2013. szeptember 21., szombat

Kedvenc almás lepényem megreformálva :)


Mostanában én is megpróbálom egyre egészségesebb mederbe terelni a torta-és süteményszenvedélyünket. Háttérbe szorították a konyhámban a finom lisztet a Graham- és teljes kiőrlésű lisztek, a finomított kristálycukrot pedig a nádcukor. (A főzés terén pedig rizs helyett egyre gyakrabban használok kölest és bulgurt.)

A kedvenc almás lepényünk receptjét anyai nagymamám 1968-as kiadású "Édeskönyv"-éből szedtem, ezt az almás sütit sütöm a leggyakrabban. (Favorit még Marika néni almás pitéje és a Stíriai almatorta is!)

Most a fentiek szerint változtattam kicsit az alapanyagokon és egy fantasztikusan finom, gyönyörű barna, igazi őszi küllemű finomság lett a végeredmény. A kókuszvirág cukor a különleges zamaton kívűl gyönyörű színt adott a tetejének. 

Lánykáim semmit nem vettek észre a reform kísérletből, szorgalmasan tüntették el a szeleteket a tányérról...:)

Hozzávalók:
30dkg liszt (nálam Graham)
10dkg vaj
3 dkg zsír 
6 dkg nádcukor
2 tojássárgája
2 evőkanál tej
1 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:
1 kg alma reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola
5-10 dkg nádcukor (ízlést szerint)

Tetejére:
1 tojássárgája
2 evőkanál kókusz virág cukor

A tészta hozzávalóiból könnyedén puha lepénytésztát gyúrok. 1 óra hosszat pihenni hagyom. Ezután két részre osztom és lapokká nyújtom őket. Egy 22x38cm-es tepsi alját kibélelem az egyik tésztával. Eloszlatom rajta a kinyomkodott reszelt almát. Meghintem mazsolával, fahéjjal, cukorral. A másik lappal befedem. Tojássárgájával megkenem, villával megszúrkálom és meghintem kókusz virág cukorral.
180fokon 20 perc alatt készre sütöm.






10 megjegyzés:

Györgyi írta...

Látszik, hogy finom lett, így megreformálva is. A nádcukor nálam is viszi a pálmát, főleg a sötét barna:)

Kati írta...

így egészségesebben még finomabb lehet:)

Blogkonyha írta...

Épp pénteken láttam csodás almát az egyik hypermarketben és az ára is jó volt. vettem is, úgy hogy hamarosan nálunk is lesz pite. Nagyon guszta!!!

Ditka írta...

Finom lehet, a tányérod is nagyon tetszik!

HajniZoli írta...

Finom lehetett így is a pite, nagyon jó így megreformálva!

Millye írta...

Almáslepény? Ide vele :) Az egész család rajong érte! Hmmmm :)

Csigabige írta...

Nagyon jól néz ki! Imádom az almás lepényeket, biztos, hogy ez is bejönne :)

Gabriella írta...

Az almás pite nálam bármikor jöhet, imádom! Jó kis variációt készítettél... :)

Muskátli Büfé írta...

Ilyen arányokkal szeretem az almás pitét! :)

teller-cake írta...

Janka: miért, van több változat is? Na, ennek utánanézek... :)
Kati: már a tudattól finomabb volt, hogy így mennyivel light-osabb! ;-)
Illéskrisz: köszönöm és örülök, hogy újra sürgölődsz a konyhádban! :)
Ditka: köszi, a tányér nyári szerzemény. :)
HajniZoli: az volt! ;-)
Millye: már küldöm is.....;-)
Csigabige: tutira bejönne...;-)
Gabriella: köszönöm!!
MuskátliBüfé: nahát, miért nem csodálkozom? Ebben is hasonlítunk! :))