2011. december 16., péntek

Mézeskalács

Egy finom mézeskalács recept úgy, ahogyan nekem bevált.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
350 g méz
2 tojás
1,5 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
13 g mézeskalács fűszerkeverék

A két tojást addig keverem nagy fokozaton a mézzel, míg habos nem lesz. Ekkor mehet hozzá az olaj és a víz, majd kanalanként a liszt a fűszerrel és a szódabikarbónával. Ragadós massza lesz a végeredmény, de semmi pánik, legalább két órát hűtőben kell pihentetni, aztán már dolgozhatunk is vele. Fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és formákat szúrunk ki belőle. 180 fokos sütőben, sütőpapírral fedett tepsiben sütjük. Éppen hogy csak barnára süüssük, ha nagyon megbarnulna, kemény lesz!

Díszítési ötletek:

  1. Színes mézeskalács: tojásfehérjét nyersen elkeverünk pl. piros ételfestékkel (nagyobb élelmiszer üzletekeben az aromák mellett találhatók a polcokon) és ecset segítségével befestjük a süti felületét.
  2. Ét- vagy akár fehércsokoládét olvasztunk, és részben vagy egészben belemártjuk a sütiket
  3. Díszítő máz: 1 tojásfehérjét habosra keverünk, majd hozzáadunk 15 dkg porcukrot. Ebből a sűrű mázból nyomózsák vagy papírból csavart tölcsér segítségével mintákat nyomunk a kalácsokra.
  4. Sütés előtt nyomhatunk a kis formákba dió-vagy mandulaszemeket, vagy akár mazsolát is.
  5. A színes bevonót vagy a díszítő habot még a megszilárdulás előtt megszórhatjuk színes cukordarával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése