2012. július 2., hétfő

Cseresznyés csokoládétorta chilivel


Tobzódik a "cs" betűkben a nemrég összehozott tortám! Pedig gondolkoztam még azon is, hogy a "chili" szócska elé beteszem még, hogy "csipetnyi", de az már tényleg túlzás lett volna. :-)
Elsősorban a cseresznyétől roskadó fánk késztetett egy újabb cseresznyés édesség megalkotására, de aztán megláttam egy torta játékot Notburga blogján (itt) - ahol Nagykörű cseresznyetortájának a megtalálása a cél - , így egyúttal oda is elküldtem a fotókat és a most íródó recept linkjét.
Szóval a torta tömören: csokoládés tejszínes krém piskótalapok között és chilivel bolondított étcsokoládé bevonat (ez dob még a látvány&íz mellé egy kis pikantériát is!). Na és a csavar: megpróbáltam egy vékonyra tekert, pirosra színezett roládból cseresznyét formálni a torta közepébe, úgy, hogy minden szeletnél egy cseresznye sziluett látszódjon. Zöld szár is készült egy szintén körbe futó zöld, hosszú és keskeny piskótalapból.

Hozzávalók:

A színes piskótákhoz:
2 tojás
2 evőkanál víz
10dkg cukor
6,6dkg liszt
Zöld és piros ételfesték

A torta aljához és tetejéhez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

A bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
2-3 csipet chili por ízlés szerint
Kevés olaj

A cseresznyeszószhoz:
15dkg cseresznye
2 evőkanál cukor
3dkg vaníliás pudingpor

A krémhez:
7,5dl tejszín
30dkg étcsokoládé
6 evőkanál olaj
5 evőkanál cseresznyelikőr
2dkg zselatin

A díszítéshez:
Marcipánból cseresznye és csilipaprikák

A színes piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját habosra kevertem a vízzel és a cukorral, majd belevegyítettem a lisztet. Ezt a keveréket olyan 3/4-1/4 arányban elosztottam, a nagyobb mennyiséget megszíneztem pirosra, a kisebbet zöldre. Hasonló arányban elosztottam a fehérjehabot is és óvatosan a színes masszákba vegyítettem. Sütőpapírra kikentem őket olyan hosszú csíkokká, hogy egy 24cm átmérőjű tortába tudjak csinálni belőlük egy kisebb átmérőjű gyűrűt. A zöld színűnek nem kell szélesnek lennie, a pirosnak igen-mert azt fel is akartam tekerni.
180 fokon készre sütöttem őket, majd a pirosat feltekertem és óvatosan gyűrűvé formáztam. A zöldet csak gyűrűvé formáztam. Nem baj ha kicsit törik, a cseresznyeszósz majd korrigálja a töréseket.

Ez a forma volt a cél :-)
A cseresznyeszószhoz a kimagozott cseresznyét a cukorral és a pudingporral sűrű, zselészerű szósszá főztem, majd kihűlés után ezzel töltöttem meg a piros piskótát. A maradékot botmixerrel összeturmixoltam és ezzel kentem meg kívülről a gyűrű alakú cseresznye-roládot.(Nem igazi rolád ez, inkább egy henger formát szerettem volna elérni - középen töltelékkel -, de sajnos nem lett mindenhol tökéletes) A zöld piskótát ráhelyeztem a tetejére egy második gyűrűnek.
Nem baj ha nem tökéletes a gyűrűnk, mert minden egyes szeletnél úgyis egy újabb részlet látszódik a körünkből!

 A tortához a 4 tojást kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Belevegyítettem a cukrot és olvadásig kevertem. Ekkor óvatosan beletettem a sárgájákat majd lapáttal belevegyítettem a lisztet. 2 db, 24 cm átmérőjű kört sütöttem, egy vékonyabbat és egy vastagabbat.

A vékony piskótakarikát bevontam gőz felett olajjal megolvasztott, chilivel ízesített étcsokoládéval. Miután a csoki megkötött, 20 szeletre vágtam fel a tortalapot.

A vastagabb piskótakarika köré tortagyűrűt tettem. A zselatint feloldottam fél dl vízben. Az étcsokit az olajjal gőz felett felolvasztottam majd hűlni hagytam. A tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint meglangyosítottam, majd belekevertem a cseresznyelikőrt. A tejszínbe vegyítettem óvatosan a zselatinos keveréket, majd az olvasztott étcsokoládét is. A tortagyűrűbe készített piskótalapra kentem egy keveset, majd ráhelyeztem a cseresznyerolád-gyűrűt, tetején a zöld piskótagyűrűvel. Kitöltöttem a rolád körül a teret a tejszínkrémmel és elsimítottam a tetejét. 
Miután fél órát dermedt a hűtőben a tejszínkrém, finoman a tetejére nyomkodtam a már előzőleg csokival bevont és szeletekre vágott tetőt és a marcipán díszeket.
Jó ha egy éjszakát áll a torta a hűtőben, hogy rendesen megkössön és összeérjenek az ízek.

Másnap az előre felvágott tetők mentén könnyen szeletelhető a torta és minden egyes szelet oldalán ránk kacsint egy cseresznye! :-)))

Megmondom őszintén, hogy bonyolultabb volt leírni mint megcsinálni! De komolyan! Ráadásul a cseresznyés tekercs előző nap is elkészíthető és betölthető+a tortalapokat is meg lehet sütni előre. Én legalább is így csináltam! :-))

Ja, és a lényeg: nagyon finom és könnyű lett!!





18 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Hűha! Ez aztán az ötletes torta, csodás kivitelezéssel, és fantasztikus ízzel (gondolom :). Ha ezzel nem nyersz, akkor szerintem semmivel!

Györgyi írta...

Ezzel te nyered a versenyt! Le a kalappal, szenzációs ötlet és gyönyörű:))

Mági írta...

Cseresznyés csokoládétorta csipetnyi chilivel: csodálatos:-)

Éva írta...

Nagyon szép és ügyesen kitaláltad és megvalósítottad amit elterveztél!

heti menük írta...

CSodálatos CSokis-CSereszenyés CSilis (C)Süteményt (C)sütöttél!!!...:) A belül megbúvó cseresznye pedig mesterien ki van találva! Nagyon ügyes vagy! Szerintem nagy esélyed van ezzel a remek tortával a győzelemre!

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek!! :-)))
Nagyon szép torták vannak ám a mezőnyben, de én már azzal nyertem, hogy a családnak ízlett és Nektek tetszik a receptem!! És hogy sikerült megvalósítanom, amit kiagyaltam. :-)

Erika írta...

Ez már profizmus, de komolyan!:) Nagyon szívesen megkóstolnám, így chilivel még nem ettem csokit sem, meg sütit sem...

Jámborné Budai Mónika írta...

ÓÓÓ.. ez nagyon jó és gyögyörűŰŰ!
Úgy látom veszélyben vagyok,de azért nem búsulok:)
Sok síkert!!!

Judóca írta...

Ez igen! Micsoda ötleteid vannak!!! :))) Nagyon jól néz ki!!!

Édes történetek írta...

Fantasztikus ismételten az ötlet!!! Nagyon közel áll hozzám a chillis csoki ízvilága... szóval biztos fantasztikusan finom lehet.... És hát gyönyörű:)!!!!

trollanyu írta...

De nagyon jól mutat, nagyon ügyes vagy:) Jó sokat dolgozhattál vele, de fantasztikus lett, nekem nagyon tetszik:)

teller-cake írta...

Nagyon köszönöm mindenkinek a kedves szavakat!!!

Emi írta...

Nagyon szépen sikerült a cseresznye forma a közepére! Mestermű! Szuper! És ízben biztos vagyok benne, hogy ugyanennyire jó lett!

HajniZoli írta...

Szuper torta szuper névvel:) Nagyon szépen lehet szeletelni! Megkóstolnám.

teller-cake írta...

Emi, Hajni: :-)))

tejszínhab írta...

Valami szuper a látvány és az íze se lehet kutya!! Imádom a chilli-csoki párosítást! Sok sikert a játékhoz! :)

Katalin írta...

elájultunk Évivel, szenzációs!!!eszméletlen klaaaaasz, zseniális
mit mondjak még, fantasztikus

teller-cake írta...

Tejszínhab: köszi! Én most próbáltam először a chilis csokit, de elvarázsolt az íze!!

Kati, Évi: aranyosak vagytok!!!! :-))))))))))))) Köszi!