2012. január 13., péntek

Játék Makacska konyhájában - Katinál

Makacska konyhája első blog születésnapját ünnepli - szívből gratulálok hozzá! - és ezen jeles alkalomból meghírdetett egy pompás játékot a blogjában. A játék lényege, hogy mondenki mutassa be a kedvenc szakácskönyvét a blogjában és Kati a végén összesíti a beérkezett könyveket + ajándékot sorsol ki a résztvevő játékosok között. A játékról itt olvashattok bővebben:

http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/01/elso-blogszulinap-es-jatek.html

Íme az én kedvenc szakácskönyvem: Pelle Józsefné nagy szakácskönyve


Kedves emlékem fűződik ehhez a könyvhöz, mert ez volt életem első szakácskönyve. Azért kaptam még anno  a kolléganőimtől, mert nem akarták elhinni, hogy milyen jól megy nekem a sütés, de nem tudok főzni!! Ez akkoriban tényleg így volt, csak a sütés érdekelt a főzés nem igazán. Ez aztán megváltozott amióta férjhez mentem, a két kislányom születése után meg pláne! :-)) Ma már kijelenthetem, hogy nagyon szeretek főzni és mindvégig hűséges maradtam az első szakácskönyvemhez. A főzés alapjait ennek a könyvnek a segítségével kezdtem, amikor még hajszál pontosan kimértem mérleggel az 5 dkg zsírmennyiséget az első rántásomhoz... :-))) Szerintem ezzel a könyvvel eligazodik a főzés világában egy kezdő is, míg a profibbak szintén találhatnak maguknak kihívást a lapok között. A halpucolástól a befőzésen keresztül a kelt tészta készítésig minden témát érintett az írónő.
Bevallom, hogy a szerzőről - Pelle Józsefnéről - csak ennyit tudok, amennyit ő elárul magáról a könyv hátsó borítóján. És azt is bevallom, hogy kicsit mindig elszorul a szívem amikor erre a mondatára esik a tekintetem: "A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket, ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni." Kati játékán felbuzdulva megfogadtam, hogy kihasználva az internet adta lehetőségeket, utánanézek kedvenc könyvem szerzőjének!
Végezetül - ha nem baj - mivel a szívem mégis csak közelebb húz a tortasütéshez, bemutatom kedvenc tortás könyvemet is: Lajos Mari/Hemző Károly: 66 torta
Ennek a könyvnek már minden receptjét kipróbáltam, átformáltam a magam szájíze szerint, sokszor használom a benne szereplő krémeket, töltelékeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom!



5 megjegyzés:

Kati írta...

Csodaszép mindkét könyv, köszönöm , hogy megismertetted velünk őket, általában közelebb is érezzük magunkat az olyan könyvekhez, amelyekhez érzelmileg is kötődünk. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

Kati írta...

Csodaszép mindkét könyv, köszönöm , hogy megismertetted velünk őket, általában közelebb is érezzük magunkat az olyan könyvekhez, amelyekhez érzelmileg is kötődünk. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

kolozsgabi írta...

Nahát, Te ugyanazt csináltad amit én, régen csak sütni tudtam, főzni nem, aztán férjhez mentem, jött a két gyerek (lány-fiú) és megtanultam főzni. Mindkét könyvet nagyon szeretem és én is arra készülők, hogy a 99 könyvvel jelentkezzem a játékra. Gyönyörűek a tortáid!! (Kár hogy én most fogyózom).

teller-cake írta...

Köszi, Kati! Kíváncsian várom, hogy milyen könyvek gyűlnek össze az ajánlókban!

teller-cake írta...

Köszi Gabi! Már én is benéztem hozzád! Szuper a blogod! Kitartás a fogyózáshoz! :-)