2015. március 24., kedd

Holland túrós-rumos gömböc (Rum-rozijn kwarkbolletjes) SAD31-re


Ismét egy újabb fordulóhoz érkezett kedvenc blogjátékom a SAD, azaz Süss!Alkoss!Díszíts!, amelynek a 13. fordulójában magam is gazdasszonykodtam Sütinyalóka témakörben.

A mostani háziasszony, a csokirajongó Kisbogár virtuális utazásra hívott minket a desszerteken keresztül a nagyvilágba. Olyan szépen bimbóznak a kertben a tavaly, Hollandiából kapott tulipánhagymákból serkent virágok, hogy úgy döntöttem, én holland földre "utazok el" a játék kapcsán.

Kutakodtam a neten a holland blogokon, és a holland almatorta, karamellás keksz és citromos sütemények között beleszerettem ezekbe a túrós, mazsolás gömböcökbe. Aranka blogján találtam meg a legszimpatikusabb receptet, aki egy holland pékségben ismerte meg ezeket a zsemlécskéket. A klasszikus receptekhez képest - leírása szerint - elhagyta a sót és az élesztőt, a tészta emelkedését pedig sütőporra és a rum hajtóerejére bízta.

Egy gyorsan összedobható édes, túrós zsemlécske a végeredmény sok-sok mazsolával. A lánykáimmal vajjal és ribizlilekvárral lakmároztuk reggelire, mennyei volt! :-)

Hozzávalók: (eredetileg 9 nagy zsemlére, de én sok kicsit formáztam inkább belőle):


15dkg mazsola
10dkg rum
7,5dkg forró víz


25dkg túró
1 evőkanál olaj
25dkg liszt
2 tojás
2 evőkanál cukor (nálam nádcukor)
1 teáskanál vaníliás cukor
1 kiskanál sütőpor

Sütésre várva...

A mazsolára ráöntöttem a rumot és a forró vizet és addig főztem, míg minden nedvességet fel nem vett. Hagytam kihűlni.


Egy nagy tálba felütöttem a tojásokat, hozzáadtam az áttört túrót, cukrokat, liszttel elkevert sütőport, olajat. A kézi mixer dagasztókarja segítségével simára dolgoztam. Hozzákevertem a mazsolát.


Sütőpapírral fedett lemezre - nedves kézzel - pingponglabda nagyságú golyókat formáztam. 180 fokon 12 perc alatt készre sütöttem őket.




11 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Micsoda fenséges reggeli, guríts ide pár golyóbist! És az az utolsó kép... pöpec, na, nem tudok jobb szót! :)

Unknown írta...

Ez szuper! :) Én is szeretem a mazsolás zsemlét, így ezt, biztosan kipróbálom! :))

Katalin írta...

Finom lehetett! És milyen ötletesen fényképezted :-) Nagyon tetszik a szélmalom háttered is :-)

Vanilin írta...

Csodásak ezek a gömböcök! :) Nagyon tetszik! Elmentettem tesztelésre.

Millye írta...

Finomságos gömböckéket készítettél :)

teller-cake írta...

Haboska: gurulnak, fel ne borítsanak! ;-DD
Tímea: jó szívvel ajánlom! :-)
Katlin: köszönöm! <3
Vanilin: teszteld csak nyugodtan, aztán újrázni fogsz, ;-)
Millye: köszi! :-)

Hankka írta...

Ha mondanom kellene egy jellegzetes holland ételt, bizony nem nagyon tudnék, a holland konyha - szerintem legalábbis - nem túl ismert. Ezek a kis gömböcök viszont nagyon helyeskék, a képeket elnézve nagyon finom reggelitek volt, jó választás. :)

Csigabige írta...

Nagyon szép és guszta kis gombócokat gurgattál :) Biztosan finomak is! :)

Györgyi írta...

Köszönöm, hogy megismertettél egy holland kajával, mert idáig csak egy kolbászféleségüket ettem. Teljes homály számomra a gasztronómiájuk.

teller-cake írta...

Hankka: nekem az almatorta ugrott be elsőre... :-)
Csiga: azok voltak, nagyon! :-)

teller-cake írta...

Már fentebb írtam, hogy nekem az almatorta jutott eszembe elsőre, meg valami citromos süti.... Kolbászt viszont még nem ettem hollandot, cserélünk? ;-))