2016. június 7., kedd

Málnás tejberizs (barna rizzsel)


Veronikám kedvence a tejberizs, mindig nyaggat, hogy mikor készítek. A fagyasztó-ürítés projekt keretében málnával készítettem el neki/és nekünk egy májusi vasárnap. Piacra ment apával és én gyorsan nekiálltam a készítésnek. Már kész volt a gyümölcspüré de még főtt a rizs, amikor Veró belépett az ajtón. Nem tudtam titkolózni, az első kérdése ez volt: "Hmmm, anya, mi ez a finom illat, tejberizs???" Hát igen... :-)

A szokásos receptemet használtam kicsit reformosabbra véve: barna rizzsel és nádcukorral készült a finomság. Barna rizzsel jóval tovább tartott a főzés, de ez az élvezeti értékéből semmit sem vont le.

Hozzávalók:
Málnaöntet:
~40dkg málna (nálam fagyasztott)
1 púpos evőkanál nádcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Tejberizs:
8dl tej
15dkg barna rizs
8 dkg nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál vaníliás pudingpor
A gyümölcsöntethez a fagyos málnát egy lábosba öntöm, hozzákeverem a cukrot és a pudingport, majd gyakran kevergetve addig főzöm míg kicsit be nem sűrűsödik. Üvegtálkák aljára osztom, pillanatnyi kedvem szerint keveset félreteszek a díszítéshez.
A tejberizshez a tejet felforralom majd hozzáadom a rizst. Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre (barna rizsnél 60 perc)  főzöm. Hozzáadom a cukrokat és ha nem találom elég sűrűnek akkor szoktam hozzáadni egy teáskanál vaníliás pudingport kevés tejjel elkeverve. 
A ribizliszósz tetejére osztom a tálkákban a rizst.
Dekorálható a félretett szósszal, csokoládéval, fahéjjal vagy kakaóporral is. :)

5 megjegyzés:

Éva írta...

Veronika tudja mi a jó:-)) Nagyon szeretem én is a tejberizst! Így elkészítve pedig imádnám!

tejszínhab írta...

Ha megígérem, hogy bevásárolok neked a piacon, én is kaphatok? :))

Annó Falva írta...

Nyami. :) Ez szuperül néz ki!

teller-cake írta...

Naná! ;-))

Vanilin írta...

A tejberizs nagy kedvencem, gyümölccsel meg főleg. :) Nagyon guszta. :)