2014. június 29., vasárnap

Zölddiólikőr - készül a konyhámban


Új likőrt próbálok ki idén a tavalyi, nagy sikerű "44", azaz narancsos-kávé likőr után. Már sokat hallottam, hogy milyen finom a zölddió-pálinka, de én a pálinkát nem szeretem. Így egy édesebb, likőr receptet vadásztam a netről innen.
A belinkelt recept szerint karácsonyig kell - lehet - érlelni a likőrt, de más hasonló receptúrák szerint elég hat-nyolc hét az összeéréshez. Így augusztusban mindenképpen tartunk egy kóstolást és beszámolok. :)

Fogyasztatás előtt majd le kell szűrni és a megmaradt diókat borba áztatva állítólag kész a házi Vermut. Meg is van a következő teszt-feladat! :-DD

Hozzávalók:

25-30 db zölddió (akkor jó, amikor még át lehet szúrni tűvel)
12 db szegfűbors
4 db csillagánizs
4 db fahéjrúd
40 dkg cukor
1 liter házipálinka

A zölddiókat - kesztyűben mert iszonyatosan fog! - megmostam, kettévágtam.  Egy üveg aljába tettem a cukrot, rá a fűszereket majd a diókat. Leöntöttem szesszel és most várok. Az első pár napban kicsit rázogatni kell, hogy olvadjon a cukor, aztán hűvös, sötét helyen kell érlelni a fogyasztásig.

Már az első nap után ilyen fantasztikus zöld színe lett, akkor készült ez a fotó!


9 megjegyzés:

  1. Én is szoktam készíteni, de az idén kihagytam. Kíváncsian várom a végeredményt. Én mindig napokig áztatom felhasználás előtt, hogy enyhüljön a keserűsége, de macerás. Így sokkal egyszerűbbnek látszik a dolog, A karácsonyi dátum nem hülyeség, de húsvétra még finomabb lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húsvét??? :-D Te jó ég, ennyit várni... na majd meglátjuk meddig tart a türelem... ;-)

      Törlés
  2. Csodás képeid lettek!!!!! Finom lesz a likőr is!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta az érlelés folyamatában! Ami azt illeti én a pálinkát nem bírom, de egyes rokonaim úgy isszák, mintha víz lenne :D szerintem ezt is simán felhörpintenék :)

    VálaszTörlés
  4. Még nem ittam ilyet, de nagyon finom lehet! Szép, guszta képeket készítettél róla :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi lányok, nagyon várom a végeredményt, de hajhhh de messze van Karácsony, húsvét meg pláne... ;-DD

      Törlés
  5. Kíváncsi vagyok, hogy a házipálinka jellegzetes íze-aromája eltűnik-e ettől. Engem csak az zavar(-na) egyedül.

    VálaszTörlés
  6. Erre én is nagyon kíváncsi vagyok, várom az augusztusi beszámolót... vagy karácsonyi, esetleg húsvéti? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti, Gerdi, akkor most már többen várunk lélegzetvisszafojtva a kóstolásig..... ;-DDD Remélem nem lesz benne meghatározó a pálinka íz, a "44"- és a tojáslikőrömnél nem szokott az lenni.

      Törlés