2015. november 29., vasárnap

Betlehemi almás pite


A játékra hívó ikon
Sütésre várva....
"A parókia konyhájából" blogon olvastam egy érdekes játékról a karácsony kapcsán. A szerző döbbenten figyeli az írott és elektronikus sajtóban, hogy ennek a szent ünnepnek a kapcsán szinte csak télapóval, jegesmedvével, hóemberekkel, szarvasokkal találkozunk. Sehol egy angyalka, főleg egy Betlehem. Ezért azt a játékot fundálta ki, hogy készítsünk ehető betlehemes képet, így hirdetve ennek a szimbólumnak a fontosságát!

Advent első vasárnapjára almás pitét szavazott meg a család, így ezen próbáltam meg Jézus születését megeleveníteni. Receptnek a "Marika néni almás pitéjét"  használtam - párolt birsalmakockákkal megspékelve - egy kerek, porcelán pitesütőben.

Hagytam kicsit a tésztából, vékonyra nyújtottam és vonalakból, kiszúrt körökből és csillagokból alkottam egy betlehemi képet. A ragasztáshoz és a lekenéshez simára kevert tojást használtam. A lánykáim nagy örömmel segítettek benne és nagyon tetszett a végeredmény nekik. 

Remélem Nektek is! :-)

Akinek van kedve, csatlakozzon a játékhoz!




Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.  
Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.  Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  
És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje,  és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. 
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: 
Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 
A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.  
 (Lukács evangéliuma – revíziós próbakiadás © Magyar Bibliatársulat, 1975, 1990, 2011)
*Isten emberré lett


11 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép , ügyes vagy!

tejszínhab írta...

Mekkora ötlet! Csodaklasszul sikerült a tiéd ;)

Gerdi írta...

Nagyon jól oldottad meg a feladatot! :-)

Ani írta...

Olyan megható a kép! Nagyon ügyesek vagytok. Külön köszönet a lányoknak! Nem is gondoltam volna almás pitére! Nagyszerű ötlet. Írtam e-mailt is.

Ani írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin írta...

Nagyon ügyesen és ötlesesen megoldottátok a feladatot :-) Gyönyörű lett! Ügyesek a lányaid is!
Én is kitaláltam már valamit, de még csak gondolatban él :-) Nem tudom sikerül-e majd....

Vanilin írta...

Micsoda ötlet! :) Gyönyörű! Nagyon ötletes vagy!

Luca írta...

Nagyon ötletes lett és biztosan nagyon finom is.....

teller-cake írta...

Köszönöm mindenkinek, örülök, hogy tetszik az ötletem! :-)

marisz57 írta...

Már készülte után is megcsodáltam a facen, de most is megdícsérem! :)

teller-cake írta...

Köszi Marisz, képzeld, meg is nyertem vele a könyvet. :-)