Mostanában én is megpróbálom egyre egészségesebb mederbe terelni a torta-és süteményszenvedélyünket. Háttérbe szorították a konyhámban a finom lisztet a Graham- és teljes kiőrlésű lisztek, a finomított kristálycukrot pedig a nádcukor. (A főzés terén pedig rizs helyett egyre gyakrabban használok kölest és bulgurt.)
A kedvenc almás lepényünk receptjét anyai nagymamám 1968-as kiadású "Édeskönyv"-éből szedtem, ezt az almás sütit sütöm a leggyakrabban. (Favorit még Marika néni almás pitéje és a Stíriai almatorta is!)
Most a fentiek szerint változtattam kicsit az alapanyagokon és egy fantasztikusan finom, gyönyörű barna, igazi őszi küllemű finomság lett a végeredmény. A kókuszvirág cukor a különleges zamaton kívűl gyönyörű színt adott a tetejének.
Lánykáim semmit nem vettek észre a reform kísérletből, szorgalmasan tüntették el a szeleteket a tányérról...:)
Hozzávalók:
30dkg liszt (nálam Graham)
10dkg vaj
3 dkg zsír
6 dkg nádcukor
2 evőkanál tej
1 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
1 kg alma reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola
5-10 dkg nádcukor (ízlést szerint)
Tetejére:
1 tojássárgája
2 evőkanál kókusz virág cukor
A tészta hozzávalóiból könnyedén puha lepénytésztát gyúrok. 1 óra hosszat pihenni hagyom. Ezután két részre osztom és lapokká nyújtom őket. Egy 22x38cm-es tepsi alját kibélelem az egyik tésztával. Eloszlatom rajta a kinyomkodott reszelt almát. Meghintem mazsolával, fahéjjal, cukorral. A másik lappal befedem. Tojássárgájával megkenem, villával megszúrkálom és meghintem kókusz virág cukorral.
180fokon 20 perc alatt készre sütöm.
10 megjegyzés:
Látszik, hogy finom lett, így megreformálva is. A nádcukor nálam is viszi a pálmát, főleg a sötét barna:)
így egészségesebben még finomabb lehet:)
Épp pénteken láttam csodás almát az egyik hypermarketben és az ára is jó volt. vettem is, úgy hogy hamarosan nálunk is lesz pite. Nagyon guszta!!!
Finom lehet, a tányérod is nagyon tetszik!
Finom lehetett így is a pite, nagyon jó így megreformálva!
Almáslepény? Ide vele :) Az egész család rajong érte! Hmmmm :)
Nagyon jól néz ki! Imádom az almás lepényeket, biztos, hogy ez is bejönne :)
Az almás pite nálam bármikor jöhet, imádom! Jó kis variációt készítettél... :)
Ilyen arányokkal szeretem az almás pitét! :)
Janka: miért, van több változat is? Na, ennek utánanézek... :)
Kati: már a tudattól finomabb volt, hogy így mennyivel light-osabb! ;-)
Illéskrisz: köszönöm és örülök, hogy újra sürgölődsz a konyhádban! :)
Ditka: köszi, a tányér nyári szerzemény. :)
HajniZoli: az volt! ;-)
Millye: már küldöm is.....;-)
Csigabige: tutira bejönne...;-)
Gabriella: köszönöm!!
MuskátliBüfé: nahát, miért nem csodálkozom? Ebben is hasonlítunk! :))
Megjegyzés küldése