2013. október 7., hétfő

Dobos torta (az eredeti?) - folytatom a torta-klasszikusok sorát


Megmutattam már a blogon néhány torta-klasszikust: a Blaha Lujza tortát, a Kongó tortát, a Sacher tortát, és volt már Dobos tortás bejegyzés recept nélkül itt és itt

A Kongó tortánál érkezett Dinától egy érdekes megjegyzés arra vonatkozóan, hogy szerinte: "Ezek az évek, amikor kitalálgatták ezeket az "új" tortákat, erős kreativitás-hiány jellemezte. Értem én, tudom én, hogy anno kevés alapanyagból kellett alkotni, de ez (a Kongó torta) egy átszerkesztett Dobos, némi csonthéjassal, semmi egyéb. Sok "klasszikus" tortánál érzem ugyanezt, ritka az igazán kreatív, új ízeket hozó megoldás abból az időből."

Utána néztem a dolognak és tényleg van jó néhány torta amelyeknél az alaprecept nagyon hajaz a Dobosra néhány változtatással. El is határoztam, hogy szépen sorba veszem ezeket a tortákat és letesztelem mindet.  

De akkor jöjjön a fő ihlet-adó, a Dobos torta, ami még szeptemberben készült Mária napi köszöntésre az anyósomnak. :)

A dobos torta eredeti receptje (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979):
(Én egy kisebb, 4 tojásos változatot készítettem)





35 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett ez a tortád is. Én is szoktam készíteni Dobos tortát, imádom :)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem, csodás lett - azok a csokikrém rózsák!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Mikor nyitod a cukrászdádat- mert mennék kisinasnak :) Szuper lett :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen sikerült, apukám kedvence a dobos :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, de jó lenne ha én is tudnék ilyet készíteni! A kisebbik lányom kedvence a Dobos torta!

    VálaszTörlés
  6. Szuper lett!
    Nálunk is népszerű, Nóri lányom elképzelhetetlennek tartja a születés és névnapját Dobos torta nélkül. Nem egészen így készül, de majdnem.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a torta! :) Az a szeletke ha most az asztalomra kerülne milyen jó lenne, még az utolsó morzsát is eltüntetném. :D

    VálaszTörlés
  8. Emelem kalapom! :)) Bár a fent említett mondatom elejéről lemaradt eredetileg is egy kis rag, azért még mindig ugyanez a véleményem. A torta viszont csodás, ahogyan a nagy könyvben meg van írva! :D Külön köszönet, hogy nem csináltál "propellert" neki, valahogy azt ki nem állom, ez így, ebben a formában gyönyörűséges! :) Még mindig a zsenialitás csúcsa nálam az igazi Dobos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi: köszi druszám! ;-) Majd meglesem a Te verziódat. :)
      MuskátliBüfé: köszi! :)))
      Janka: még hogy kisinas!!! Te a mellette üzemelő étterem feje lennél! :)
      Tejszínhab: nálunk anyós-após nagy kedvence! :)
      Éva: biztosan sikerülne Neked is! Nem mondom, a tető bevonásához elkel némi gyakorlat, de Te egy igazi konyhatündér vagy, így megoldanád! :)
      Luca: jó ízlése van a lánykádnak! ;-)
      Okki: akkor máris küldöm virtuális úton.....nyisd az ablakot! ;-)
      Dina: köszi!! És az ihletet is, már tervben a következő verzió! :)

      Törlés
  9. Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretnék, de idő hiányában egy ilyen hosszadalmas folyamatba nem kezdenék, majd egyszer! :) Addig is gyönyörködöm ebben meg a többiekében! És tényleg nagyon szép a teteje, bár én a "propellerest" is szeretem. :)) Nem is tudtam, hogy a dobostortát ennyi alaphoz felhasználták, jó kis bevezetőt írtál! :)

    VálaszTörlés
  10. Csodaszép, nagyon guszta! Nagyon ügyesen elkészítetted! :) Hmmmmm most szívesen ennék egy szeletkét! :)

    VálaszTörlés
  11. Gratulálok!!! Nagyon ügyes vagy a torta gyönyörű:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi: nem olyan bonyolult ez, a lapokat kicsit macerás egyenként sütni (bár én mindig kisebb tortát készítek, így kettesével sütöm a lapokat egy lemezen). A tető szokott még fejtörést okozni, de neked biztosan menne!! :)
      Millye: köszike, szívesen megosztanék veled egy szeletet! :)
      Judit: :)) Mennyien szeretjük, pedig van aki elavultnak tartja!
      Mónika: köszönöm, mindig nagy öröm nekem ha tetszik Neked egy tortám!!! :)

      Törlés
  12. Gyönyörű, jó régen ettem már és most nagyon-nagyon megkívántam nálad, annyira guszta a fotókon! :)))

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörűséges! Én eddig egyszer próbálkoztam dobostorta készítéssel, de a teteje kifogott rajtam. Ennek a teteje viszont tökéletes!

    VálaszTörlés
  14. Gyönyörű lett, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  15. Na, Zsuzsi, most megint tortasütésre késztetsz! De még idén el fogom készíteni, az tuti. És én is örülök a sima, elfektetett karamell-lapoknak :-)

    VálaszTörlés
  16. Amint megláttam a fb-on, rögtön jöttem közelebbről megnézni. Zsuzsa, ez gyönyörű, olyan ügyes vagy. Na, én erre nem lennék képes - vagy csak türelmem és időm nem lenne elég rá? Nem tudom... :)

    VálaszTörlés
  17. Na ez az, amire éln sosem leszek képes:) Így mindig jövök hozzád szájat tátani, csodálkozni, gyönyörködni:) Csodaszép:) Le az összes kalappal:)

    VálaszTörlés
  18. Hogy ez a torta milyen szépséges! Az a szelet... enyém lehet?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka: köszike! :)
      Csigabige: már nem először csináltam ilyen tetőt, de a kezdetek bizony nekem is nehezen mentek...
      HajniZoli: :))
      Marka: alig várom, hogy elkészítsd! :)
      Gabriella: nagyon köszönöm, aranyos vagy! Biztosan Neked is menne, annyi csoda készült már a konyhádban!
      Kati: dehogynem! :) Menne ez Neked is!
      Gerdi: már küldöm is.... ;-)

      Törlés
  19. Nem tudok újat mondani, az előttem szólók minden szépet -jót elmondtak a tortádról!
    Egyetértek a dícséretekkel, hogy nagyon ügyes vagy, és megtoldom azzal, hogy nagyon rendes menyecske!
    Biztos vagyok benne, hogy így gondolja anyósod is! :)

    VálaszTörlés
  20. Szuper szép lett!Tökéletes! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz: :-D, remélem ő is így gondolja! ;-)
      Rebarbara: köszönöm!! :)

      Törlés
  21. Ez az egyik nagy kedvencem, gyönyörű szép, csorog a nyálam...

    VálaszTörlés
  22. Most volt időm nézelődni,gyönyörűségeket készítesz,lehidaltam ennél a tortánál,ilyen szépet cukrászdában sem készítenek,gratulálok hozzá!
    Én is nemrég készítettem de eltértem az igazitól,nem tudtam beszerezni a hozzávalókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Rozi! Jól esik Tőled, aki olyan gyönyörű tortákat és kelt tésztákat készítesz, amire én azt gondolom, sosem leszek képes! :)) De azért igyekszem nagyon!! :)

      Törlés
  23. Gratulálok!, ez a torta gyönyörű! Biztos vagyok benne, hogy elkápráztattad vele az ünnepeltet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csilla! Bizony örült, mert ez az egyik kedvence! :)

      Törlés
  24. Örülhet az anyósod, hogy ilyen ügyes menye van! :))
    Szilárd kakaómasszát és kakaóvajat használtál? Vagy ezeket lehet valamivel helyettesíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Egy bonbonozós ismerősömtől kaptam ennél a tortánál kakaóvajat és masszát, de máskor olvasztott étcsokival és holland kakaóporral helyettesítettem őket. Mindegyik verzió nagyon ízlett nekünk.

      Törlés
  25. Az olvasztott csokit összekevered a kakaóporral- lesz belölle valami masszaszerű és az lenne a kakaóvaj? Milyen arányban csinálod? Ez a kedvenc tortám, és régóta keresem az eredeti receptjét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél a tortánál - fentebb említettem is - kaptam egy bonbonozó ismerősömtől egy kis kakaóvajat és - masszát, azzal készítettem. Máskor 3 dl tejbe 3dkg pudingport és 8 dkg cukrot keverek, ezt főzöm sűrűre majd belekeverek 20dkg jó minőségű étcsokoládét. Ha kihűlt, 25 dkg vajjal habosra keverem. Isteni finom így is, remélem tudtam segíteni.

      Törlés