2012. január 8., vasárnap

Tiramisu muffin


Ezt a receptet a nővéremtől tanultam - aki ismer minket az tudja, hogy ez mekkora szám! :-))) - aki egyébként, a viccet félretéve, sokkal jobb muffinokban mint én, évekkel megelőzött engem ezen a téren. Én csak két éve írtam fel a karácsonyi álomlistámra a muffin sütő formát, előtte sosem foglakoztatott a muffin sütés gondolata. Azóta már jó néhány ilyen jellegű süteményt sütöttem kisebb-nagyobb sikerrel, és ez a tiramisus változat talán a legjobb - legalább is számomra - az összes eddig kipróbált közül. Bár a Hulala habért nem vagyok túlzottan oda - én inkább előnyben részesítem a valódi tejszínt - de ebben az esetben megvoltam elégedve az ízhatással. Íme a recept:

Tészta:
20 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj
1 csipet só
2 evőkanál méz
3 evőkanál instant kávé
1 púpos kiskanál sütőpor
1 dl tej
1-1,5 dl rum

A tojást, mézet, cukrot, olvasztott margarint habosra keverjük. Ha ez megvan, mehet bele apránként a sóval, sütőporral, kávéval elvegyített liszt és a tej. Muffinformákba kanalazzuk a tésztát, elég csak az egyharmadáig megtölteni a kapszlikat, mert jól fel fog emelkedni a tészta a sütés folyamán. 180 fokon 15-20 percig tart a sütés, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Ha kihűltek a muffinok, vékonyan levágjuk a tetejüket (ebből pompásan be lehet lakni süti készítés közben, vagy a gyerekeknek lehet belőle pici muffinokat készíteni) és fejjel lefelé rumba mártjuk őket. Amíg magukba szívják a rumot, elkészítjük a habot a süteményre:

2,5 dl Hulala
25 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor

A Hulalából kemény habot verünk, belevegyítjük a vaníliás cukrot majd a mascarponéval simára keverjük. Az elkészült habból kiskanál vagy nyomózsák segítségével csinos halmokat nyomunk a muffinok tetejére. Kakaóporral, csokireszelékkel vagy csokoládé díszekkel ékesítjük az elkészült édességek tetejét.
Figyelem, ha egy napot állni hagyjuk a hűtőben, sokkal finomabb lesz mint frissen, mert fantasztikusan összeérnek az ízek!

2 megjegyzés:

Sovány Lénárd írta...

A legjobb akkor, ha a muffin egy kis rummal meg van locsolva... :)

Polihanna írta...

Ezt feltétlenül ki kell próbálnom, a párom megőrül mindenért amiben szerepel a tiramisu szó. Nagyon guszta. :)