2013. május 13., hétfő

Tejberizs ribizliszósszal - gyorsan finomat :)

 

Ez az egyik leggyakoribb - és legegyszerűbb - desszert nálunk, mert hamar megvan és ugyanolyan hamar el is fogy. Most egyébként is próbálom a mélyhűtőből elhasználni a tavalyi gyümölcsöket és üres rekeszekkel várni az idei termést. :)
Készítettem már meggyel és málnával is, de valamiért a ribizlis változat a kedvencünk. :)

Hozzávalók:

Ribizliöntet:
~40dkg ribizli (nálam fagyasztott)
1 púpos evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás pudingpor

Tejberizs:
8dl tej
15dkg rizs
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A gyümölcsöntethez a fagyos ribizlit egy lábosba öntöm, hozzákeverem a cukrot és a pudingport, majd gyakran kevergetve addig főzöm míg kicsit be nem sűrűsödik. Üvegtálkák aljára osztom, pillanatnyi kedvem szerint keveset félreteszek a díszítéshez.
A tejberizshez a tejet felforralom majd hozzáadom a rizst. Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre főzöm. Hozzáadom a cukrokat és ha nem találom elég sűrűnek akkor szoktam hozzáadni egy teáskanál vaníliás pudingport kevés tejjel elkeverve. 
A ribizliszósz tetejére osztom a tálkákban a rizst.
Dekorálható a félretett szósszal, csokoládéval, fahéjjal vagy kakaóporral is. :)


10 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Esetleg egy fél tálkányi maradék?

Luca írta...

Én is gyakran csinálom. Mi is nagyon szeretjük.
Itt kint Norvégiában az egyik leggyakoribb desszert, a karácsony elképzelhetetlen nélküle. Tejszínhabbal megbolondított változata a "rizskrém" Az elkészült tejbegrizbe amikor kihült belekevernek kb. 2 dl tejszinhabot. Jól behűtve találják. Kétféleképpen szokták enni, vagy valamilyen gyümölcsszósszal, vagy pedig az unnevezett "smørøya" azaz "vajsziget" -tel a tetején. Ez azt jelenti, hogy az adag közepét picit benyomják és olvasztott vajat öntenek bele(nem sokat) és megszórják fahéjjal. 90 %-ban így fogyasztják. Karácsonyi desszertnek még egy kicsit variálnak vele, tesznek bele 3 szem mandulát és aki azt megtalálja, valami apró ajándékot kap.

HajniZoli írta...

Bármilyen formában jöhet, egyik kedvencünk! Jönne, hogy belekanalazzak:-)

Millye írta...

Köszi, remek ötletet adtál :) ezer éve nem volt nálunk tejberizs :) hmmm nagyon guszta lett a tiéd :)

Kati írta...

De jó, máris megkívántam:)

Györgyi írta...

Hmmm, de guszta :))) Nálam is a ribizli a befutó vagy a málna :)))

Sovany Csongor írta...

Jól néz ki, de egy hatalmas baj van vele:
ÉN MIÉRT NEM ETTEM BELŐLE, ZSUUUUZSIIIIII!!!!!! :D xD

teller-cake írta...

MuskátliBüfé: hát sajnos...de majd legközelebb! ;-)

Luca: köszi, hogy így összefoglaltad az ottani szokásokat a témában, jó volt olvasni! Azt a vajszigetes verziót ki is próbálom legközelebb! :)

HajniZoli: látom ezen a téren is nagy az egyetértés köztünk! ;-)))

Millye: dobj csak össze egy adagot a családnak! :)

Kati: kevés cukorral még a diétádba is belefér! :)

Janka: ugye? A ribizli savanykás íze az abszolút befutó! ;-)))

Csongor: hát csak.....:)))) Amúgy sem jártál erre! ;-)))

marisz57 írta...

Ezt mi is imádnánk! Ribizlim is van még a fagyóban...

teller-cake írta...

Akkor hajrá! ;-)))