2019. október 6., vasárnap

Dominó szelet - nosztalgiával

 
Ilyesmi volt a bicskei változat.
Kaptam nővéremtől egy csomag marcipánt, erről jutott eszembe egy gyermekkori ízemlék: a bicskei Randevú cukrászdából az egyik kedvenc sütim, a Dominó. Egy hasáb alakú csokikrémes szeletről van szó, melynek tetejét marcipánréteg borított és a sütmény alulról - a marcipánebvonatig - ki volt mártva csokiba. A tetejét pedig olvasztott csokoládéval dominó-minta dísztített. Nagy
on szerettem... Ennek emléke alapján készült el a saját verzióm:

Kakaós piskótalapok, a kedvenc csokitortám krémje, marcipánbevonat és dominó-díszítés. A csokiba kimártás elmaradt, mert nem akartam nagy pancsolást véghezvinni a konyhába... :-D ... és szerintem így is csillagos ötös lett az íze.
 
Petrám vitte a dominók felét az iskolába - Petra napi köszöntésre. A segítségem is ő volt a kivitelezésben, ezt fotó is bizonyítja. :-)
 
Isten éltessen még egyszer Petukám! <3
 
Készítettem egyébként már dominó szeletet a Váncza-projekt keretében, házi pilótakeksz- és kókuszos süti formájában is.
 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
6 db tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor (holland, keserű)
 
Krém:
3 dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé 
25dkg vaj vagy margarin
 
Díszítés:
15dkg marcipán
4dkg étcsokoládé
 
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek és kanalanként hozzáadom a cukrot. Pár perc múlva belekeverem a sárgáját, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport és ezt óvatosan a tésztába vegyítem. Én két nagy lapot kentem ki belőle sütőpapírra - olyan vékonyat mint a doboslap - és 180fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A krémhez tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzök. Ha kész, gyorsan beleolvasztok 200 g étcsokit! (Ettől lesz isteni csokis, nem szabad a mennyiséggel spórolni! Tibi vagy Boci étcsokit szoktam hozzá használni) Ha kihűlt a puding a lágy vajjal vagy margarinnal habosra keverem.
A két nagy lapot úgy osztom, hogy 3 réteg piskóta legyen belőle. Ezeket összetöltöm a csokikrémmel úgy, hogy a tetejére is jusson vékonyan.
Egy óra dermesztés után a porcukros felületen kinyújtott marcipánlappal befedem.
Másnap szeletelhető és gőz felett olvasztott étcsokoládéval papírtölcsérből díszíthető.
 
 
 

 

9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon mutatós és finom lehet. Akinek ilyen segítsége van annak könnyű:-))

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek, de hát ügyes segítőd is volt hozzá :-)
Isten éltesse Petrát, minden jót és szépet kívánok neki!

KonyhaMalacka írta...

Húúú, de jól néznek ki... bár nem rajongok a marcipánért, azért megkóstolnám :)

Gerdi írta...

Mert nosztalgiázni jó! :-) Így különösen, mert egy remek recepttel lettünk gazdagabbak! Nagyon jól néz ki, ügyesek vagytok! Petrának pedig utólag is boldog névnapot kívánok!

teller-cake írta...

Köszönöm nektek, tényleg finomak voltak.

Luca írta...

Hú,de nagyon jól néz ki. Szívesen megkóstolnám.

Ani írta...

Nagyon ügyesek vagytok. Boldog névnapot Petrának!

teller-cake írta...

Petra nevében: köszönöm! :-)

marisz57 írta...

Biztos nagyon finomak voltak a dominókockáitok - nagyon mutatós sütike.