2012. január 19., csütörtök

Fonott kalács

Rengeteg féle recept létezik a fonott kalács elkészítésére, de nekem a most bemutatásra kerülő vált be a legjobban. Nagyon szereti a család, vajjal és a saját főzésű sárgabarackdzsemmel az igazi!



Hozzávalók:

500g liszt
30g élesztő
2,5dl tej
60g olvasztott vaj
60g cukor
2 tojás
1 kiskanál só
1 tojássárga+1 evőkanál víz keveréke a kenéshez
Tetszés szerinti dúsító anyagok: mazsola, aszalt sárgabarack darabkák, csokidarabkák, tört dió vagy mandula

A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk és oda morzsoljuk az élesztőt egy csipet cukorral amit nyakon öntünk a langyos tejjel. Megszitáljuk vékonyan a tej felszínét liszttel és negyed órát hagyjuk az élesztőt felfutni. Az olvasztott vajat közben összekeverjük a cukorral és az élesztős keverékhez adjuk. Megy még hozzá 2 tojás és egy kis só - ezekből szép sima, kelt tésztát dagasztunk. A dagasztás vége felé adhatunk hozzá dúsításra pl. mazsolát. Az így kapott tésztát liszttel meghintve langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha ez megvan, lisztezett deszkán három rudat sodrunk a tésztából, ezeket összefonjuk egy sütőlemezen. Megkenjük a tojássárgával elkevert vízzel és megszórhatjuk tört dióval vagy mandulával. A fonatot a sütő rácsán még 10 percig kelesztjük, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
A mostani kalácsomba mazsolát és mikulás csoki darabokat tettem ízesítésül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése