2015. július 6., hétfő

Puncstorta - hagyományosan


Apósom kedvence az igazi, piskótakockákból és szirupból összeállított puncstorta. Ezért gyakran készítem ezt a tortát családi ünnepekre. Most igazán aktuális, hiszen a nyári melegben a krémes, tejszínes torták nem bírják sokáig, nem úgy ez a finomság! :-)
A puncstorta bevonata a fondán, amely a minyonok bevonóanyaga is. Én több fajta módszert alkalmazok a puncstorta bevonásához, mikor mit:
  • Cukrászdában veszek egy kevés fondánt, azt olvasztom a torta tetejére - alatta lekvárral vonom be a piskótát a bőrös oldalon (ez fontos, mert az alsó, sütőpapírral érintkező oldal lyukacsos, így könnyen beszívja a bevonatot!)
  • Veszek a boltban vízzel kikeverhető cukormáz port - szintén lekvárral bevont piskótára
  • Porcukorból és citromléből sűrű mázat keverek, színezem, ezzel vonom be a tortát - itt is lekváros a piskóta alatta
  • "Csalok", és házi fondantból nyújtott lappal fedem be a tortát - itt puncsos vajkrém van a piskótán
Ezen kívül a torta oldalára mindig készítek egy kevés puncsos vajkrémet, hogy szépen bevonhassam és a szélét dekorálhassam. 

Van már itt a blogon egy nagyon hasonló torta, az Angol puncstorta, amely viszont az én nagy kedvencem az ízesített tejszínhabbal a tetején. Próbáljátok ki mindkettőt!

Itt tojáshabbal díszítettem a tortát
Hozzávalók:
10db tojás
25dkg cukor
33dkg liszt
12 evőkanál víz
Citrom és/vagy narancshéj 

Baracklekvár

Szirup:
3dl víz
18dkg cukor
Piros festék
Rum, citromlé, citrom és/vagy narancshéj

Krémbevonat:
2dkg puncsos pudingpor
2dl tej
6dkg cukor
10dkg vaj vagy margarin

A piskótához a tojásfehérjéből kemény habot vertem, a sárgáját pedig habosra kevertem a cukorral és a vízzel. Beletettem a citrushéjakat. Hozzáadtam a lisztet, majd a kemény tojáshabot. Két darab, zsírozott-lisztezett, kerek, 22cm-es tortaformában elosztottam~40 perc alatt, 180 fokon tűpróbáig készre sütöttem. Kihűtöttem. Az egyiket lapjában ketté vágtam, a másikat ~1,5x1,5cm-es kockákra daraboltam.
 
A két lapba vágott piskótákat a vágási felületen megkentem baracklekvárral, az alsó köré tortakarikát illeszetettem.

A piskótakockákat egy nagy tálba tettem. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraltam, ízesítettem, szineztem. A kockára vágott piskótákat nyakon öntöttem a sziruppal és óvatosan elkevertem. Az így kapott tölteléket belenyomkodtam a piskótával bélelt tortaformába. Rátettem a felső piskótát is, hagytam kihűlni.

A krémhez a tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főztem. Miután kihűlt, a habosra kevert vajhoz adtam, elkevertem. Ezzel a krémmel vontam be az áthűlt torta oldalát és díszítettem a szélét.

A tetejét a fent felsorolt megoldások egyikével díszítem.


9 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép üde rózsaszín lett! Azt hiszem ez nekem is kedvencem lenne :-)

Vanilin írta...

Csodaszépet készítettél! :)

Éva írta...

Maga a puncstorta nem tartozik a kedvenceim közép, de ez a torta csodásan néz ki ! Nagyon szépen dekoráltad!

tejszínhab írta...

Nekem is nagy kedvencem! Szólj apósodnak és jövök - az apósokkal jól kijövök ;)

Luca írta...

Csodaszép lett. Mi is szeretjük a puncs tortát.

teller-cake írta...

Köszönöm Nektek! ;-))

Farci írta...

Beállok én is a "kedvencem" táborába! I
Nálam simán ronda, de finom szokott lenni :)
Gratula, szépet készítettél - mint mindig! :)

Millye írta...

Gyönyörűséges lett :)

Névtelen írta...

Gyönyörű lett! Fondánnal pedig nem könnyű dolgozni:)