Veronika lányom kérése volt szárazbableves és rizskoch, miért is mondtam volna rá nemet. :-) (Pláne, hogy sokszor ötletszegény vagyok az ebédfőzést illetően... ) Készült rizskoch már nálam eperszezon idején eperszósszal nyakonöntve, most a nagymamám szokása szerint: meggyel megszórva. Mama mindig így készítette, nem is emlékszem meggy-mentes változatra. Most is az ő jól bevált receptjéhez ragaszkodtam.
Hozzávalók:
25dkg rizs
1 liter tej
2dl víz
Csipet só
15dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2dkg mazsola
5 db tojás
2 púpos evőkanál liszt
A rizst a vízzel egy nagy edényben elkezdtem melegíteni. Amikor felszívta az összes vizet hozzáöntöttem a tejet és a sót, majd fedő alatt - gyakran megkeverve - 20 perc alatt puhára főztem. Ekkor belekevertem a cukrot és vaníliás cukrot, valamint a mazsolát és lefedve egy órán át állni hagytam.
A vajat a tojássárgákkal habosra kevertem, a fehérjékből kemény habot vertem. A sárgájás keveréket és a lisztet a tejberizshez adtam, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot is.
Zsírozott lisztezett tepsibe (24x34cm) öntöttem, megszórtam a meggyel 200 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
6 megjegyzés:
Nagyon guszta a mosolygós meggyszemekkel! Én is szeretem a rizskockot, illetve a köleskochot is szoktam készítem, az is finom. :)
Nem rég Évánál csábított egy hasonló recept, ami persze nem készült el. Most meg itt ez a meggyes csoda, ami ráadásul nagyi-recept- ez jó ajánló, úgy hogy ki nem hagyom! :-)
Húúú, de gusztusos :) Ez kínzás így éjjel ;)
Nagyon guszta! Finom lehet meggyel legközelebb ezzel készítem én is nagyon szeretem:)
Nagyon guszta a meggyel! Nálunk is nemrég volt, mi mindig sárgabarack lekvárral esszük 😊
Nahát! Milyen jó ötlet! Áldott húsvétot kívánok!
Megjegyzés küldése