Nagyon régen nem jelentkeztem már, köszönet annak aki érdeklődött utánam. <3 Mindenféle dolog összejött és ihlet se nagyon volt, de azért olvasgattam a kedvenc blogjaimat. Kislányom is nyaggatott már, posztoljak végre valamit, hát íme. :-)
A recept nagyon régi, a kép áprilisi és a telefonban várt a debütálásra.
Nagymamám süteményes-füzetéből van ez a recept, de nem emlékszem rá, hogy valaha megsütötte volna. Vagy ha igen, biztosan nem túl gyakran. Mány egy település a szülőfalumtól nem messze, onnan az elnevezés. Sajnos a történetéről nem találtam semmit. Lehet, hogy a nagypapám, aki lakodalmakon zenélt, szerezte a recept. Megtetszett az ízvilág: piskóta és mézes lapok kombinációja főtt krémmel.
Amin változtattam: a tetejére kakaós máz került (a recept szerint csupaszon marad), valamint a mézes lapokat megkentem egy kis narancslekvárral, hogy pikánsabb legyen. Az is lett. :-D
A kétféle lap miatt kicsit bonyolult, de szívből ajánlom. :-)
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Mézes lapok:
1 db tojás
3 dkg zsír
3 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
40 dkg liszt
Krém:
25 dkg vaj vagy maragarin
Fél liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg porcukor
Bevonat:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál cukor
6 dkg vaj vagy margarin
2 csomag vaníliás cukor
A piskótalaphoz a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem. Ment bele a cukor olvadásig, majd a sárgáják és végül óvatosan vegyítve a liszt. Sütőpapírra kentem vékonyan és 170 fokon készre sütöttem. Leválasztottam a papírt és ketté vágtam a lapot (2x ~35x25 cm).
A mézes lapokhoz a liszten és a szódabikarbónán kívül mindent egy fém lábosba tettem és gőz felett kikevertem addig, amíg minden összeolvadt. Ehhez gyúrtam hozzá a lisztet és 3 db lapot (~35x25 cm) nyújtottam miket 170 fokon világosra sütöttem.
A krémhez a pudingporokat a tejjel összefőztem, kihűtöttem. A vajat habosra kevertem a cukrokkal, majd hozzáadtam a pudingot, készre kevertem.
A töltés menete: Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)
Piskótalap
Krém
Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)
Krém
Piskótalap
Krém
Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)
A bevonathoz a kakaót és cukrot elkevertem annyi vzzel, hogy éppen keverhető legyen és összeforraltam. A tűzről levéve beletettem a margarint, beleolvasztottam, kevergettem majd a sütemény tetejére kentem egyenletesen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése