2019. augusztus 25., vasárnap

Svéd hercegnőtorta (Prinsesstårta) & tortaátadás 2


A 20., jubileumi Segítsüti tavaszi fordulójának vigaszágas  tortaátadására augusztus 16-án került sor Tatabányán.
Immár hetedik alkalommal vettem részt a Segítsüti nagyszerű jótékonysági akciójában, amellyel most a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot támogattuk.
A vigaszágasom Eszter lett, akinek családjával 22.000 Ft-tal támogattuk a fenti alapítványt. Köszönet nekik itt is azért, hogy együtt segíthettünk egy ilyen szép és fontos kezdeményezést. :-) ..... és a közös képért is Eszter gyermekeivel. :-)

A RECEPT:

A 20. Segitsüti akcióra, amely tavaszi csapatának már évek óta tagja vagyok, ismét egy különleges tortával szerettem volna készülni. Mindenféle címszavakat irogattam be a google keresőjébe torta kapcsán, amikor megpillentottam ezt a félgömb tortát. Marcipánbevonat, gyümölcs-és főtt sárgakrém réteg tejszínhabbal - igazán meggyőző kombinácónak tűnt. És persze látványnak meg csillagos ötös!
 
Történeti áttekintést is végeztem természetesen. A torta annyira népszerű Svédországban, hogy külön napja van! A recept Jenny Åkerströmtől, a svéd Julia Childtól származik, aki szakácskönyveket írt és főzőleckéket is adott. Tanítványa volt három Bernadotte hercegnő a háztartástan-iskolájában. A hercegnők által fémjelzett torta erről a konyháról került ki, és Jenny 1929-ben kiadott, a hercegnők arcképével dekorált szakácskönyvében már megtalálható volt a sütemény. A torta nem más, mint egy tejszínnel, vaníliakrémmel és gyümölcspürével töltött piskóta, amit zöld marcipánköpenybe öltöztetnek, és általában rózsaszín marcipánvirággal vagy szalaggal díszítenek.

Készítettem már svéd puncsroládot zöld helyett pink bundában, de most ragaszkodtam az eredeti, zöld színhez. Receptek garmadája volt a neten, én végül amellett döntöttem, hogy a leírás alapján összeállítottam a saját receptemet. :-)
 
A családban hangos sikert arattam a tortával! Titka, hogy valóban tejszínhabbal (semmi növényi megoldás) és valóban marcipán bevonattal (itt most nem játszik a fondant) készüljön. Próbáljátok ki bátran, szerintem nem túl bonyolult. Sok apró lépésből áll, de egyik sem veszedelmes vagy hosszadalmas.
 
Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőnál liszt
 
Sárgakrém:
1 tojás
1,5dl tej
7dkg cukor
2dkg vaníliás pudingpor
1 kiskanál vaníliás cukor
 
Gyümölcsszósz:
~20 dkg fagyasztott gyümölcs (nálam eper és ribizli)
1 dl gyümölcslé vagy szörp
5dkg cukor
1 evőkanál vaníilás pudingpor
 
Tejszínréteg:
2,5 dl tejszín
1 habfixáló
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál zselatin fix
 
Főtt krém:
1dl tej
1 db tojás
3dkg cukor
1dkg vaníliás cukor
8dkg vaj
 
Marcipán zöldre színezve
 
  • Piskóta: hagyományos módon piskótát kevertem, ebből 4 kerek lapot kentem ki, a negyediket vékonyabbra és kicsit nagyobb területűre.
  • Gyümölcsszósz: a szörpöt a pudingporral és cukorral elkezdtem főzni. Amikor már sűrűsödött, bele kevertem a kissé felengedett fagyos gyümölcsöt és összefőztem együtt. Ez ment kihűtve az első lapra, befedtem a másodikkal.
  • Vaníliakrém: a fehérjét kemény habbá vertem egy evőkanál cukorral. A többi cukrot a tojássárgával, tejjel, pudingporral összefőztem. Ebbe forrón belevegyítettem a fehérjehabot és a második lapra kentem azonnal. Lefedtem a harmadik lappal és hagytam kihűlni.
  • Tejszínréteg: a vaníliás cukorral elkevert tejszínt robotgéppel elkezdtem habbá verni, hozzáadva közben a habfixálót. Amikor már kezdett keményedni, beleszórtam a zselatinfixet. Ezt kentem a kihűlt torta tetejére kúpola formában - a közepe legyen magasabb.
  • A  negyedik, vékonyabb lapot háromszögekre vágtam és befedtem vele a tejszínréteget. Ezt sok képen nem láttam, de én nem mertem a tejszínrétegre tenni közvetlenül a marcipánt.
  • Egy éjszakát pihentettem hűtőszekrényben.
  • A főtt krémhez: a tejből, cukorból, vaníliás pudingporból pudingot főztem, kihűtöttem. A puha vajat habosra kevertem, ebbe vegyítettem a pudingot. Ezzel kentem meg a tortát vékonyan, hogy legyen amihez ragadjon a marcipán. Hűtőben dermeszettem.
  • A marcipánt zöldre szineztem, porcukor segítségével kinyújtottam és beburkoltam a tortát.
 
 

12 megjegyzés:

Éva írta...

Gratulálok meseszép tortát készítettél egy nemes cél érdekében !

Vicuska írta...

Tényleg meseszép, gyönyörű a torta, szívvel-lélekkel sütve, én is gratulálok hozzá!

tejszínhab írta...

Csodás!

KonyhaMalacka írta...

Tökéletes a látvány, nemes a cél és biztos isteni finom lehet :) Egyszer jó lenne megkóstolni ;)

Katalin írta...

Gyönyörű lett most is a tortád, mint mindig! Én is csak gratulálni tudok hozzá :-)

teller-cake írta...

Köszönöm Nektek! :-)

Ani írta...

Csodálatosan szép, mint minden, ami kikerül a kezedből. Nem sajnáltad odaadni?

Luca írta...

Csoda szép lett. Ez nálunk a "nemzeti tortaˇ Szinte minden ünnepi alkalomra készül, a norvég neve: Bløtkake, amit puha süteményre lehetne fordítani. Így aztán minden élelmiszer boltban lehet kinyújtott marcipán formát kapni, amit csak rá kell borítan a tortára. Nagyon finom, főleg amikor rendesen elázik a piskóta a gyümölcslétől. Azért a svédeknél szebb neve van....

teller-cake írta...

Luca, köszi a plusz infókat a tortáról! :-))

Ani, nem sajnáltam odaadni, hiszen magunknak is elkészült az első fotók készítésekor. ;-)

marisz57 írta...

A külleme is nagyon szép, az íze is biztos nagyon finom volt! Gratulálok hozzá! :)

Gerdi írta...

Szépséges tortát sütöttél!

teller-cake írta...

Köszönöm lányok! :-)