortával. (Recept itt) Csupán néhány hozzávalóból és négy, zamatos körtéből pillanatok alatt összedobható finomságról van szó. Olyan melegen sütött a nap, hogy szeptember ide, vagy oda, mi fagylaltot is ettünk mellé... :-)

Hozzávalók:

3 db tojás
10dkg barnacukor
12,5 dkg liszt
10dkg vaj
10dkg étcsokoládé csepp(ennek hiányában apró 
kockákra vagdalt étcsokoládé)
4 db érett körte

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a felolvasztott vajat, végül a lisztet. Ebbe a masszába kevertem óvatosan a csokicseppeket, majd a fehérjehabot. Zsírozott lisztezett kerek formába öntöttem a tészta felét, megszórtam körtekockákkal, majd ráöntöttem a többi tésztát is. 180 fokos sütőben ~25 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!). 
Langyosan tálaltam fagylalttal.... <3


2015. augusztus 27., csütörtök

Csokimousse pohárkrém szederrel



Még egy forró, nyári napon készült ez a finomság egy barátokkal rendezett kerti partira. A szeder frissen szedve került a bokrainkról a csokoládéhabra koronaként, míg a tojások a legfrissebb példányok voltak nagypapám tyúkjaitól. Ez utóbbi nagyon fontos, mert a mousseba nyersen kerül be a tojás, így rendkívül fontos a frissesség kérdése és az alapos hűtés.

Maga a krém negyed óra alatt összedobható, aztán már csak arra kell várni, hogy szépen összeálljon. 




Hozzávalók:

20dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
3 db friss tojás
3 evőkanál cukor
Ízlés szerint gyümölcs, most szeder

A csokoládét felkockázom, a tejszínt felforrósítom. Belekeverem a csokit és simára kavarom. Ekkor mehet bele a három tojássárgája, amikkel szintén jól elkeverem. A fehérjékből kemény habot verek, hozzáadom a cukrot és addig keverem, míg tömör, fényes habot nem kapom. Ezt óvatosan, hogy ne törjön, összevegyítem a csokoládés keverékkel. Poharakra töltöm és hűtőben dermesztem néhány órán át.
Díszíthető tejszínhabbal és különböző gyümölcsökkel.

Nem ettem szedret..... :-DD



2015. augusztus 21., péntek

Söröző süntorta háton fekve, 60. szülinapra :-)


Édesapám ezen a nyáron töltötte be a 60. szülinapját, amit méltóképpen meg is ünnepeltünk a családdal. Sokat törtem a fejem, hogy milyen tortát kellene neki készíteni, ami igazán hozzá illik. Aki sokat olvasta a soraimat tudja, hogy szeretem a kreatív tortaötleteket a jelentős, kerek évfordulókra

A sok fejtörést a nagyobbik lánykám oldotta meg, aki a rengeteg tortaötlete között egyszer csak azt mondta: "Kapjon sün tortát". És beletalált! Ugyanis apukám fiatalkori beceneve Sün volt, mert a haja mindig úgy állt mint egy süninek - még ma is.... :-DD Az egykori pajtásai még ma is Sünnek szólítják, és emlékszem amikor gyerekkoromban a barátok gyerekei így köszöntek neki: "Szia Sün bácsi!"

Szóval a téma már megvolt, már csak a részletek hiányoztak. Valamelyik webcukrász versenyen láttam egy háton fekvő süntortát, hasonlót képzeltem el én is. Sört vagy bort mindenképpen szerettünk volna mellé tenni, én a sört látványosabbnak ítéltem. Maga a torta főtt krémes gesztenyetorta volt házi fondant bevonattal. A szürke színt fekete gélfestékkel értem el, a festegetések ecsettel történtek, a szívószál valódi volt. 

Látnotok kellett volna, hogy az ünnepelt és a gyereksereg milyen gyorsan felfalták a sün tüskéit! :-DD Ezeket egyébként szintén fondant-ból sodorgattam egyenként tévénézés közben... :-)))

Isten éltessen sokáig apukám még egyszer! :-))



2015. augusztus 9., vasárnap

Cider cake/ Cider torta málnásan


Nem vagyok egy nagy alkoholfogyasztó, de a nagy kedvenceim lettek a mostanában olyan divatos cider italok a forró, nyári estéken. Természetesen jól behűtve... :-) 
Ez a torta is jól be lett hűtve, finom málnás krémmel a belsejében. Magához az italhoz a beltartalomnak nem volt köze, csupán a külsőnek.
A bevonat a szokásos házi fonadant volt gélfestékkel és ehető ezüstporral színezve.

Egészségetekre! :-))


2015. augusztus 6., csütörtök

Lófej torta :-)


Anett barátnőm apukájának 60. születésnapjára készült ez a torta, mert Misi igencsak lóbolond. Ezt már az unokái is megörökölték tőle, hiszen rendszeresen járnak lovagolni és számtalan ló témájú tortát sütöttem már nekik. Lófejeset, lovagló figurásat, megint lófejeset, egész alakos ló-figurásat..... :-)

Most igazán szépet szerettem volna csinálni, ezért Dinához kopogtattam be egy kis virtuális segítségért, amit meg is kaptam fázisfotók formájában - amiket viszont M@rti ihletett. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! :-)

Maga a torta egy nagy méretű dobos torta volt, amiről az égetett cukor most hiányzott. Helyette házi fondant bevonatot kapott, amit gélfestékekkel és kakaóporral színeztem meg. A maradék bevonóból még egy patkót is formáztam a fej mellé, ami most szerintem nagyon jól sikerült, elégedett voltam....kivételesen. :-)

Boldog szülinapot Misi még egyszer!!!


2015. július 30., csütörtök

Ribizlis-túrós, kikavarós torta - gyorsan


A "gyorsan, egyszerűt köszöntésre a meleg napokon", ebbe a kategóriába tartozik a most hozott pitetorta. Nagypapám 86. születésnapjára készült egy kerti-parti keretében. Mivel nagyon meleg volt, nem akartam krémes tortát készíteni. 

Így a jól bevált, kikavarós tésztámhoz folyamodtam, amelyet a piteformába való töltés után bőven megszórta ribizlivel valamint egy kevés túró-tejföl-cukor keverékével.

180 fokon ~20 perc alatt kis is sült, és mire kihűlt a sütő, már a torta is tálalható volt - természeten fagylalttal - a nagy hőségre való tekintettel. :-DD