2012. január 13., péntek

Játék Makacska konyhájában - Katinál

Makacska konyhája első blog születésnapját ünnepli - szívből gratulálok hozzá! - és ezen jeles alkalomból meghírdetett egy pompás játékot a blogjában. A játék lényege, hogy mondenki mutassa be a kedvenc szakácskönyvét a blogjában és Kati a végén összesíti a beérkezett könyveket + ajándékot sorsol ki a résztvevő játékosok között. A játékról itt olvashattok bővebben:

http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/01/elso-blogszulinap-es-jatek.html

Íme az én kedvenc szakácskönyvem: Pelle Józsefné nagy szakácskönyve


Kedves emlékem fűződik ehhez a könyvhöz, mert ez volt életem első szakácskönyve. Azért kaptam még anno  a kolléganőimtől, mert nem akarták elhinni, hogy milyen jól megy nekem a sütés, de nem tudok főzni!! Ez akkoriban tényleg így volt, csak a sütés érdekelt a főzés nem igazán. Ez aztán megváltozott amióta férjhez mentem, a két kislányom születése után meg pláne! :-)) Ma már kijelenthetem, hogy nagyon szeretek főzni és mindvégig hűséges maradtam az első szakácskönyvemhez. A főzés alapjait ennek a könyvnek a segítségével kezdtem, amikor még hajszál pontosan kimértem mérleggel az 5 dkg zsírmennyiséget az első rántásomhoz... :-))) Szerintem ezzel a könyvvel eligazodik a főzés világában egy kezdő is, míg a profibbak szintén találhatnak maguknak kihívást a lapok között. A halpucolástól a befőzésen keresztül a kelt tészta készítésig minden témát érintett az írónő.
Bevallom, hogy a szerzőről - Pelle Józsefnéről - csak ennyit tudok, amennyit ő elárul magáról a könyv hátsó borítóján. És azt is bevallom, hogy kicsit mindig elszorul a szívem amikor erre a mondatára esik a tekintetem: "A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket, ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni." Kati játékán felbuzdulva megfogadtam, hogy kihasználva az internet adta lehetőségeket, utánanézek kedvenc könyvem szerzőjének!
Végezetül - ha nem baj - mivel a szívem mégis csak közelebb húz a tortasütéshez, bemutatom kedvenc tortás könyvemet is: Lajos Mari/Hemző Károly: 66 torta
Ennek a könyvnek már minden receptjét kipróbáltam, átformáltam a magam szájíze szerint, sokszor használom a benne szereplő krémeket, töltelékeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom!5 megjegyzés:

 1. Csodaszép mindkét könyv, köszönöm , hogy megismertetted velünk őket, általában közelebb is érezzük magunkat az olyan könyvekhez, amelyekhez érzelmileg is kötődünk. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

  VálaszTörlés
 2. Csodaszép mindkét könyv, köszönöm , hogy megismertetted velünk őket, általában közelebb is érezzük magunkat az olyan könyvekhez, amelyekhez érzelmileg is kötődünk. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, Kati! Kíváncsian várom, hogy milyen könyvek gyűlnek össze az ajánlókban!

   Törlés
 3. Nahát, Te ugyanazt csináltad amit én, régen csak sütni tudtam, főzni nem, aztán férjhez mentem, jött a két gyerek (lány-fiú) és megtanultam főzni. Mindkét könyvet nagyon szeretem és én is arra készülők, hogy a 99 könyvvel jelentkezzem a játékra. Gyönyörűek a tortáid!! (Kár hogy én most fogyózom).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Gabi! Már én is benéztem hozzád! Szuper a blogod! Kitartás a fogyózáshoz! :-)

   Törlés