2013. január 4., péntek

Havasi gesztenyés palacsinta


Szüleim könyvespolcán pihen egy 1986-ban kiadott palacsintás könyv, amely 222 receptet tartalmaz, és amelyet már gyerekkoromban is szívesen nézegettem. Az ünnepek alatt ezt vettem ismét a kezembe és mivel a gyerekek már egy ideje palacsintát követeltek - megszülettek az új év első palacsintái. Bár nem vagyok oda a gesztenyéért, de ez nagyon finom volt! A narancslekvárért meg köszönet férjem kolléganőjének, aki küldött nekem egy üveg saját készítésű lekvárt ami isteni finom! Nincs is már sok belőle az üvegben....:)

Hozzávalók:

10 db édes palacsinta
25dkg gesztenyemassza
2dl tej
5dkg vaj
5dkg porcukor
5cl rum
5dkg narncslekvár
2dl tejszín (én főzőtejszínt használtam)
2db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5dkg reszelt csokoládé
Kókuszreszelék

A gesztenyemasszát a vajjal, porcukorral, rummal és a tejjel robotgéppel kikevertem. A palacsintákat vékonyan megkentem narancslekvárral, majd a gesztenyekrémmel. Feltekertem és minden palacsintát három felé vágtam. A palacsintarudacskákat kivajazott, tűzálló tálban szorosan egymás mellé raktam.

A tejszínt elkevertem a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzávegyítettem a keményre felvert fehérjét. Mindezzel leöntöttem a palacsintákat, csokoládét reszeltem rá és 180fokos, vízgőzös sütőben addig sütöttem míg az öntet megszilárdult. (A vízgőzös sütőteret úgy értem el, hogy a sütő aljába egy fém edénykébe tettem némi vizet) A sütés nagyjából 10 percet vett igénybe. 

Kókuszreszelékkel meghintve tálaltam.

14 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Imádom a gesztenyés palacsintát! :) Ez a recept új számomra, de nagyon tetszik :)

Kovács Janka írta...

Nekem minden jöhet ami gesztenyés:)) Fincsi lehetett:)

heti menük írta...

A karácsonyi kekszeimért cserébe kaphatok ebből a finomságból?...:)

Éva írta...

Nagyon finom lehetett. Gesztenyét nagyon szeretem így biztos hogy ebből is megtudnék enni egy jó pár darabot!:-)

Luca írta...

Nekem is van ilyen palacsintás könyvem. Úgy látom elő kell vennem....
Nagyon ínycsiklandozónak néz ki

trollanyu írta...

Szerintem nekem is megvan ez a könyv, de eddig talán 1-2 receptet próbáltam ki. Mi imádjuk a gesztenyét, ez isteni finom lehet.

Muskátli Büfé írta...

Jó ötlet, csak a palacsintát sütné meg nekem valaki; mondjuk az Anyukám; nekem nem nagyon megy ...

teller-cake írta...

Tejszínhab: akkor csak biztatni tudlak:hajrá! :)
Janka: akkor küldök Neked egyet....:)
HetiMenü: áll az alku!! ;-)
Éva: próbáld ki egyszer, nagyon fincsi!
Luca, Trollanyu: akkor kapjátok elő azt a könyvet, igazán fantáziadús receptek vannak benne! :)
MuskátliBüfé: hát igen, az anyukák/nagymamák palacsintájához semmi sem hasonlítható...., de hát egyszer csak mi leszünk ezek az anyukák és nagymamák...így hát ne add fel a dolgot! ;-)

Judóca írta...

Húú ez igazán ínycsiklandó, csak a baj az h nálunk a palacsinták nem élik meg a töltést:)))))

HajniZoli írta...

Úgy látom a tölteléke olyan, mint a kalácsnak. Milyen sokféleképpen fellehet dolgozni a gesztenyét is! Számomra új palacsintában, de kipróbálom majd. Nagyon guszta! :-)

teller-cake írta...

Judóca: nem élik meg a töltést...ez tetszik!! :-DD
HajniZoli: érdemes egy próbát tenni vele. :)

hankka írta...

Még soha nem töltöttem gesztenyével palacsintát, de nagyon jól hangzik! :) Gondolom, nagyon finom benne a narancslekvár is! :)

wanna írta...

Szép és finom, én is szeretem a gesztenyét, palacsintában is :)

teller-cake írta...

Hankka: csak biztatni tudlak, hogy egyszer próbáld ki!
Wanna: köszönöm szépen! Üdvözöllek szeretettel az olvasóim között, ráadásul a 100. olvasóként! :)))