2023. január 8., vasárnap

Citromos keksz hópehellyel - "Hull a hó" blogjátékra

Ani, A parókia konyháján túl blog szerzője kedves játékot hirdetett meg az oldalán. A havas időjárás hiányában Ani arra bíztat mindenkit a kihívásban, hogy hulljon a hó legalább a tányérokon. :-) A játék pontos neve így:

HULL A HÓ, HULL A HÓ...

Lehet régi és új recepttel is nevezni január 15. éjfélig. Havazásra fel hát! :-)

Ani iglus tortája kedves emlékeket ébresztett bennem, én is sütöttem egyszer egy hasonló tortát Veronikámnak. Ahogy keresgéltem, találtam még 3 posztot, amiket most aktuális a játék kapcsán feleleveníteni:

Iglu torta 

Olaf, azaz hóemberes torta

Hólabda - örök klasszikus

Montécaos - havas csúcs - keksz


Most pedig jöjjön a mai, citromos keksz, amiért ezer köszönet Takarékos konyha Évának! :-) Egy egyszerű, remek ropogtatnivaló a mai recept, érdemes akár duplázni rögtön. Nekem úgy kellett eldugnom belőle, hogy jusson a holnapi iskolakezdésre is - a kollégista csomagjába és a kisebbik uzsonnás dobozába is. :-D Nagyon szépen megmaradtak a minták a tetején a keksznek, tényleg szuper lett.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 mokkáskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja és leve

A hozzávalókból gyors mozdulatokkal puha linzertésztát gyúrtam. A tésztát lisztezett deszkán 2-3mm vastagra nyújtottam és egy hópelyhes kiszúróval mintáztam (bármilyen más formázás is lehet, vagy dísz nélkül is elkészíthető). Kerek lapokat szúrtam ki és tiszta sütőlemezen, légkeverős sütőben 170 fokon világosra sütöttem ~12 perc alatt.

Porcukor a havazás imitálása miatt került rá, ez elhagyható. :-)




8 megjegyzés:

marisz57 írta...

Kedves Zsuzsa!
Ezzel a keksszel biztos nem nyúlsz mellé - az ilyesmik nálunk is örökzöld slágerek! :) És a porcukorral a havazást is meg lehet oldalni.
Most kívánok boldog, sikeres 2023-as esztendőt az egész családodnak! :)

Katalin írta...

Remek keksszel jössz Ani játékára! Nagyon ötletes, szép a mintája. A négy régebbi sütid, tortád is nagyon szép, főleg az iglu tetszik 😊.
Jössz egy második sütivel is a játékra? Én kérdeztem Anit, hogy küldhetek-e még egyet, azt mondta igen, mert lenne még egy édességem, amit most karácsonyra készítettem először, és időhiány miatt az ünnepek előtt már nem tudtam posztolni 😊. Majd most a jövő héten....

Éva írta...

Nagyon mutatós és jó kis keksz lehet, szeretem a citromos finomságokat!

Vanilin írta...

Nagyon szeretem a házi kekszeket, szívesen ropogtatnám ezt is. :) Tetszik a mintája.

Gerdi írta...

Nagyon ötletes kivitelezés! A végeredmény pedig igen finom lehet! :-)

Gizi írta...

Nagyon finom, omlós kekszet sütöttél, nem csodálom hogy gyorsan elfogyott. Télen nálunk is nagy sikere van a hasonló kekszeknek.

Ani írta...

Nagyon izgalmas, finom kekszet hoztál. Köszönöm szépen.

Luca írta...

Ezek a fajta kekszek nagyon finomak. Képzeld tavaly karácsonyra kaptak mintás nyujtófát keksz sütéshez. Igaz túl sokat még nem használtam...