2016. február 9., kedd

Fánk fehércsokival Blogkóstoló 27-re


A Blogkóstoló játék 27. fordulója egy rutinos házigazdánál, Vöröskaktusznál landolt, akinél volt már a vezénylő fakanál ebben az izgalmas játékban. :-)

Ebben a fordulóban ChefTündér blogját kaptam válogatni, akitől még nem készítettem semmit, de mégis volt már párom a Blogkóstolóban: a 21. fordulóban ugyanis tőlem sütött, méghozzá a Capri tortámat.

Most én merültem el ChefTündérnél a keresgélésben és végül egy igen aktuális, farsangi finomságra tettem le a voksomat: fánk fehércsokoládéval. Megragadott az amerikai forma - lyukkal a közepén, a csillogó csokimáz a színes cukorgyöngy kavalkáddal. Hát kell ennél több a csábításhoz? ;-)

A recepten csak annyit változtattam, hogy nekem az előírt 2,5 dl tej kevés volt, én legalább 4 dl mennyiséget tettem a tésztához. De ez abból is adódhat, hogy az eredeti receptben friss élesztő szerepel (amit gondolom, hogy valamennyi tejben felfuttatott a blogtársam, csak erre nem tért ki a leírásban), én pedig instant változatot alkalmaztam.

Igazi fánkélmény a végeredmény, szeretettel ajánlom kipróbálásra! :-)

Hozzávalók:

60 dkg liszt
3,5 dkg élesztő (vagy 1,5 zacskó instant)
kb. 2,5 dl langyos tej - instant élesztőnél ~3,5 dl (mert ezt nem kell felfuttatni)
4 ek cukor
4 tojás sárgája
0,5 dl rum
1 csipet só
8 dkg olvasztott vaj

1 tábla fehér csokoládé
1 evőkanál olaj
Cukorgyöngyök

A tészta hozzávalóiból a langyos tejjel (én instant élesztővel készítettem) lágy tésztát gyúrtam, jól kidagasztottam (illetve a gépem :-D). Meleg helyen a duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkán kinyújtottam, egyszer félbe hajtottam, majd ~ 1,5 cm vastagra nyújtottam. Korongokat szaggattam belőle, a közepüket kis, kör kiszúróval kilyukasztottam. Az így formázott korongokat letakarva még fél óráig kelesztettem. (A maradék tésztákat újra összegyúrtam, kinyújtottam, formáztam)
Forró olajban az egyik felüket úgy sütöttem, hogy lefedtem a serpenyőt, amikor megfordítottam őket, akkor már nem fedtem le az edényt. 

Szalvétán kihűltek a fánkok, addig gőz felett a fehércsokit az olajjal megolvasztottam. Ebbe mártottam be a fánkokat majd rögtön cukorba hempergettem.


12 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek :-)

Éva írta...

Nagyon jól néz ki ! Gondolom a lánykáid örültek neki, biztos nagyon finom volt!

Ditka írta...

Nagyon jól néz ki a cukorkás díszítés a fánkokon, a kislányaidnak biztos nagyon tettszett.

Muskátli Büfé írta...

Hmm - dunkin donuts - vagy mi a szösz volt anno a Keletinél - A Tiéd biztosan finomabb!!

marisz57 írta...

Szép színesek! Téli depresszió ellen is jót tesznek! :D

Györgyi írta...

Nagyon csinos fánkokat készítettél :) Az idén nálam csak túrófánk készült, de most megkívántam...hmmm :)

tejszínhab írta...

Mindig látok bizonyos szupermarketekben ilyet, de hát majd inkább hozzád ugrok be érte, annak tuti az eredete :D

teller-cake írta...

Katalin: köszönöm!:-)
Éva: örültek bizony. ;-))
Ditka: örülök, hogy te is megcsodáltad őket!
Muskátli: hogy én ott mindig elcsábultam a Keletinél... szomorú is voltam, amikor bezárt. :-)
Marisz: igazad van, gyógyszernek kéne felírni. :-DD
Janka: a túrófánk is jól hangzik, egész belejöttem a fánkozásba, pedig nagyon féltem tőle.. :-)
Haboska: gyere csak, Neked bármikor sütök! <3

Luca írta...

Hú, de jól néz ki. Mint a boltban... ű

ChéfTündér írta...

Igen, már "párok" vagyunk többsoron! köszönöm szépen a mostani választásod , nagyon helyes kis fánkok sikerültek nálad! gondolom sikered is volt a családban velük! Remélem máskor is ellátogatsz majd hozzám, kiírástól függetlenül, ahogy én is teszem azóta, hogy megismerkedhettem a blogoddal! üdv. ChéfTündér

teller-cake írta...

Köszi Luca! :-)

teller-cake írta...

Köszönöm és szívesen ötletek nálad én is, bármikor. :-)