2013. január 22., kedd

Fehércsokis-fügés réparolád SAD 12. fordulóra


Amióta sütöttem egy répatortát és nagyon ízlett a családnak, azóta tervezem, hogy egyszer kipróbálom ezt a finomságot valamilyen mascarponés krémmel töltve. Aztán megláttam Éva új témáját a következő, 12. SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) fordulóra, miszerint "csavarjunk fel valami", és azonnal tudtam, hogy réparoládot fogok sütni. És milyen jól tettem! Isteni finom lett! :)

A fügelekvárt még az adriai nyaralásunkkor vettük és nagy becsben tartjuk, mert irtó finom! Fantasztikusan jól harmonizált a répás piskótával és a fehércsokis krémmel.

Hozzávalók:

Tészta:
11dkg reszelt sárgarépa
15dkg cukor
6dkg őrölt dió
6dkg őrölt mandula
2,5dkg zsemlemorzsa
2,5dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
3 tojás
4db aszalt füge apró kockára vágva
Fél kiskanál őrölt fahéj
Fél kiskanál őrölt szegfűszeg
Fél citrom és fél narancs reszelt héja
1 evőkanál barackpálinka

Krém:
25dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
15dkg fehércsokoládé

1 evőkanál fügelekvár

Díszítés:
Darált mandula, dió
Marcipánrépák

A tésztához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a pálinkát és a répát. Belereszeltem a narancsot és citromot, hozzáadtam a fűszereket. A lisztet összevegyítettem a dióval, mandulával és ezt a keveréket a fehérjehabbal váltakozva hozzákevertem a tésztához. Legvégül a fügekockákat vegyítettem a tésztába.

Sütőpapírral fedett tepsibe (36x26cm) kikentem és 180 fokon bő negyed óra alatt készre sütöttem. Még forrón leválasztottam róla a sütőpapírt, majd a papírral együtt feltekertem és hagytam kihűlni.

A krémhez gőz felett felolvasztottam a fehércsokit, majd hagytam hűlni. A mascarponét habosra kevertem a porcukorral. majd hozzákevertem a fehércsokit is.
Kitekertem a tésztámat, megkentem vékonyan fügelekvárral majd a krém 2/3 részével és feltekertem. A többi krémet dekorálásra használtam. Marcipánrépákkal és darált mandulával fejezetem be a díszítést

18 megjegyzés:

Kovács Janka írta...

Hmmm, csuda finomat tekertél!! Imádom a répatortát,tehát ezt is nagyon tudnám.... :)

tejszínhab írta...

Én is nagyon szeretem a répatrotát, de így feltekerve még szép is :) Nagyon ötletes receptet találtál ki! :)

heti menük írta...

A fügelekvár valami mennyei...Sógoromék balatoni fügefájából készült házi lekvárt kóstoltam és azóta rabja vagyok! (kár, hogy a gyerkőceim nem szeretik...) Ebben a rpládban pedig kifejezetten finomlehet:) SZívesen megkóstolnám...

Éva írta...

Nagyon szép és finom roládot készítettél! A fügét nagyon szeretem de lekvárként még nem ettem biztos finom ízt adott a süteményednek. Arról már nem is beszélve hogy én még répatortát sem kóstoltam!

Muskátli Büfé írta...

Nagyon jó ötlet, biztosan finom is!

Millye írta...

Ez a sütike valami fenomenális :) Még sohasem készítettem répából sütit, tortát de itt az ideje hogy kipróbáljam :)

trollanyu írta...

Répatrota a kedvencünk, fügelekvár szintén:) Nagyon finom ízkombináció lehet ez így együtt, szuper sütit tekertél:)

Roza írta...

Én még egyiket sem próbáltam, de most listára teszem:)) Nagyon jól néz ki!:)

teller-cake írta...

Janka: biztos vagyok benne, hogy imádnád...:))

Tejszínhab: örülök, hogy így látod, szerintem is mutatós lett!

HetiMenü: Hű, az a fügelekvár még finomabb lehet, most irigykedem picit...;-)

Éva: kóstold meg valamikor a répatortát, szerintem nem fogsz csalódni!

MuskátliBüfé: köszi, brutál finom volt....:)

Millye: akkor hajrá! Szerintem ízleni fog! :)

Trollanyu: köszi szépen, tényleg jól harmonizáltak!

Roza: csak biztatni tudlak, ezt is egyszer ki kell próbálni!

hankka írta...

Nagyon jól hangzik és igazán guszta lett, nagyon finom lehet! :)

HajniZoli írta...

A répa sütiben ismeretlen még számunkra, de biztosan tudom, hogy megismerkedünk valamikor:-) fincsi lehetett!

teller-cake írta...

Hankka: köszi! :)
HajniZoli: próbáljátok ki egyszer! :)

Luca írta...

Ránézésre is finom....

Viktória Bori írta...

Nagyon finom lehetett! Nagyon mutatós minden alkotórését imádom.

Gerdi írta...

Hogy nekem mennyi bepótolni valóm van:-) Még soha nem sütöttem répás sütit, meg fügelekvárt sem ettem. De akkor is el tudom képzelni, milyen finom lehet.

teller-cake írta...

Luca: ugye? ;-)
Vikvi: akkor Neked kötelező kategóriás! :)
Gerdi: mindkettőt érdemes kipróbálni!

Judóca írta...

Csavard fel?:) Tudtam h Te biztosan vmi különlegeset fogsz kitalálni! Répa, füge és még fehér csoki is........ hmmmm:)

teller-cake írta...

Köszi Judóca! :)))