2014. május 9., péntek

Bodzaszörp és díj :)

 
 
Nemrég kaptam egy Kreatív blog díjat Csigabigétől és Jankától, amit nagyon köszönök nekik! Büszkén teszem be a virtuális gyűjteményembe ezt a darabot is.Úgy láttam, már végigsöpört a blogokon ez az elismerés, így ha nem baj, tovább már nem adom, viszont bárki elviheti szabadon. :)

A dicsekvés mellé hoztam egy kis receptet is: a bodzaszörpét, ahogyan immár harmadik éve készítem. Egy kis cetlin hánykolódott a recept a szakácskönyvembe, most elmentem ide, a virtuális receptgyűjteményembe is.

Hozzávalók:

40 db bodzavirág
4kg cukor
3 liter víz
4 db citrom
10dkg citromsav
1 csapott teáskanál szalicil
1 csapott teáskanál borkősav

A citromot alaposan megmosom, felszeletelem. Egy hatalmas edénybe - én műanyag hordóba - öntöm a cukrot és rádobálom a virágokat, a citromot. Hozzáadom a tartósítókat és felöntöm vízzel. 5 napon át állni hagyom, minden nap felkeverem, majd leszűröm és tiszta üvegekbe töltöm.

Én dupla adagot készítek minden évben és szeptemberre még soha nem maradt egy csepp sem. :)) Nyári kánikulában, hűtött, buborékos ásványvízzel a legfinomabb!! 

Ajándéknak sem utolsó dolog ilyet készíteni, a képen látható csatos üvegek meglepetésnek készültek, az oldalukra préselt bodzavirágot ragasztottam és szárított citromkarikát akasztottam. Ugye milyen kreatív vagyok? ;-DD

Ami még biztosan készül majd a nyáron nálam szörp-ügyben: ribizliszörp! :)




15 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehet! Én is főzök már évek óta bodzaszörpöt, csak egy kicsit más recept szerint. De hát ahogy a mondás szól, ahány ház, annyi szokás :-)
Nagyon guszta a tiéd :-)

wanna írta...

Nagyon szeretjük a bodzaszörpöt mi is, de semmilyen tartósítószert nem rakunk bele, és citromsavat is sokkal kevesebbet. Így is tökéletesen eláll...
A recept itt is megtalálható:
http://hvg.hu/shake/20110525_bodzaszorp_recept_tartositoszer_nelkul

tejszínhab írta...

Bodzaaa! A későtavasz illata és íze ;) Kár, hogy nincs egész évben :)

Muskátli Büfé írta...

Nagyon finom - és ez az ötlet a virággal - szuper! Nemhiába kaptad meg a kreatív díjat (is)! :)

teller-cake írta...

Katalin: igen, tele a világháló - is - receptekkel, ez egy családi recept és nekünk bevált. :)
Wanna: próbáltam már tartósító nélkül, de nincs hűvös helyem - de jól jönne egy pince vagy spejz! - ahol tárolhatnám és úgy megromlott nekem... :(
Tejszínhab: kár bizony, a lányaim csak ezt innák! :))
MuskátliBüfé: köszönöm! Idén megcsinálom a bodzazselédet is. :)

Vicuska írta...

Gratulálok először is a díjhoz, aztán a kreativitásodhoz, nagyon stílszerű lett :) A bodzaszörpöt is mindig felfőzöm, 10 l-re csipetnyi szalicilt teszek. Nem romlott meg soha. Már egy adagot befőztem, ugyanilyen szép üvegekbe. Ma szedtem újabb adag bodzavirágot. Idén szárítani is szeretnék teának. Az a zselé is izgatja a fantáziámat!

Györgyi írta...

Szuper az üveg, no meg a tartalma sem piskóta :) Én sem tettem bele tartósítót, remélem, hogy nem romlik meg !

Luca írta...

Nagyon szeretem a bodzaszörpöt. Horribilis áron szoktam venni.....

Hankka írta...

Gratulálok a díjhoz, be is bizonyítottad, hogy tényleg kreatív vagy! :) A szörp nagyon jól hangzik, már csak egy kis idő kellene elkészíteni! :)

Gerdi írta...

De örülök a bodzaszörp receptnek! Én csak napokig elálló, de gyorsan fogyós üdítőt készítek belőle, pedig jó lenne hosszabb távra gondolkodni ebből a finomságból. Borkősavam nincs... nélkülözhető?

Millye írta...

A férjem imádja a bodzaszörpöt :) Nekem is volt egy jó receptem de szőrén-szálán eltűnt. Biztos vagyok benne hogy a te recepted megfelel majd nekem :) köszi

teller-cake írta...

Vicuska: teának? Na, most felcsigáztál, utána is nézek! :)
Janka: készülök kipróbálni az üdítődét, persze eperrel! :))
Luca: szívesen teleportálnék Neked egy nagy, virágzó bodzabokrot... <3
Hankka: köszönöm! Nem az elkészítés vesz igénybe sok időt, inkább a szűrés és a töltögetés "ragadós" munkája, de megéri!!
Gerdi: anyósom szerint elhagyható, mert kis mennyiség és amúgy is kerül bele a citromsav, ez kis mennyiség és amolyan biztosíték.
Millye: remélem ha kipróbálod meg lesz a férjednek a keresett íz. :)

Unknown írta...

Mi évek óta lefagyasztunk virágokat. Igy bármikor készíthető.

Unknown írta...

Mi évek óta lefagyasztunk virágokat. Igy bármikor készíthető.

Névtelen írta...

❤️én is a tartósítószer mentes változatot részesítem előnyben❤️