2023. október 15., vasárnap

Ribizlis-málnás képviselőfánk

Férjem születésnapjára készült egy nagy tálca képviselőfánk, mert tudom, hogy nagyon szereti. Egy kis gyümölccsel megbolondítva - mert úgy még jobban szereti. :-) 

Péntek 13. volt a szülinapja, de szombaton ünnepeltük egy kis kerti sütögetés keretében - kihasználva még az októberi napsütést.

Szerintem senki sem hiányolta a torta formát, pillanatok alatt eltűnt egy nagy tálca képviselőfánk. :-)

Kicsit melós a dolog, de megéri a fáradtságot. :-)

Hozzávalók:

Tészta:
2,5 dl víz
100g margarin
csipet só
250g liszt
6 tojás
Vaníliás tojáskrém:
1,5 dl tej
100 dkg cukor
1 vaníliás cukor
7,5 g zselatin
2 tojássárga
15 dkg vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
Gyümölcsszósz:
10 dkg ribizli fagyos
10 dkg málna fagyos
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Tetejére:
3,5 dl tejszínhab habbá verve
Vaníliás cukor
Habfixáló (opcionális)

A tésztához vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) félgömböket nyomok. 180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.

A kihűlt tésztáknak óvatosan fűrészes késszel levágtam a kalapját.

A vaníliás töltelékhez a tejet a cukrokkal, a tojássárgákkal és a pudingporral simára keverem és összefőzöm. Közben a zselatint 0,5 dl hideg vízben felpuhítom, majd hozzáadom a pudingos krémhez. Hagyom a krémet teljesen kihűlni, ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a tölteléket kis csövű habzsák segítségével egyenként betöltöm a tető nélküli égetett tésztákba.

A gyümölcsszószhoz a hozzávalókból sűrű szószt főztem. Ebből tettem egy kis kanálnyit mindegyik vaníliaszósz tetejére. 

A tejszínhabot kemény habbá vertem, ezzel és a kis kalappal koronáztam meg a fánkokat. Illetve egy kis olvasztott csokival még... :-)







9 megjegyzés:

Éva írta...

Isten éltesse nagyon sokáig férjedet ! Nagyon szép látványnak is de gondolom nem sokáig csodáltátok mert nagyon finom lehetett! A képviselőfánk nekem valahogy mumusnak számít nem nagyon remekelek vele pedig nagyon finom tud lenni! Egyszer gesztenyével töltöttem finom volt de nem volt ilyen szép nagy🤔

Katalin írta...

Boldog szülinapot a férjednek! Igen csak finom sütivel lepted meg, nincs aki ne szeretné ezt!
És milyen helyes szobrotok van 😀...

teller-cake írta...

Átadom, köszönjük!

teller-cake írta...

Áradom, köszönjük!

Gizi írta...

Boldog születésnapot kívánok a férjednek! Nem csodálom hogy nem hiányolta senki a tortát, ilyen guszta és finom képviselőfánk mellett. Gyönyörűek lettek, és nagyon kívánatosak.

Gerdi írta...

Én is kibékülnék ilyen tortával! :) Csodás, látványra is, meg ízvilágra is. Isten éltesse Férjedet!

tejszínhab írta...

Úúú, egy ilyen "tortát" én is elfogadnék :)

teller-cake írta...

Köszi Haboska! :-) De jó, hogy itt vagy!

Ani írta...

Nem csodálom, hogy hamar eltűnt. Nagyon jól néz ki, látszik, hogy finom is. Sok boldogságot kívánok a férjednek!