2014. március 25., kedd

Gőzgombóc (Germknödel) vanília szósszal



Ez az egyik finomság amit soha ki nem hagynék az osztrák sípályák Hütté-iben való kalandozások során, persze csakis egy jókora bécsi szelet után! ;-)

Évánál, a Takarékos konyhában láttam meg a receptet még régebben és mentettem el magamnak. Nagyon finom lett, megéri azt a kevés macerát amit a főzésére rá kell fordítani. Igazán hasonlít az íze az osztrák pajtásokéhoz. Persze a feeling hiányzik mellőle itthon, de azt odaképzelhetjük.... :-D

Hozzávalók:

Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztő (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej

Szilvalekvár

Vaníliaszósz.
0,5liter tej
2db tojássárgája
4evőkanál cukor
1csomag vaníliás cukor
1evőkanál liszt

Tálaláshoz: darált mák, diógrillázs

Az élesztőt  a langyos tejben felfuttatom, hozzáadom a liszthez, tojássárgáját és pici sót adok hozzá, bedagasztom  a tésztát. Mikor megkelt a tészta (~30-40 perc) kinyújtom,  felvágom kocka alakra és szilvalekvárt teszek a tészta  közepébe majd gombócokat formálok belőlük. (Nekem 16 db, gyermekököl nagyságú gombóc lett belőle)

Egy nagy fazékban  vizet teszek fel főni,  amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.

A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.

A vaníliaszószhoz a tojássárgákat, cukrokat, lisztet egy kis tejjel simára kevertem, a tej többi részét  elkezdtem melegíteni. Amikor már jó meleg volt, ráöntöttem a tojássárgás keverékre és állandó keverés mellett  besűrítettem. A forrás pillanatában gyorsan lekapcsoltam.
Darált, cukrozott mákkal vagy diógrillázzsal megszórva tálalom.

Egy kis montázs a végére az osztrák változatról és a másik kedvencről, az almás rétesről. :) :


12 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Úúúúú :D

Éva írta...

Nagyon guszta! Örülök hogy elkészítetted, nagyon finom lehet a szósszal. Általában csak mákkal szoktam megszórni lányaim imádják, de mióta így megszaporodtunk ritkán készítem én is mert eléggé munkaigényes különösen ha több személynek kell készíteni.Nagyon aranyos a kislányod igazi reklám baba bájos mosolyával!

Csigabige írta...

Csodaszépek! Tetszetős receptek! :)

Ditti írta...

De jóóóó, ezt ki fogom próbálni! :)

Muskátli Büfé írta...

Végem van, Zsuzsa! Mennyei! Én a vajas-mákos verziót nyomom a hüttékben :)

Millye írta...

Ez igen :) Én még nem mertem egyszer sem gőzgombócot készíteni mert féltem hogy elrontom, de látva nálad a végeredményt hmmmmm :)

Györgyi írta...

Jajjjj, de nagyon jól sikerült!!! Ezer éve tervezem, de mindig elodáztam az elkészítését :) Mentem is a receptet :)

Katalin írta...

Nagyon jó recept! De a tiéd talán még szebb, mint az osztrák :-)
Régen, mikor a lányom kicsi volt, és dúlt a délvidéki háború, sokat jártunk Ausztriába, de ilyet nem ettünk, csak Apfelstrurel-t :-) Azt nagyon szerettük :-)

teller-cake írta...

Köszönöm Nektek! Egy próbát mindenképpen megér a készítése, szerintem nem bánja meg senki. :))

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki, még sosem készítettem ilyet, de direkt szeretem a macerás dolgokat, így felvettem a listámra:)

Vicuska írta...

De nagy kedvencünk, főleg dióval! Szerintem a Tiéd sokkal finomabb az osztrák változatnál! Az az örömteli mosoly!!!!!! minden pénzt megér :)

teller-cake írta...

Trollanyu: remélem ízleni fog!
Vicuska: köszönöm! <3