2025. október 19., vasárnap

Mányi rakott mézes


Nagyon régen nem jelentkeztem már, köszönet annak aki érdeklődött utánam. <3 Mindenféle dolog összejött és ihlet se nagyon volt, de azért olvasgattam a kedvenc blogjaimat. Kislányom is nyaggatott már, posztoljak végre valamit, hát íme. :-)

A recept nagyon régi, a kép áprilisi és a telefonban várt a debütálásra. 

Nagymamám süteményes-füzetéből van ez a recept, de nem emlékszem rá, hogy valaha megsütötte volna. Vagy ha igen, biztosan nem túl gyakran. Mány egy település a szülőfalumtól nem messze, onnan az elnevezés. Sajnos a történetéről nem találtam semmit. Lehet, hogy a nagypapám, aki lakodalmakon zenélt, szerezte a recept. Megtetszett az ízvilág: piskóta és mézes lapok kombinációja főtt krémmel. 

Amin változtattam: a tetejére kakaós máz került (a recept szerint csupaszon marad), valamint a mézes lapokat megkentem egy kis narancslekvárral, hogy pikánsabb legyen. Az is lett. :-D 

A kétféle lap miatt kicsit bonyolult, de szívből ajánlom. :-)

Hozzávalók (~35x25 cm):

Piskótalap:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Mézes lapok:
1 db tojás
3 dkg zsír
3 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
40 dkg liszt
Krém:
25 dkg vaj vagy maragarin
Fél liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor    
25 dkg porcukor
Bevonat:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál cukor
6 dkg vaj vagy margarin
2 csomag vaníliás cukor

A piskótalaphoz a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem. Ment bele a cukor olvadásig, majd a sárgáják és végül óvatosan vegyítve a liszt. Sütőpapírra kentem vékonyan és 170 fokon készre sütöttem. Leválasztottam a papírt és ketté vágtam a lapot (2x ~35x25 cm).

A mézes lapokhoz a liszten és a szódabikarbónán kívül mindent egy fém lábosba tettem és gőz felett kikevertem addig, amíg minden összeolvadt. Ehhez gyúrtam hozzá a lisztet és 3 db lapot (~35x25 cm) nyújtottam miket 170 fokon világosra sütöttem.

A krémhez a pudingporokat a tejjel összefőztem, kihűtöttem. A vajat habosra kevertem a cukrokkal, majd hozzáadtam a pudingot, készre kevertem.

A töltés menete:      Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)

                                Krém
                                Piskótalap
                                Krém
                                Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)
                                Krém
                                Piskótalap
                                Krém
                                Mézeslap (nálam narancsdzsemmel megkenve)

A bevonathoz a kakaót és cukrot elkevertem annyi vzzel, hogy éppen keverhető legyen és összeforraltam. A tűzről levéve beletettem a margarint, beleolvasztottam, kevergettem majd a sütemény tetejére kentem egyenletesen.



5 megjegyzés:

Katalin írta...

Örülök hogy újra itt vagy, és egy ilyen finomságot hoztál. Különleges süti lehet a narancslekvárral, én is szoktam befőzni.
Reméltem hogy nincs semmi baj, csak nagyon elfoglalt vagy....

KonyhaMalacka írta...

De jó újra olvasni téged 😊 örülök Neked ! Főleg, hogy ilyen szuper receptet hoztál, mert nagyon tetszik 👌 Remélem, hogy most már gyakrabban elkap majd az ihlet 😉

Éva írta...

Bizony nagyon régen jelentkeztél de örülök hogy most egy nagyon finom süteményt hoztál. Nagyon szeretem vagy szeretném ezt a fajta süteményeket de úgy veszem észre magamon hogy az ilyen lapok sütését mostanában inkább kerülöm. A mézes zserbó hasonló de azt is nagyon régen sütöttem. Nagyon guszta szeleteket vágtál !

Gizi írta...

Többször benéztem, mert azt hittem csak nálam nem jelez hogy új receptet osztottál meg. Örülök hogy visszatértél, méghozzá egy nagyon finom süteményrecepttel. Nagyon finom lehet.... végig tudnám enni az alsó képen látható sort. Elmentem a receptet, és karácsonyra megsütöm. :)

Ani írta...

Isten hozott! Már nagyon hiányoztál. Csodás visszatérés. Jó macerás, nem nekem való, de te nagyon ügyes vagy ezekhez. Nagyon megható volt olvasni a régi recept lapot. Anyukám szereint ezek az igaziak, nem az Oetker szakácskönyve.