2018. április 11., szerda

Epres semi-frio torta, avagy Porto-torta :-)


Nemrég egy csodálatos utazáson vettem részt: 4 napot Portugáliában töltöttem, Portóban. Ez volt a idáig a legtávolabbi pont, ahová eljutottam életem során. :-)
 
A csodálatos fekvésű város keskeny, szines házai, a fényes csempeburkolatok, az Atlanti óceán partja, a Harry Potter regényeket - többek között - megihlető könyvesbolt és fekete taláros diákok, valamint a portugál gasztronómia - egyránt elbűvöltek.
Féjem cikizett is, hogy ne fényképezzek már annyi cukrászda kirakatot... :-)) De a portugál krémes kosárkák (Pastel de nata) mellett rengeteg gyümölcsös süteményt és csodálatos péksüteményeket, kenyereket láttam. Nem is csoda, hogy ihletet kaptam!
 
A Pastel da nata elkészítése még várat magára, de egy fantasztikus receptet már elkészítettem: az epres semi-frio tortát Bors&Pepper oldaláról, aki huzamosabb ideig/ideje? élt/él Portugáliában, így mestere a portugál recepteknek. Egy időben szívesen követtem a blogját, de már elég régen nem posztol új recepteket.
 
Egy habos, édes, epres és krémes, sütés nélküli finomság. Szívből ajánlom!
 
Hozzávalók: (18x18 cm-es kapcsos formához):
1 csomag (85g vagy 100g) epres gyümölcskocsonya (pl. Dr. Oetker )
200 ml tejszín
200g cukrozott sürített tej
3 db átlátszó zselatinlap
kb. 150g darált háztartási vagy Maria keksz
kb. 100g olvasztott vaj/margarin
eper a díszítéshez

A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összemorzsoljuk és a forma aljára simítjuk.
Az epres zselé felét elkészítjük, ahogy a csomagoláson van, csak fele annyi vízzel (pl. ha az egészhez 2 dl víz kell, akkor 0,5 dl vízzel). 2 zselélapot 1-2 ek. hideg vízben picit beáztatunk, majd hozzádjuk a még meleg gyümölcskocsonyához. Megvárjuk, míg kihül.
Közben a tejszínt felverjük és belekeverjük a sürített tejet.
A már kihült kocsonyát belekeverjük a tejszínbe és ráöntjük a kekszre.
Hütöbe tesszük dermedni.
Ez idö alatt az epres kocsonya másik felét ugyanúgy elkészítjük, mint az elöbb, csak 1 zselélapot adunk hozzá. Miközben ez hül, az epret felszeleteljük. Ennyi idö alatt a krémünk is megdermed annyira, hogy az epreket rá tudjuk rakosgatni és a kihült kocsonyát a tetejére tudjuk önteni. 2-3 órát legalább a hütöben dermesztjuk.
 
 

5 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Csodás lehet! Kicsit bevallom irigykedek az utazásod miatt, sajnos nekem az utóbbi időben leginkább arra van időm, hogy bezuhanjak az ágyba, de jó volt így másodkézből is olvasni a kalandjaidról :)

Katalin írta...

Nagyon szép utatok lehetett, a táj, a város, no meg a sok csábító édesség, mind csodálatos lehetett. A tortád nagyon finom lehetett, szépre sikerült, mint minden nálad :-)

Éva írta...

Nagyon jó és szép lehetett a kirándulásotok és ez a sok finomság csodás látványnak is de gondolom párat megkóstoltál? Finom lehet ez a tortád is mutatós! Kívánok még nagyon sok ilyen csodás kirándulást nektek!

KonyhaMalacka írta...

Imádom az epret, így muszáj lesz elkészítenem ezt a receptet :) Nagyon gusztusosra készítetted ;)

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek!