2012. április 4., szerda

Kútbaugró


Anyai nagymamám csak ritkán készítette el nekünk a hagyományos madártejet, inkább annak egy felturbózott változatát főzte meg, amit "kútbaugrónak" nevezett. A különbség a kettő között, annyi, hogy a tál aljára a mazsola és a vaníliás cukor mellé kétszersültet is kell tördelni, valamint a tojásfehérje habot málnaszörppel és/vagy málnapürével tesszük pikánsabbá. A kétszersült istenien megpuhul benne és ezáltal egy laktatóbb édességet kapunk. Én így szeretem a legjobban! :-)

Hozzávalók:
1 l tej
5 tojás
15dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
5-6 kétszersült
1 marék mazsola
Málnaszörp és/vagy málnapüré
2 evőkanál cukor a habba

Egy nagy tál aljára - amiben majd tálalni fogunk - mazsolát, vaníliás cukrot szórunk és beletördeljük a kétszersültet. A tejből egy decinyit egy lábosba töltünk, csomómentesen hozzákeverjük a tojássárgákat, a lisztet és a 15 dkg cukrot, majd a többi tejet hozzáöntve állandó keverés mellett éppen csak felforraljuk.  Ezzel a finom főzettel nyakon borítjuk a kétszersülteket a tálban és hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt, a tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadunk két kanál cukrot és málnaszörpöt vagy pürét. Egy nagy átmérőjű lábos aljában kétujjnyi vizet forralunk, ennek a felszínére teszünk púpos evőkanálnyi mennyiségeket a fehérje habból. Egy perc múlva megforgatjuk a habgaluskákat és a másik oldalukat is megfőzzük. Szűrőkanál segítségével a habot a madártej tetejére szedjük. Hűtőben hagyjuk egy-két órát összeállni az édességet és már ehetjük is!


12 megjegyzés:

Judóca írta...

Húú ez biztosan nagyon finom:)) Nálunk is mindenki szereti a madártejet de még csak az eredeti változatot készítettem, ezt is ki kell próbálnom!

heti menük írta...

Nem csoda, hogy így szereted a legjobban:) Én már nagyon régen készítettem madártejet, lehet azért, mert a gyerekek megszületése után literszám hozták a rokonok, hogy legyen tejem a szoptatáshoz. Akkor kicsit besok(k)altam a madártejtől:)...

heti menük írta...

Nézz át hozzám, van számodra valami:)

Névtelen írta...

Tök jó ötlet!:)

heti menük írta...

Megint nézz be hozzám, van még valamim a számodra:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon tetszik a recept és annyira gusztán készítetted el.
Viszem is a receptet:))

Zsuzska írta...

A klasszikus madártejet nagyon szeretem, de ez még jobban hangzik!!!

teller-cake írta...

Köszönöm a kedves szavakat, szerintem ha valaki szereti a madártejet, ezzel a változattal sem lehet nagyon mellélőni! :-)
Benézek hozzád "heti menü" - kétszer is :-)))-, kíváncsivá tettél...

trollanyu írta...

Madártejet kértek a gyerekeim holnapra:) Nagyon jó ez a változat is, miért éppen kútbaugró a neve? Vidám, békés ünnepeket kívánok:)

teller-cake írta...

Nem tudom, hogy a mama maga nevezte el vagy mástól hallotta így, és sajnos megkérdezni tőle már nem tudom..:-( De Anyunál mindenképpen rákérdezek, hátha tudja!

Vicuska írta...

Különleges lett!!!

teller-cake írta...

Köszönöm és üdvözöllek nálam! :-)