2014. szeptember 7., vasárnap

Karibi Tortuga rumtorta (Tortuga Rum Cake)


Szeretem saját magamat feladatok elé állítani a sütés területén, így történt ez a hétvégén is. 

Az egyik kedvenc sorozatunkat néztük nemrég, amelyben az anyuka a vendégek elé egy koszorú alakú süteményt tett és így szólt: "Ez egy Karibi tortuga torta, amelyre rumos máz is kellett volna, de ezt most inkább elhagytam" - és itt jelentőségteljes pillantást vetett az egyik, alkoholproblémákkal küzdő vendégére. Izgalmasan hangzott, így utánajártam a dolognak. :-)

A Tortuga rum egy speciális, tengeren túli alkoholfajta, amelyhez nem is igyekeztem hozzájutni - ugyanis csak a karibi térségben kapható. Jó lesz nekünk egy kis magyar rum is! ;-) A márkához tartozik egy előrecsomagolva értékesített torta is, amelyről itt olvashattok.

Magára a receptre pedig hosszas kutakodás után itt bukkantam. A recept írója a Karibi-térségben való kalandozásai során kóstolta és szerette meg ezt a tortát. Sokat kutatott az eredetit megközelítő recept után és állítása szerint megtalálta. 

Gyermekbarát megoldásként a rumos mázat most feleztem és csak a torta 2/3 részét kentem meg vele, hogy a lányok is ehessenek belőle.

A rumos mázzal átkent részben intenzíven lehetett érezni az alkoholt, az tényleg nem gyerekeknek való. A másik, "natúr" rész is azonban nagyon finom volt.
Egy tömör, de puha, szájban omló-olvadó tésztát képzeljetek el. Nagyszerű uzsonnasütemény egy csésze kávé vagy tea mellé. A lányaim egy kis baracklekvárral is megkenték, úgy is remek volt. :-)

Hozzávalók:

Tészta-mix:
24dkg liszt
18dkg cukor (eredetileg jóval több cukor!)
4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
10dkg vaj
3 evőkanál olaj

6dkg tört dió
Olaj, liszt a forma kikenéséhez 


Tésztához kell még:
1cs vaníliás pudingpor (eredetileg valami instant vanília puding mix??)
1dl tej
1dl rum
4 tojás
0,5dl olaj
1 csomag vaníliás cukor

Rumos máz:
5dkg vaj
7dkg cukor
5dkg rum
2,5dkg víz

A tészta-mix hozzávalóit a keverőtálba raktam és 3-4 perc alatt, alacsony fordulaton morzsalékos tésztaalapot kevertem belőle. (Ez a recept szerint 3 hónapig eltartható a hűtőszekrényben, csak elő kell venni és hozzáadni a többit. Hát nem is tudom, én jobban szeretek frissen készíteni mindent....)

A tészta-mixhez hozzáadtam a pudingport, tejet, rumot, tojásokat, olajat és vaníliát.  Magas fordulaton 4 perc alatt habos, kevert tésztát kavartam belőle.

A kuglóf formát kikentem olajjal, meghintettem liszttel, az aljába szórtam a diót. Beleöntöttem a kész tésztát és 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).

Közben egy kis tálban összeforraltam a rumos máz hozzávalóit. A készre sült tortát arra a tálra borítottam, amin szervírozni akartam - később nehéz áttenni mert megázik a máztól! - és még forrón megkentem a máz felével. Ahogy hűlt, fokozatosan kentem rá a többi mázat.

A receptíró és szerintem is másnap a legfinomabb!!!





12 megjegyzés:

Hankka írta...

Jól néz ki, ennyi rummal abszolút el tudom képzelni az intenzív alkoholos ízt! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Waú!!! Nagyon klassz recept! Meg kell hogy süssem!

Éva írta...

Nagyon finom lehet jól néz ki!

tejszínhab írta...

Yo-ho, yo-ho, ez biztos nagyon jóóó :)

Okki írta...

Nagyon izgalmas sütinek hangzik, amit mindenképpen fel kell venni az elkészítendő finomságok listájára.;)

teller-cake írta...

Hankka: intenzív, de nem tolakodó a rum benne, pont jó. :-)
Mónika: köszönöm! :-)
Éva: örülök, hogy tetszik!
Tejszínhab: ugye, hogy ugye? ;-D
Okki: ha elkészül, remélem úgy fog ízleni mint nekünk. :-)

Csigabige írta...

Húh, ez aztán nagyon jól néz ki! Viszem is a receptet! :)

Györgyi írta...

Isteni lehet, imádom az alkoholtól tocsogó sütiket :)

teller-cake írta...

Csiga: köszi! :)
Janka: ha ez így van, akkor ez tényleg nagyon bejönne Neked... ;-*)))

Millye írta...

Igazán nagyon finomat és gusztát alkottál :)

Vicuska írta...

A nem tolakodó rumot és csökkentett cukor mennyiséget adoptálom a karibi hangulattal és tortával együtt! :)

teller-cake írta...

Köszi Vicuskám! :-)