Sokat törtem a fejem a témán, de nem jutott eszembe semmilyen konkrét, csak a pünkösdhöz köthető édesség. A mi családunkban legalább is nem volt ilyen.
Közben egy másik blogon, A parókia konyháján szintén pünkösdi játék került meghirdetésre konkrét kéréssel: aranygaluskát kellett sütni a jeles alkalomra.
Kutakodtam kicsit a neten és a szakácskönyvekben és a következőkre jutottam:
Így hát megalkottam a saját pünkösdi pitémet: van benne tojás, édes pitetészta, túró, cseresznye, eper. Úgy érzem minden kívánalomnak megfeleltem így.
Ti hogy látjátok?
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
1 tojássárga
14 dkg vaj
6 dkg barna cukor
1 evőkanál rum
Csipet só
1 teáskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja
2 púpos evőkanál tejföl
Töltelék:
25 dkg túró
2 púpos evőkanál cukor
2 evőkanál barna cukor
30 dkg eper és cseresznye keveréke (nálam fagyasztott)
3 dkg epres pudingpor
3 evőkanál barna cukor
1 tojássárga a kenéshez
1 evőkanál búzadara
A puha vajjal könnyű pitetésztát gyúrtam a hozzávalókból, hagytam pihenni.
A túrót a tejföllel, cukorral összekevertem.
A gyümölcsöket a cukorral, pudingporral sűrűre főztem majd hagytam kihűlni.
A tésztát ketté osztottam, az egyik felével kibéleltem a piteformát úgy, hogy a szélére is jusson. Meghintettem búzadarával. Rákanalaztam a kétféle tölteléket. A maradék tésztából kinyújtott lappal lezártam a süteményt. A kimaradt tésztából négyzeteket ragasztottam tojássárgával a szélére, így - és egy éles késsel a közepébe vágott kereszttel - dekoráltam.
180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem.
Teljesen hagytam kihűlni, csak akkor szeleteltem.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
1 tojássárga
6 dkg barna cukor
1 evőkanál rum
Csipet só
1 teáskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja
2 púpos evőkanál tejföl
Töltelék:
25 dkg túró
2 púpos evőkanál cukor
2 evőkanál barna cukor
30 dkg eper és cseresznye keveréke (nálam fagyasztott)
3 dkg epres pudingpor
3 evőkanál barna cukor
1 tojássárga a kenéshez
1 evőkanál búzadara
A puha vajjal könnyű pitetésztát gyúrtam a hozzávalókból, hagytam pihenni.
A túrót a tejföllel, cukorral összekevertem.
A gyümölcsöket a cukorral, pudingporral sűrűre főztem majd hagytam kihűlni.
A tésztát ketté osztottam, az egyik felével kibéleltem a piteformát úgy, hogy a szélére is jusson. Meghintettem búzadarával. Rákanalaztam a kétféle tölteléket. A maradék tésztából kinyújtott lappal lezártam a süteményt. A kimaradt tésztából négyzeteket ragasztottam tojássárgával a szélére, így - és egy éles késsel a közepébe vágott kereszttel - dekoráltam.
180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem.
Teljesen hagytam kihűlni, csak akkor szeleteltem.
7 megjegyzés:
Nagyon szépet sütöttél! És minden van benne, amit pünkösdre illik sütni :-) Köszönöm szépen!
Milyen szép! Én is pitét tervezek a hétvégére ;)
Nagyon guszta! Egy baj van vele, én egy szeletet sem kaptam. :D
Nagyon kívánatos! Megkínálsz? :)
Tényleg kívánatos, finom!!!
Megsütöttem rebarbarás töltelékkel. Isteni finom lett! Köszönöm a receptet! :)
De jó Marisz, köszönöm! És örülök, hogy ízlett. ;-))
Megjegyzés küldése