2012. június 26., kedd

Bábel tornya pavlova-torta (Tour de Babel au chocolat)


A címben szereplő torta igazából egy "csokoládés Bábel tornya pavlova-torta", de már így is kicsit hosszúnak találtam a megnevezést, amit a "csokoládés" jelző még csak hosszabbított volna. Jó néhány évvel ezelőtt Párizsban jártam édesanyámmal és ott vettem magamnak egy képekkel teli süteményes könyvet, ami nem olyan régen került a kezembe. Lefordítottam néhány receptet és örömmel tapasztaltam, hogy több mint 20 oldalon keresztül "pavlova" receptek is vannak benne. Mivel volt maradék tojásfehérjém a hűtőben kiválasztottam egy pavlova tortát és elkészítettem nagypapám és édesapám születésnapi köszöntésére. Illet is az alkalomra, szerintem egy igazi férfias megjelenésű torta született meg a kezeim között. :-))

Hozzávalók a tésztához:
8 tojásfehérje
23dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg liszt
25dkg darált dió (igazából mandulát ír a recept, de nekem dióm volt otthon)

A töltelékhez:
20dkg olvasztott étcsokoládé
20dkg olvasztott tejcsokoládé
5dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag habfixáló por

A díszítéshez:
olvasztott csokoládéból rajzolt díszek

A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem majd hozzáadtam a porcukrot és a cukor olvadásáig kevertem. Ekkor óvatosan belevegyítettem a liszttel és vaníliás cukorral elkevert darált diót és sütőpapírra 6 db, 20 cm átmérőjű körré kikentem a tésztát. Az így kapott lapokat 120 fokon egy órán át sütöttem, majd a papíron hagytam kihűlni őket.
A kétféle csokoládét gőz felett felolvasztottam, a tejszínhabot a vaníliás cukorral és a fixálóval kemény habbá vertem. Két kerek lapot megkentem ét-, kettőt pedig tejcsokoládéval. Miután megkötött a csoki, tejszínhabbal összetöltöttem a lapokat a következőképpen: alulra ment egy étcsokis lap-rá a tejszín negyede, utána egy tejcsokis lap és rá még egy negyed tejszín - és ez a sorrend újra megismételve. A tetejére egy tejszínréteg került és a csokoládé díszek.

Nagyon finom lett a torta, igazán különleges de le kell írnom, hogy legközelebb valamit másképp csinálnék: nehezítette a felvágást a négy csokoládéréteg, így legközelebb inkább felfőzöm őket tejszínnel és csoki ganache-t készítek belőlük (ganache készítés a profiterolnál itt) és úgy kenem meg a lapokat. De ez tényleg csak a szeletek szépsége miatt érdekes, mert amúgy nagyon finom lett, igazi ízkavalkád!

 Boldog szülinapot még egyszer Papa és Apu! :-)))


17 megjegyzés:

Mági írta...

Gyönyörűségek kerülnek ki a kezeid közül!!!( mindig )
Mond nem volt nehéz szeletelni?

Judóca írta...

Nagyon boldog szülinapot az ünnepelteknek!! Igazán ínycsiklandó tortát kaptak:)

Bors and Pepper írta...

Boldog szülinapot apukádnak és nagypapádnak! 20 oldal pavlova recept? Ez igen! Ez az emeletes változat nagyon finom lehetett!!!

teller-cake írta...

Mági: köszi! forró vízbe mártott késsel lehetett szeletelni, de amint a végén meg is jegyeztem: legközelebb felfőzöm a csokikat tejszínnel, hogy lágyabb legyen a csokiréteg. De így is nagyon jó volt!!

Judóca: köszi! :-)

Bors and Pepper: köszi Neked is és igen-igen - valóságos "pavlova-paradicsomra" bukkantam! :-)

Éva írta...

Utólag is boldog szülinapot kívánok az ünnepelteknek! A torta csodálatosan szép és nagyon finom lehet!

Erika írta...

Szia, örülök hogy rátaláltam én is a blogodra!:) Nagyon sok finomságot látok itt, lesz honnan tanulnom!

tejszínhab írta...

Hú, ez nagyon fincsi lehet!! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon jól néz ki!
Isten éltesse a fiúkat.

Gerdi írta...

Pavlovát még soha nem készítettem, pedig Trollanyu bombázott vele rendesen:-)
Csodás a torta, mint ahogy a többi tortád, süteményed is. A kelt tésztával is remekül bűvészkedsz, találtam is jó néhány kedvemre valót. Az őszibarack sütidet külön megdicsérem:-)
Örülök, hogy rám találtál, s ezáltal én is rád!

teller-cake írta...

Éva: a nevükben is köszönöm! :-)
Erika: örülök, hogy itt vagy, majd én is átjárok hozzád ismeretet bővíteni! :-)
Tejszínhab: az volt! :-)
Mónika: köszi a nevükben is! :-)
Gerdi: örülök, hogy meginvitálhattalak ide és köszönöm a kedves szavakat! Gyakori vendég leszek nálad, ezt megígérhetem! :-)))

Petra írta...

Isten éltesse az ünnepeltet! Szuper a torta. :)

trollanyu írta...

Csodálatos, nagyon jól néz ki, tökéletes szülinapi torta:) Boldog szülinapot az ünnepelteknek! A Pavlova az egyik kedvencem, nagyon tetszik ez recept:)

HajniZoli írta...

Csodálatos kreáció! Biztosan ízlett az ünnepelteknek. Nálunk is kedvenc.
Boldog szülinapot!

Emi írta...

Nagyon szép és finom lehetett! Nemrég én is megjegyeztem magamnak egy hasonló receptet, ilyen réteges pavlovásat, csak nem tudom mikor kerül rá sor... Boldog szülinapot az ünnepelteknek!

teller-cake írta...

Köszönöm a kedves szavaitokat!!

Édes történetek írta...

Nagyon jól néz ki ez is :)... Nagyon rég tervezek pavolát csinálni, de csak halogatom... De most felkeltetted az érdeklődésemet :)... újra...

teller-cake írta...

Állj csak neki valamikor, nem egy nagy ördöngösség! :-)