2016. július 18., hétfő

Epres "perecsaláta", azaz sajttorta perecalappal


Tombolt még az eperszezon, amikor megláttam egy izgalmas ízvilágú sajttortát Buddy Valastro nyaralós műsorában: az "epres perecsalátát". Egy amerikai, alabamai receptről van szó sós perec alappal, sajtkrémmel és zselébe zárt eperrel. A receptet bemutató hölgy szerint a saláta elnevezést azért találták ki, hogy a sütit befaló gyerekek elmondhassák, hogy ettek salátát. :-D
A sütemény angol nevére rákeresve - Strawberry Pretzel Salad - több találatra is akadtam a gugliban, ezek közül megalkottam a saját verziómat.
Édes és sós íz keveredése a krémes sajtkrémmel és a lédús eperrel...hmmm...
Mindenkinek szívből ajánlom! :-)

Hozzávalók:

A perec alaphoz:
16 dkg sós perec (a kevésbé bevállalósoknak sótlan)
10 dkg vaj
2 evőkanál nádcukor

A sajtkrémhez:
2 dl tejszín
1 evőkanál expressz zselatin fix
20dkg tejföl
25dkg natúr krémsajt
6 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

Tetejére:
Eper és más bogyós gyümölcs
Gyümölcszselé zacskós porból

A perecet egy zacskóban apróra törtem, majd összevegyítettem az olvasztott vajjal és a cukorral. ~175 fokos sütőben vajazott lemezen 15 perc alatt összesütöttem - tulajdonképpen a vaj és a cukor karamellizálódott a perec körül és kihűlve összefogta a réteget. Ha kicsit töredezik, nem baj, majd a sajtkrém összefogja az alapot.
A sajtkrémet kikevertem a porcukorral, tejföllel, citromhéjjal. A tejszínt laza habbá vertem, hozzáadtam a zselé fixet, majd kemény habot kevertem belőle. Összevegyítettem a tejszínhabot a sajtkrémmel. 
Az összesütött perec köré tortakarikát tettem, rákentem egyenletesen a sajtkrémet.
A krém tetejét kiraktam gyümölccsel és gyümölcszselét főztem rá a zselés zacskón lévő utasítás szerint.
Másnap szeleteltem és kínáltam. :-)




9 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép lett, mint minden nálad! Nagy melegben hűsítő lehet a gyümölcs és só-édes együttes kombináció :-)

Luca írta...

Tuti nagyon finom. A sós és az édes a süteményben jól kiegészítik egymást. Nálunk a legtöbb sötemény sós vajjal készül. Én maradok a sótlannál, de pl. a snickers torta alapja is sós keksz és még a krémben is van sós mogyoró és mégis valami isteni finom. A sajttorta nálunk eleve nagy favorit.

Éva írta...

Nagyon szuper különleges ízvilág ami természetesen nagyon finom lehet!

Gerdi írta...

De jó hangzik, hát még milyen jól mutat! Érdekes lehet a sós alap a gyümölcsös sajttorta-tetővel, de nem kéretném magam a kóstolásnál! :-)

Muskátli Büfé írta...

Izgalmasan hangzik - csodásan néz ki!

tejszínhab írta...

Azért a perecsalátát kétszer elolvastam, mire felfogtam, fura így leírva :D De biztosan nagyon finom lehet, én pl. a pereces milkát is szeretem :)

teller-cake írta...

Köszi csajok! :-) Tényleg egy különleges élmény volt. És vicces a neve, nagyon. :-DD

marisz57 írta...

Elolvastam a címét, és továbblapoztam - a férjemnek inkább paradicsom salátát csinálok....Aztán mégis elolvastam, és így tortának biztos, hogy egyszer kipróbálom! :D

teller-cake írta...

:-DD