2014. április 8., kedd

Mandulás kocka csokival felturbózva

 

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb nagyi-féle sütimet, a mandulás kockát már bemutattam egyszer itt a blogon. 

Most újra elkészítettem kicsit felturbózva: csokicseppeket is dobáltam a tésztába, amitől még fokozódott a sütemény finomsága. Ezen kívül a cukrot a tésztában barna cukorra cseréltem, hogy kedvezőbbek legyenek a bűnözési adatok is. Az meg már csak "hab a tortán", hogy a nagypapámtól kapott, igazi, falusi nevelésű, kukoricától gömbölyödő tyúkoktól származó tojásból készítettem, így gyönyörű, napsárga mázat kaptam a sütemény tetejére.
Gyönyörű! <3
 

Hozzávalók:
Tészta:
4db tojásfehérje
14dkg margarin
14dkg barna cukor
7dkg őrölt mandula
7dkg őrölt dió
7dkg liszt
Fél csomag sütőpor
5-6dkg csokicsepp vagy darabolt étcsokoládé  (elhagyható)
Máz:
4db tojássárgája
12dkg porcukor

A tésztához a fehérjéket kemény habbá vertem. A puha margarint habosra kevertem a cukorral és apránként hozzáadtam a dióval, mandulával, sütőporral elkevert lisztet. A fehérjehabot óvatosan beleforgattam a keverékbe és sütőpapírral bélelt tepsibe (22x35cm) öntöttem. 180 fokon negyed óra alatt készre sütöttem. Gyorsan kiborítottam a tepsiből és lehúztam róla a sütőpapírt majd még forrón megkentem a következő mázzal:
A mázhoz a tojássárgákat habosra kevertem a porcukorral. Egyenletesen rákentem a forró süteményre és így hagytam kihűlni. Hideg helyen még dermesztettem egy éjszakát és jöhetett is a falatozás!  

21 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, van nekem is egy ehhez hasonló receptem csak abban dió van, mandula nincs. Nagyon finom lehet hogy még csokit is tettél bele!

Dina írta...

Hű, ezt nagyon-nagyon, igazi nagyi süti :)))

Györgyi írta...

Ez aztán jöhetne most nekem, de azonnal :) A képek is nagyon szépek lettek :)

teller-cake írta...

Éva: csak dióval is finom, de mandulával még jobb! :)
Dina: ugye hogy ugye? ;-)
Janka: told a virtuális kanalat erre...és egyszer próbáld ki ezt a sütit. :-D

Csigabige írta...

Fincsi lehet és még viszonylag egészséges is :)

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa, csodás lett - annyira ínycsiklandó a fotó, hogy mindenképp el kell készíteni. Az a habos kávé pedig nagyon csinos abban a tipikus kávés pohárban! Remek.

Luca írta...

Ezt ki kell próbálnom.....

teller-cake írta...

Csigabige: örülök, hogy így látod. :))
MuskátliBüfé: nálunk nagy becsben vannak ezek a poharak, a szüleim csak ebből szeretnek kávét inni. :) A süti feltétlenül próbáld ki! :)
Luca: szerintem is... :-DD

Katalin írta...

Nagyon guszta lett! Különösen a sárgájás máz tetszik rajta, no meg a sok finomság a tésztájában :-)

Roza írta...

Nagyon szuper!:) A kép alapján ellenállhatatlan!:) És a retro pohár...!:)

trollanyu írta...

Igen a retro pohár nekem is tetszik:) De a süti is fantasztikus, jól mutat a mázzal:)

HajniZoli írta...

Gondoltam, hogy házi tojásból van a máz, gyönyörű a színe. Az egész süti egybe fenséges!

Millye írta...

Jujjjjj :) imádnám :)

Seffer Lilla írta...

De jó, ezt nem is nehéz a saját konyhámra alakítani :)

teller-cake írta...

Köszi mindenkinek! Látom, a szép sárga máz és a pohár vitt mindent! :)))

teller-cake írta...

Kíváncsian várom! :))

tejszínhab írta...

Jaaj, az a sárga máz a tetején... a nagyimra emlékeztet, betegre ettük magunkat ebből a sütijéből! A felturbózott változatod is bejövős ;)

Unknown írta...

Nagyon finom lehet! Hát igen az ilyen tojáskákkal öröm a sütés :)

teller-cake írta...

Tejszínhab: ismerem az érzést... Olyan könnyed ez a süti,hogy simán befalsz belőle 6-7 kockát mire észbe kapsz! :)
Vikvi: igen, imádom a nagypapám tyúkjainak tojását, minden szebb belőlük. <3

Unknown írta...

Nem baj hogy mandula, karácsony, de én most húsvétra sütöm....alig várom. Karácsonykor is volt, imádtuk.

teller-cake írta...

Egyet értek! 🙂