2015. július 1., szerda

Marcipános tortácska


Apró, kedves meglepetésnek készítettem ezt a kis tortácskát egy régi, kedvenc receptet alapul véve - a "Zöld sütiét". Ez tulajdonképpen egy hamis marcipán ízes sütemény keserűmandula ízzel és zöld színnel, én nagyon szeretem. Most tortásítottam a receptúrát és hogy ne legyen hamis, igazi marcipán is került bele. :-)

Hozzávalók (egy kis, 15cm átmérőjű tortácskához):

Piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
3dkg marcipán

Krém:
2,5dl tej
12,5 dkg búzadara
1 keserűmandula aroma - ha lehet, zöld színben
2 csepp zöld ételfesték, ha az aroma nem zöld színű
10dkg cukor
12,5 dkg vaj vagy mararin
3dkg marcipán

Díszítés
Ét- és/vagy fehércsokoládé
Kevés olaj
Marcipán díszek

A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. Hozzáadtam a cukrot és olvadásig kevertem benne. Ekkor ment bele a tojássárgája, majd óvatos keverő mozdulatokkal a liszt. Sütőpapírral fedett lemezre 3 db, 15 cm átmérőjű kört kentem belőle, megszórtam apróra vágott marcipán kockákkal. 180 fokon ~10 perc alatt készre sütöttem.
A krémhez a tejből, cukorból, búzadarából sűrű darát főztem. Hozzáadtam az aromát, a színezéket, és hagytam kihűlni.  A vajat habosra kevertem majd bele tettem a darát. Ezzel a krémmel töltöttem és vontam be a piskótalapokat. Töltéskor a krémet megszórtam apróra vágott marcipán kockákkal.
A hűtőben lehűtött torta tetejét gőz felett, kevés olajjal megolvasztott csokoládéval vontam be, marcipán szívekkel díszítettem.



7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon tetszik, annyira mutatós és igen finom lehet! Most éppen keresgélek valami jó és mutatós tortát! Kisebbik lányoméknak lesz házassági évfordulójuk és általában szoktam egy kis meglepi tortát csinálni. Most ahogy látom a szíveken a mintákat eszembe jutott hogy nekem is van hasonló sablonom és még eddig nem próbáltam ki:)

Razana írta...

Grizes krem, hmmm, finom!!

Luca írta...

Szivesen megkóstolnám. Nagyon finom lehet-

tejszínhab írta...

Imádom! A színeit is! :))

Muskátli Büfé írta...

Annyira szeretem a kis tortákat - például a Tiédet is :) Szerintem nehezebb - így duplán :)

marisz57 írta...

Biztos örült a megajándékozott ennek a kedves meglepetésnek! :)

Ani írta...

Nagyon édes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!