Megmutattam már a blogon néhány torta-klasszikust: a Blaha Lujza tortát, a Kongó tortát, a Sacher tortát, és volt már Dobos tortás bejegyzés recept nélkül itt és itt.
Utána néztem a dolognak és tényleg van jó néhány torta amelyeknél az alaprecept nagyon hajaz a Dobosra néhány változtatással. El is határoztam, hogy szépen sorba veszem ezeket a tortákat és letesztelem mindet.
De akkor jöjjön a fő ihlet-adó, a Dobos torta, ami még szeptemberben készült Mária napi köszöntésre az anyósomnak. :)
A dobos torta eredeti receptje (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979):
35 megjegyzés:
Nagyon szép lett ez a tortád is. Én is szoktam készíteni Dobos tortát, imádom :)
Én nagyon szeretem, csodás lett - azok a csokikrém rózsák!!!!!
Mikor nyitod a cukrászdádat- mert mennék kisinasnak :) Szuper lett :)
Nagyon szépen sikerült, apukám kedvence a dobos :)
Nagyon szép, de jó lenne ha én is tudnék ilyet készíteni! A kisebbik lányom kedvence a Dobos torta!
Szuper lett!
Nálunk is népszerű, Nóri lányom elképzelhetetlennek tartja a születés és névnapját Dobos torta nélkül. Nem egészen így készül, de majdnem.
Nagyon szép a torta! :) Az a szeletke ha most az asztalomra kerülne milyen jó lenne, még az utolsó morzsát is eltüntetném. :D
Emelem kalapom! :)) Bár a fent említett mondatom elejéről lemaradt eredetileg is egy kis rag, azért még mindig ugyanez a véleményem. A torta viszont csodás, ahogyan a nagy könyvben meg van írva! :D Külön köszönet, hogy nem csináltál "propellert" neki, valahogy azt ki nem állom, ez így, ebben a formában gyönyörűséges! :) Még mindig a zsenialitás csúcsa nálam az igazi Dobos. :)
Zsuzsi: köszi druszám! ;-) Majd meglesem a Te verziódat. :)
MuskátliBüfé: köszi! :)))
Janka: még hogy kisinas!!! Te a mellette üzemelő étterem feje lennél! :)
Tejszínhab: nálunk anyós-após nagy kedvence! :)
Éva: biztosan sikerülne Neked is! Nem mondom, a tető bevonásához elkel némi gyakorlat, de Te egy igazi konyhatündér vagy, így megoldanád! :)
Luca: jó ízlése van a lánykádnak! ;-)
Okki: akkor máris küldöm virtuális úton.....nyisd az ablakot! ;-)
Dina: köszi!! És az ihletet is, már tervben a következő verzió! :)
Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretnék, de idő hiányában egy ilyen hosszadalmas folyamatba nem kezdenék, majd egyszer! :) Addig is gyönyörködöm ebben meg a többiekében! És tényleg nagyon szép a teteje, bár én a "propellerest" is szeretem. :)) Nem is tudtam, hogy a dobostortát ennyi alaphoz felhasználták, jó kis bevezetőt írtál! :)
Csodaszép, nagyon guszta! Nagyon ügyesen elkészítetted! :) Hmmmmm most szívesen ennék egy szeletkét! :)
Szépséges! - nagy kedvencem
Gratulálok!!! Nagyon ügyes vagy a torta gyönyörű:))
Barbi: nem olyan bonyolult ez, a lapokat kicsit macerás egyenként sütni (bár én mindig kisebb tortát készítek, így kettesével sütöm a lapokat egy lemezen). A tető szokott még fejtörést okozni, de neked biztosan menne!! :)
Millye: köszike, szívesen megosztanék veled egy szeletet! :)
Judit: :)) Mennyien szeretjük, pedig van aki elavultnak tartja!
Mónika: köszönöm, mindig nagy öröm nekem ha tetszik Neked egy tortám!!! :)
Gyönyörű, jó régen ettem már és most nagyon-nagyon megkívántam nálad, annyira guszta a fotókon! :)))
Gyönyörűséges! Én eddig egyszer próbálkoztam dobostorta készítéssel, de a teteje kifogott rajtam. Ennek a teteje viszont tökéletes!
Gyönyörű lett, nagyon guszta!
Na, Zsuzsi, most megint tortasütésre késztetsz! De még idén el fogom készíteni, az tuti. És én is örülök a sima, elfektetett karamell-lapoknak :-)
Amint megláttam a fb-on, rögtön jöttem közelebbről megnézni. Zsuzsa, ez gyönyörű, olyan ügyes vagy. Na, én erre nem lennék képes - vagy csak türelmem és időm nem lenne elég rá? Nem tudom... :)
Na ez az, amire éln sosem leszek képes:) Így mindig jövök hozzád szájat tátani, csodálkozni, gyönyörködni:) Csodaszép:) Le az összes kalappal:)
Hogy ez a torta milyen szépséges! Az a szelet... enyém lehet?:-)
Hankka: köszike! :)
Csigabige: már nem először csináltam ilyen tetőt, de a kezdetek bizony nekem is nehezen mentek...
HajniZoli: :))
Marka: alig várom, hogy elkészítsd! :)
Gabriella: nagyon köszönöm, aranyos vagy! Biztosan Neked is menne, annyi csoda készült már a konyhádban!
Kati: dehogynem! :) Menne ez Neked is!
Gerdi: már küldöm is.... ;-)
Nem tudok újat mondani, az előttem szólók minden szépet -jót elmondtak a tortádról!
Egyetértek a dícséretekkel, hogy nagyon ügyes vagy, és megtoldom azzal, hogy nagyon rendes menyecske!
Biztos vagyok benne, hogy így gondolja anyósod is! :)
Szuper szép lett!Tökéletes! :)
Marisz: :-D, remélem ő is így gondolja! ;-)
Rebarbara: köszönöm!! :)
Ez az egyik nagy kedvencem, gyönyörű szép, csorog a nyálam...
Köszi Zsolt! :)
Most volt időm nézelődni,gyönyörűségeket készítesz,lehidaltam ennél a tortánál,ilyen szépet cukrászdában sem készítenek,gratulálok hozzá!
Én is nemrég készítettem de eltértem az igazitól,nem tudtam beszerezni a hozzávalókat.
Köszönöm Rozi! Jól esik Tőled, aki olyan gyönyörű tortákat és kelt tésztákat készítesz, amire én azt gondolom, sosem leszek képes! :)) De azért igyekszem nagyon!! :)
Gratulálok!, ez a torta gyönyörű! Biztos vagyok benne, hogy elkápráztattad vele az ünnepeltet. :)
Köszönöm Csilla! Bizony örült, mert ez az egyik kedvence! :)
Örülhet az anyósod, hogy ilyen ügyes menye van! :))
Szilárd kakaómasszát és kakaóvajat használtál? Vagy ezeket lehet valamivel helyettesíteni?
Köszönöm! :)
Egy bonbonozós ismerősömtől kaptam ennél a tortánál kakaóvajat és masszát, de máskor olvasztott étcsokival és holland kakaóporral helyettesítettem őket. Mindegyik verzió nagyon ízlett nekünk.
Az olvasztott csokit összekevered a kakaóporral- lesz belölle valami masszaszerű és az lenne a kakaóvaj? Milyen arányban csinálod? Ez a kedvenc tortám, és régóta keresem az eredeti receptjét! :)
Ennél a tortánál - fentebb említettem is - kaptam egy bonbonozó ismerősömtől egy kis kakaóvajat és - masszát, azzal készítettem. Máskor 3 dl tejbe 3dkg pudingport és 8 dkg cukrot keverek, ezt főzöm sűrűre majd belekeverek 20dkg jó minőségű étcsokoládét. Ha kihűlt, 25 dkg vajjal habosra keverem. Isteni finom így is, remélem tudtam segíteni.
Megjegyzés küldése