2022. szeptember 17., szombat

Szilvakrém torta

Anyósom kért meg, hogy süssek neki egy tortát, amit ajándékba szeretne adni. Ízre mindegy, de legyen gyümölcsös. Mivel érik a szilva, így ez a remek gyümölcs mellett döntöttem. A választás mellett szólt az is, hogy nővéremékkel éppen a Szarvasi szilvanapokra készültünk, így dupláztam az adagot:

Készült egy torta - ajándékba & egy tálca sütemény - nekünk.

Olyan jól sikerült a torta és a sütemény is, hogy bókok garmadáját beseperhettem: apósomékét, az ünnepeltét (ugye csinálok neki máskor is ilyet??), kislányomét (Petuka hármasával falta...) és sógoromét (aki pedig egyáltalán nem édesszájú). 

Szóval jól sikerült a dolog... 

A szelet formát, a süteményeket legközelebb hozom. :-)

Hozzávalók:

Kakaós piskótalap:
2 tojás
2 evőkanál víz
4 dkg liszt
2 dkg kakaópor
8 dkg cukor

A szilvakrémhez:
35 dkg szilva (lehet fagyasztott is)
1.5 dl vörösbor
1 kávéskanál fahéj
12 g zselatin 120 g vízben oldva
2,5 dkg vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
2,5 dl tejszín 

Tetejére:
5 dkg étcsokoládé 
Kevés olaj
1 dl tejszín
3 aszalt szilva 

kakaós piskótalaphoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal, óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24 cm-es kerek tortaformában 180 fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!). Miután kihűlt, két lapba vágtam.

A kimagozott szilvát a fahéjjal, vörösborral negyed órát főzöm. Közben a zselatint a vízben feloldom, a pudingport 4 evőkanál vízzel simára keverem. A forró szilvát botmixerrel péppé turmixolom, hozzáadom a cukrot és a pudingport - összefőzöm. A megpuhult zselatinhoz adok 3-4 evőkanál szilvapépet - feloldom, majd a forró krémhez adom. Hagyom teljesen kihűlni.

A tejszínt kemény habbá verem.

Az egyik kakaós piskóta köré tortakarikát teszek. A kemény tejszínt a szilvakrémbe vegyítem úgy, hogy a hab minél kevéssé törjön meg. Az így kapott krémet a  karikába simítom, a másik piskótalappal lezárom, 12 órát dermedni hagyom - legjobb ha másnapig.

Másnap eltávolítom a karikát, gőz felett kevés olajjal olvasztott étcsokoládéval megkenem a tetejét. Felvert tejszínnel és apróra vágott aszalt szilvával díszítem.





5 megjegyzés:

Katalin írta...

Csodálatos torta, kinézetre és biztos ízre is az volt! Méltán örülhettél a dicséreteknek 😊.

Névtelen írta...

Ó, ez nagyon gyönyörűséges! És milyen finom lehetett! :) Tőlem is megy a dicséret! :) Marisz

Vanilin írta...

Csodálatos remekmű! 😊

Gerdi írta...

Még egy dicséret! :-) Nagyon szeretem a szilvás sütiket- ezért köszönettel viszem is a receptet.

Luca írta...

Ránézésre is gyönyörű és isteni lehet, ahogy elképzelem az ízét. :)