2013. január 4., péntek

Havasi gesztenyés palacsinta


Szüleim könyvespolcán pihen egy 1986-ban kiadott palacsintás könyv, amely 222 receptet tartalmaz, és amelyet már gyerekkoromban is szívesen nézegettem. Az ünnepek alatt ezt vettem ismét a kezembe és mivel a gyerekek már egy ideje palacsintát követeltek - megszülettek az új év első palacsintái. Bár nem vagyok oda a gesztenyéért, de ez nagyon finom volt! A narancslekvárért meg köszönet férjem kolléganőjének, aki küldött nekem egy üveg saját készítésű lekvárt ami isteni finom! Nincs is már sok belőle az üvegben....:)

Hozzávalók:

10 db édes palacsinta
25dkg gesztenyemassza
2dl tej
5dkg vaj
5dkg porcukor
5cl rum
5dkg narncslekvár
2dl tejszín (én főzőtejszínt használtam)
2db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5dkg reszelt csokoládé
Kókuszreszelék

A gesztenyemasszát a vajjal, porcukorral, rummal és a tejjel robotgéppel kikevertem. A palacsintákat vékonyan megkentem narancslekvárral, majd a gesztenyekrémmel. Feltekertem és minden palacsintát három felé vágtam. A palacsintarudacskákat kivajazott, tűzálló tálban szorosan egymás mellé raktam.

A tejszínt elkevertem a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzávegyítettem a keményre felvert fehérjét. Mindezzel leöntöttem a palacsintákat, csokoládét reszeltem rá és 180fokos, vízgőzös sütőben addig sütöttem míg az öntet megszilárdult. (A vízgőzös sütőteret úgy értem el, hogy a sütő aljába egy fém edénykébe tettem némi vizet) A sütés nagyjából 10 percet vett igénybe. 

Kókuszreszelékkel meghintve tálaltam.

14 megjegyzés:

  1. Imádom a gesztenyés palacsintát! :) Ez a recept új számomra, de nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem minden jöhet ami gesztenyés:)) Fincsi lehetett:)

    VálaszTörlés
  3. A karácsonyi kekszeimért cserébe kaphatok ebből a finomságból?...:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett. Gesztenyét nagyon szeretem így biztos hogy ebből is megtudnék enni egy jó pár darabot!:-)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is van ilyen palacsintás könyvem. Úgy látom elő kell vennem....
    Nagyon ínycsiklandozónak néz ki

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nekem is megvan ez a könyv, de eddig talán 1-2 receptet próbáltam ki. Mi imádjuk a gesztenyét, ez isteni finom lehet.

    VálaszTörlés
  7. Jó ötlet, csak a palacsintát sütné meg nekem valaki; mondjuk az Anyukám; nekem nem nagyon megy ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab: akkor csak biztatni tudlak:hajrá! :)
      Janka: akkor küldök Neked egyet....:)
      HetiMenü: áll az alku!! ;-)
      Éva: próbáld ki egyszer, nagyon fincsi!
      Luca, Trollanyu: akkor kapjátok elő azt a könyvet, igazán fantáziadús receptek vannak benne! :)
      MuskátliBüfé: hát igen, az anyukák/nagymamák palacsintájához semmi sem hasonlítható...., de hát egyszer csak mi leszünk ezek az anyukák és nagymamák...így hát ne add fel a dolgot! ;-)

      Törlés
  8. Húú ez igazán ínycsiklandó, csak a baj az h nálunk a palacsinták nem élik meg a töltést:)))))

    VálaszTörlés
  9. Úgy látom a tölteléke olyan, mint a kalácsnak. Milyen sokféleképpen fellehet dolgozni a gesztenyét is! Számomra új palacsintában, de kipróbálom majd. Nagyon guszta! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judóca: nem élik meg a töltést...ez tetszik!! :-DD
      HajniZoli: érdemes egy próbát tenni vele. :)

      Törlés
  10. Még soha nem töltöttem gesztenyével palacsintát, de nagyon jól hangzik! :) Gondolom, nagyon finom benne a narancslekvár is! :)

    VálaszTörlés
  11. Szép és finom, én is szeretem a gesztenyét, palacsintában is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka: csak biztatni tudlak, hogy egyszer próbáld ki!
      Wanna: köszönöm szépen! Üdvözöllek szeretettel az olvasóim között, ráadásul a 100. olvasóként! :)))

      Törlés