A kamránkban mostanra eléggé romlásnak indultak a maradék téli almák, ezért nem volt más hátra, mint hogy süssek valami almás süteményt. Nem volt kedvem a jól bevált almás lepényemhez, ezért "A sütés iskolája" című könyvemből választottam egy izgalmasabbnak tűnő receptet. Nem csalódtam... :-)))
Hozzávalók:
Tészta:
600g teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
50g porcukor
Fél kiskanál só
Negyed liter tej
Töltelék:
1,5 kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
125g cukor
100g vagdalt dió vagy mogyoró
100g mazsola
1 kiskanál őrölt fahéj
1 tojássárga
Baracklekvár
A sütőporral elkevert lisztet összegyúrtam a puha margarinnal, cukorral, sóval és tejjel, majd egy órán át hidegen pihentettem a tésztát.
Az almát meghámoztam, lereszeltem, könnyedén kinyomkodtam a levét. Hozzákevertem a citromét, reszelt citromhéjat, cukrot, diót és a mazsolát.
A tészta 3/4 részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy nagy tepsi alját és peremét. (Elég nagy adag, én egy 30x40 cm-es tepsit töltöttem meg vele! ) A tésztára simítottam a tölteléket és a maradék tésztából rácsokat formáztam. A rácsokat megkentem felvert tojássárgával és a süteményt 200 fokon bő 35 perc alatt készre sütöttem. Hagytam kicsit hűlni majd egy kevés felforrósított baracklekvárral megkentem a rácsokat.
Igazán különleges, tartalmas és ízletes süteményt kaptam, fel is faltuk az utolsó morzsáig! :-)
Végül itt szeretném elmondani - amint azt már a címben is jeleztem - hogy a múlt héten megkaptam a Webcukrász versenyen való részvételem oklevelét és bronzérmét. Köszönet érte még egyszer a szervezőknek, a versenymunkám pedig itt tekinthető meg. :-) Íme a jutalmam:
11 megjegyzés:
Először is gratuláció illet meg a versenyen elért helyezésért:)
Másodszor pedig kérdésem van: a teljes kiőrlésű liszt a süteménynek nem adott fura ízt? Mindenki ezzel riogat, hogy a korpatartalma miatt ne használjam sütikhez.
Gratulálok az elismerő oklevélhez ügyes vagy! Süteményed nagyon guszta és finom lehet, szeretem az almás sütiket.( meg a kókuszos, szilvalekváros, meggyes, ribizlis ....)
Gratulálok még-egyszer,a sütit receptje izgalmas:)
Én is gratulálok! Csudajól néz ki ez az almatorta. Hűűű de éhes vagyok:)
Én is meg voltam ijedve kicsit, amikor a receptet olvastam, de úgy döntöttem:kipróbálom. Egy nagyon minimális mellékízt tényleg lehetett érezni, de ezt lehet, hogy észre sem vettem volna ha eleve nem vártam volna valami fura aromát. :-) Szerintem finom volt!
Ezekkel az ízekkel én is mind így vagyok... és köszi! :-))
Móni: köszi és az íze is izgalmas volt!
Emi: köszi és küldök egy virtuális szeletet Neked! :-)
Gratulálok! Tök jó ez a diótörő torta:))
Nagy gratuláció a helyezéshez és az éremhez! A diótörőd tuti munka!!
Gratulálok, ügyes vagy!!
Flóra, Anazar, Edit: köszönöm! :-)
Megjegyzés küldése