2012. április 18., szerda

Stíriai almatorta + oklevél&érem


A kamránkban mostanra eléggé romlásnak indultak a maradék téli almák, ezért nem volt más hátra, mint hogy süssek valami almás süteményt. Nem volt kedvem a jól bevált almás lepényemhez, ezért "A sütés iskolája" című könyvemből választottam egy izgalmasabbnak tűnő receptet. Nem csalódtam... :-)))

Hozzávalók:

Tészta:
600g teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
200g margarin
50g porcukor
Fél kiskanál só
Negyed liter tej

Töltelék:
1,5 kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
125g cukor
100g vagdalt dió vagy mogyoró
100g mazsola
1 kiskanál őrölt fahéj
1 tojássárga
Baracklekvár

A sütőporral elkevert lisztet összegyúrtam a puha margarinnal, cukorral, sóval és tejjel, majd egy órán át hidegen pihentettem a tésztát.
Az almát meghámoztam, lereszeltem, könnyedén kinyomkodtam a levét. Hozzákevertem a citromét, reszelt citromhéjat, cukrot, diót és a mazsolát. 
A tészta 3/4 részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy nagy tepsi alját és peremét. (Elég nagy adag, én egy 30x40 cm-es tepsit töltöttem meg vele! ) A tésztára simítottam a tölteléket és a maradék tésztából rácsokat formáztam. A rácsokat megkentem felvert tojássárgával és a süteményt 200 fokon bő 35 perc alatt készre sütöttem. Hagytam kicsit hűlni majd egy kevés felforrósított baracklekvárral megkentem a rácsokat.
Igazán különleges, tartalmas és ízletes süteményt kaptam, fel is faltuk az utolsó morzsáig! :-)

Végül itt szeretném elmondani - amint azt már a címben is jeleztem - hogy a múlt héten megkaptam a Webcukrász versenyen való részvételem oklevelét és bronzérmét. Köszönet érte még egyszer a szervezőknek, a versenymunkám pedig itt tekinthető meg. :-) Íme a jutalmam: 


11 megjegyzés:

heti menük írta...

Először is gratuláció illet meg a versenyen elért helyezésért:)

Másodszor pedig kérdésem van: a teljes kiőrlésű liszt a süteménynek nem adott fura ízt? Mindenki ezzel riogat, hogy a korpatartalma miatt ne használjam sütikhez.

Éva írta...

Gratulálok az elismerő oklevélhez ügyes vagy! Süteményed nagyon guszta és finom lehet, szeretem az almás sütiket.( meg a kókuszos, szilvalekváros, meggyes, ribizlis ....)

Jámborné Budai Mónika írta...

Gratulálok még-egyszer,a sütit receptje izgalmas:)

Emi írta...

Én is gratulálok! Csudajól néz ki ez az almatorta. Hűűű de éhes vagyok:)

teller-cake írta...

Én is meg voltam ijedve kicsit, amikor a receptet olvastam, de úgy döntöttem:kipróbálom. Egy nagyon minimális mellékízt tényleg lehetett érezni, de ezt lehet, hogy észre sem vettem volna ha eleve nem vártam volna valami fura aromát. :-) Szerintem finom volt!

teller-cake írta...

Ezekkel az ízekkel én is mind így vagyok... és köszi! :-))

teller-cake írta...

Móni: köszi és az íze is izgalmas volt!
Emi: köszi és küldök egy virtuális szeletet Neked! :-)

Névtelen írta...

Gratulálok! Tök jó ez a diótörő torta:))

Anazar írta...

Nagy gratuláció a helyezéshez és az éremhez! A diótörőd tuti munka!!

Edit írta...

Gratulálok, ügyes vagy!!

teller-cake írta...

Flóra, Anazar, Edit: köszönöm! :-)