2016. április 19., kedd

Pisztáciás répatorta


Még a húsvéti ünnepeket édesítette meg nálunk ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb torta. Nagyon szeretjük a répatortát és a pisztáciát is, a kettő pedig remekül kiegészíti egymást egy krémsajtos közegben. Nem bonyolult az elkészítés, bárki bátran nekiállhat.

Ez a torta egyébként esélyesként indult nálam, hogy felajánlom a "Segítsüti" tavaszi akcióra, de aztán egy másik alkotásom, a "Pilóta keksz torta eperrel" került a licitre. Nehéz volt a választás, ráadásul 3 torta között vaciláltam (majd a harmadikat is hozom), de végül a családi és baráti szavazásból a kekszes torta került ki győztesen.

Hozzávalók:

Piskóta:
3 tojás
1dl olaj
20dkg barna cukor
30dkg reszelt sárgarépa
7,5dkg darált dió
7,5dkg darált pisztácia
25dkg liszt (nálam a fele Graham)
5dkg aszalt gyümölcs (nálam vörös áfonya)
1 rúd vanília kikapart belseje 

1-1 narancs és citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj

Krém:
25dkg krémsajt
4dl tejszín
4 evőkanál porcukor
1 csomag zselatin fix
15dkg tisztított, sótlan pisztácia

A tésztához a megtisztított répát lereszeltem. A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd ment bele az olaj, vanília. Hozzáadtam a reszelt citrom-, és narancshéjat, majd a liszttel, sütőporral elkevert, darált olajos magvakat. Hozzáforgattam az aszalványokat, majd a lényeget, a reszelt répát.
Zsírozott-lisztezett formában 180 fokon ~40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!!)

A krémhez a krémsajtot a porcukorral habosra kevertem, a felaprított pisztáciát hozzá adtam. A tejszínt habbá vertem a zselatin fixszel. Az így kapott habot a krémsajtos keverékbe forgattam, ezzel töltöttem meg a vízszintesen három lapba vágott piskótát.

 A maradék krémmel, pisztáciával és egy házi fondant-ból készült répával dekoráltam.




7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom volt! Ez a torta is nyerő lett volna biztos, de a másik amit felajánlottál az is nagyon tetszett!

tejszínhab írta...

Huuuh, hát én sem tudnék választani, ez a répatorta istenien néz ki, a marcipán répára meg tökre azt hittem, hogy igazi :D

Katalin írta...

Csudajó lehetett ez a torta! Szép a formája is, és az a répa a tetején fantasztikus :-) mintha élne :-)

marisz57 írta...

Eszméletlenül jól mutat ez a torta! És biztos nagyon finom volt! :)

Vanilin írta...

Csodás süti. :) Nagyon szeretem a pisztáciát, finom lehetett. :)

Ani írta...

Ügyes vagy mint mindig.

Luca írta...

Nagyon dekoratív lett.