2025. március 8., szombat

Sütőben sült túrógombóc

 


Már régóta szerettem volna kipróbálni a sütőben sült túrógombócot, most elszántam magam rá. Gizinél találtam hozzá a remek receptet, köszönet érte!

Nem is változtattam a recepten semmit, szóról-szóra követtem az instrukciókat.

A tálalásban változtattam csak, enyhén cukrozott tejföllel szervíroztam meggylekvár helyett.

Próbáljátok ki bátran, én tutira ismételni fogok! ;-)

Hozzávalók gombóc:

50 dkg túró
10 dkg búzadara 
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Édes-tejfölös öntethez:
45 dkg tejföl
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 citrom leve 
1/2 citrom reszelt héja

  • A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan keverjük össze.
  • A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.
  • Ezután tegyük be kb. egy órára a hűtőbe, hogy a búzadara megszívja magát, és a massza formázható legyen.
  • A sütőformát (v. tepsit) kenjük ki a puha vajjal.
  • Vegyük ki a hűtőből a túros masszát, nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi gombócokat, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott formába.
  • A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, végül pedig az egész tojásokat.
  • Ezután kézi habverővel keverjük simára. (ízlés szerint ekkor még adhatunk hozzá cukrot)
  • Ezután az édes-tejfölös öntetet egyenletesen öntsük rá a gombócokra.
  • Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 35-40 perc alatt süssük készre, szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)
  • A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt tálalnánk.



3 megjegyzés:

Ani írta...

Én is készítettem már sütőben, csak az cukor-és gluténmentes is, de a tied is biztos, hogy finom. A túró jöhet bárhogy! https://korsocska.blogspot.com/2020/11/sult-turogomboc-cukorbetegeknek-is.html

Kósa Márta írta...

Köszönöm!

Katalin írta...

Én még nem készítettem sütőben, a lányom már igen. Ez a tied nagyon mutatós, olyan mint egy torta, és nagyon finom is lehet!