2017. december 16., szombat

Mini Stollen a Parókia konyhájából-játékára


Ani által a Parókai konyhájából blogon hírdetett karácsonyi játék buzdított fel arra, hogy megsüssem és megkóstoljam ezt a német, ünnepi édességet, a Stollent.
 
Sokszor láttam már újságokban a receptet és a kész, csomagolt Stolleneket a boltok polcain, de valahogy sosem kapott el a vágy, hogy megkóstoljam, vagy kipróbáljam.
 
Most azonban keresgéltem a német honlapokon és letettem a voksomat egy sütőporral készült mini változat mellett. Azért hangsúlyozom a sütőport, mert úgy látom, hogy a receptek fele ezzel, a másik fele élesztővel készül. De mindegyikben azonos a linzertészta, a kandírozott citrushéj, a mazsola, a mandula, a vastag réteg porcukor, na meg a klasszikus forma - amit, mint megtudtam: a bepólyált Jézuskát hivatott ábrázolni. Óhh, ez egy csodás gondolat....
 
Tulajdonképpen egy tartalmas gyümölcskenyérhez tudnám az ízvilágot hasonlítani, amelyben remekül érződik a vaj - mindenképpen azzal érdemes készíteni!
 
Gasztroajándéknak sem utolsó ötlet, főleg ilyen helyes kapszlikban! ;-)
 
Hozzávalók (8 db 5,5x8 cm Stollenhez):
 
25dkg liszt
7,5dkg porcukor
1 tojás
15dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5dkg kandírozott citrushéj
5dkg mazsola
5dkg mandulaforgács
 
A kandírozott héj és mandula kivételével a hozzávalókból puha linzertésztát gyúrtam, majd beledolgoztam a kandírozott gyümölcsöket és mandulát is. Helyes, téglalap alakú papír-sütőpormákba osztottam el a tésztát: akkora hengereket alakítottam ki, amekkorák a formákba befértek. A tetejét úgy formáztam, hogy kétoldalt benyomkodtam a tésztát olyan módon, hogy középen egy sávban kiemelkedjen a közepe.
180 fokon ~12 perc alatt világosbarnára sütöttem.
A tetejét vastagon meghintettem porcukorral.
Most már csak el kell dugnom valahova Karácsonyig...... :-)))
 
 

5 megjegyzés:

marisz57 írta...

He-he-he! Nehogy úgy járj az eldugással, hogy magad se találod meg! :D Velem már olyan is előfordult, hogy komoly keresés eredményeként csak másnap került elő az elrejtett finomság. Helyesek ezek a pöttyös papírformák - és hogy a tartalmukról is szóljak valamit, hát nagyon megenném...! :D

Éva írta...

Nagyon szépek, biztos nagyon finomak! Jó megoldás ezek az apró formák!

Ani írta...

Nagyon köszönöm. Nem is láttam még ilyen kis változatban.Csuda aranyosak!

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki ezek a mini Stollenek! Finomak lehetnek, s így sütőporral talán még könnyedebbek is :-)

Luca írta...

Évek óta készülök stollent sütni. Bár nekem a bolti is nagyon ízlik. Be kell, hogy valljam, engem meglepett a kandirozott citrus, mert még sosem vettem észre, hogy van benne.... Köszi a receptet, idén tuti megsütöm (legalább is nagyon szeretném)