2015. január 26., hétfő

Mantécaos citromos keksz a síelőknek :-)

 

Már hagyománnyá vált nálunk, hogy amikor síelni megyünk, készülök egy különleges keksszel az útra, amivel meglepem a családot és amit csodaszép hegyek között fotózhatok.

A múlt éveben a "Lénárd-keksz" volt az útravalónk, az idén pedig - szintén a hagyományokhoz híven egy francia blogról választott keksz - a  Mantácaos omlós tészta. Ez egy dekoratív, kúp alakra formázott citromos keksz, amely alakjával rögtön az osztrák hegyekre emlékeztetett engem. El se tudnék jobb helyet képzelni a megörökítéséhez, mint az Alpok. :-)

A receptet lefordítottam és hűen követtem, amit  meg kell mondanom, nagyon jól tettem! Én egy kis citromos mázat is csempésztem a tetejére, hogy még jobban beleolvadjon a csodálatos, hósipkás hegyek hátterébe.

A "mantécaos" keksz hazája egyébként Spanyolország, de nagyon népszerű Marokkóban is "ghriba" néven. Az előbbi alapja vaj vagy olaj, az utóbbié főleg zsír, de mindkettő egy törékeny, szájban omló tészta. A legtöbbször citrom az alapíz, de népszerű alapanyaga a mandula, a fahéj és a narancsvirág is.

Hozzávalók:

20dkg liszt
10dkg porcukor
10dkg vaj
1/2 citrom reszelt héjja
1 csomag vaníliás cukor

Dekoráláshoz:

2 evőkanál citromlé
Porcukor annyi, hogy sűrű máz készülhessen belőle
Fahéj (ha mázat nem szeretnénk)

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam, amit diónyi darabokra osztottam fel és kúp alakúra formáztam. 

Tiszta, zsírmenetes sütőlemezen 180 fokon 10 perc alatt világosra sütöttem a kekszeket.

A kihűlt kúpokat fahéjjal kell meghinteni, de én citromléből és porcukorból sűrű mázat kevertem, ezzel dekoráltam a készre sült kekszek csúcsát.

Akinek nincs kedve így tenni, az hintse meg porcukorral és/vagy fahéjjal. Így is, úgy is csinos lesz a végeredmény. :-)



16 megjegyzés:

janka kovács írta...

Már vártam, hogy a hegyekben készült fotót :) Szuper kekszet készítettél és valóban csodásan illik a környezethez :)

Katalin írta...

Csodás helyen voltatok, méltó egy ilyen finom, és dekoratív keksz hozzá :-)
Tetszik az utolsó képed is, én is szoktam így játszani a ráközelítésekkel :-)

tejszínhab írta...

Jaj, de kis cukik, ahogy ott sorakoznak a festői háttér előtt :) Én nem tudok síelni, így is kapok? :)

Gerdi írta...

De jó ennek a keksznek, ilyen csodás helyeket láthat!

Hankka írta...

Nagyon szép helyen voltatok, biztosan jól éreztétek magatokat! :) A kekszek helyesek és nagyon fincsik is lehetnek! :)

teller-cake írta...

Janka: hiába, ismersz Te engem vagy mifene.... :-DD
Katalin: köszönöm, örülök, hogy tetszik! Nem minden nap kerül az ember ilyen helyre és ilyen szép időben, élvezet volt kattintgatni.... :-)

Éva írta...

Nagyon szép és finom kekszet varázsoltál! Csodás helyen voltatok!

Muskátli Büfé írta...

..., de hogy még a doboz is illik a kekszhez és a hegyekhez :) - a tengerhez mit viszel? - jó síelést és csodaszép időt Nektek!

Luca írta...

Gyönyörűek és nagyon passzolnak a havas hegyekhez! Biztosan szuper finom volt.....

Csigabige írta...

Csodaszép kekszecskék, a táj pedig szintén nagyon szép! :) Fincsi lehet :)

Okki írta...

Egyszerű hozzávalókból milyen kis csinos kekszeket lehet készíteni .... és finomak is! :)
Ismételten nagyon szép helyen voltatok.

Millye írta...

Csodaszép helyen jártatok, mesés fotók és finomságos keksz hmmmmm :)

teller-cake írta...

Naná, hogy kapsz! <3

teller-cake írta...

Köszönet Nektek! Kár, hogy már véget ért, még csúszkálnék kicsit.... :-)

Gabriella konyhája írta...

Jaj, de irigyellek a gyönyörű fotók láttán...
Amúgy a keksz is tetszik. :))

teller-cake írta...

Köszönöm Gabi! :-)